Bakan Uraloğlu'dan Karadeniz'e hızlı tren müjdesi: 6 ili birbirine bağlayacak!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bakan Uraloğlu'dan Karadeniz'e hızlı tren müjdesi: 6 ili birbirine bağlayacak!

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TGRT Haber Medya Kritik'e konuk oldu. Yerli uydu, akıllı yol, Starlink uyduları ve 5G teknolojisine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu bir de müjde verdi. Uraloğlu, Karadeniz'de Yüksek Hızlı Tren projesi planlandığını, önümüzdeki yıl ihaleye çıkılacak demiryolu ağının 6 ili birbirine bağlayacağını söyledi.

TGRT Haber'de Medya Kritik programına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi, Zengezur Koridoru ve ulaşımda son gelişmelere ilişkin Türkiye Gazetesi Yazarı Cem Küçük ve Yücel Koç'un sorularını cevapladı. 

Karadenizlinin yıllardır beklediği Yüksek Hızlı Tren projesi için de müjdeyi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, önümüzdeki yıl ihalesinin yapılacağını, YHT ile 6 ilin birbirine bağlanacağını duyurdu. 

Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

Zengezur Koridoru'nda orta koridorda yer alıyoruz. Bizim projelerimiz sadece taşımacılığın değil, iletişim ve güvenliğin de sağlandığı bir projedir. Demiryolu tamamen yeni bir güzergah olacak. Biz Türk toplumu olarak sonuç odaklıyız. İki gidiş iki gelişli bir yolda günlük 60 bin kapasitesine ulaşılıyor ama bizim ilk hedefimiz bir otoyol yapabilmek değil. Projelerini bitirdiğimizi söyleyebilirim. Kamu kaynaklarını kullanıyoruz o yüzden doğru şekilde harcama yapmalıyız. 224 km'lik yolu 2028 yılından önceden bitirmek istiyoruz.

120 KM'LİK DEMİRYOLU HATTI GELİYOR

Marmaray ile günde 600 bin yolcu taşıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçecek olan 120 km'lik bir hat için çalışmalarımız sürüyor. Projesini bitirdik. 2024 yılının ilk aylarında ihalesini yapmış oluruz. Niyetimiz 2028 seçimlerine kadar bu hattı bitirmek olacak. 

Bakan Uraloğlu'dan Karadeniz'e hızlı tren müjdesi: 6 ili birbirine bağlayacak!

STARLİNK UYDULARI TÜRKİYE’YE GELECEK Mİ?

Görüşmeler başladı. Doğru şartlarda bizde yararlanmak istiyoruz. Ancak uydularla ilgili güvenlik sıkıntısı olmaması için bizim elimizde bazı yaptırımların olması gerekiyor. Bunun görüşmeleri devam ediyor. 

YERLİ UYDU 2024'TE YÖRÜNGEDE

Yerli uydumuz Türksat 6A'nın 2024 Mart ayında yerlim teslimi yapılacak, ardından SpaceX ile 2024 Haziran ayında yörüngeye fırlatılacak. Toplamda 10 uydumuz var ve bunların ömrü 10 yıllıktı. Kapasitemizi arttırmış olacağız. 

YAP, İŞLET, DEVRET PROJELERİ KAZANDIRDI MI?

Ulaştırmada ihtiyacımız nedir diye düşünüyorduk. Bize ne lazım diye düşünüyoruz. Türkiye genelinde asgari yatırımların yapılması lazımdır. Bu projeyi İngilizler icat etti biz de kendimize uygun şekilde güncelleyip kullandık. Millli bütçeden yaptığımız projeler de var. 1915 Çanakkale Köprüsü'nü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsünü'nü milli bütçeden yapsaydık. Tokat Erbağ'daki yolu yapamazdık. Tüm hesap aslında bu. 80 yılda yapıalcak projeler 20 yıla düşüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü kar ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım bedeli 2 milyar 540 milyon Euro'dur. Bugün ihalesini yapsak 3,5 milyar Euro oluyor. Yap, işlet, devret siteminin karı biraz da bu oluyor. 

TÜRKİYE'DE 5G TEKNOLOJİSİ

Bizim bir ihtiyaç noktamız var. Nereden nereye geldik. 5G'ye ciddi bir yatırım söz konusu. 3 operatör ile bu yatırıma girdik. O teknolojiyi doğru fiyatla almak ve geç kalmamak için çalışıyoruz. 

AKILLI YOL PROJESİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Akıllı yol projesi için 15 bin kilometrelik fiber ağ çalışması başlattık. Otoyollarımızda fiber kablolarımız var. Isı ölçen sensörlerimiz var. Fiber altyapımız bütün otoyollarımızda mevcut. TÜRKSAT ve Karayolları Genel Müdürlüğümüz arasında Hasdal-İstanbul Havalimanı arasındaki 30 km'lik yolda akıllı ulaşımın pilot uygulamasını yapacağız. Aracın yolla haberleşmesini sağlayacağız. İkinci aşamada ise aracın yanındaki araçla haberleşmesini sağlayacağız. Antalya'da da bir uygulamamız olacak. Burada en yoğun çalışanlar ABD ve Japonya. Biz de bu ülkeler gibi kendi sistemimizi kuracağız. 

Bakan Uraloğlu'dan Karadeniz'e hızlı tren müjdesi: 6 ili birbirine bağlayacak!

2035'E KADAR ARAÇLARIN YARISI ELEKTRİKLİ OLACAK

Akıllı ulaşım sistemleri daha da geliştirilecek. 2035'e kadar araçların yarısı elektirikli olacak.  Şu anda akaryakıt istasyonlarında elektrikli şarj istasyonları kuruldu. Şehir içinde de bazı müstakil iş yerlerinde kurulmaya başlandı. Araç satışına göre de dağılım yapıyoruz. 

KARADENİZ'E HIZLI TREN PROJESİ

Bizim öncelikle Sivas Delice'den ayrılıp Çorum'a ve oradan da Samsun'a giden Yüksek Hızlı Tren projemiz var. Çorum'a kadar olan kısımın ihalesini önümüzdeki yıl yapacağız. Sonra oradan Samsun'a kadar kısmın projesi yapılacak. Buradan da Karadeniz sahilinden Batum'a kadar giden kısmın projesi yapılacak. Bunu hayata geçirirken; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Arvin'i demiryolu ile bağlamış olacağız. Ülkenin her yerini demiryolu ağı ile sarmayı planlıyoruz.  

Bakan Uraloğlu'dan Karadeniz'e hızlı tren müjdesi: 6 ili birbirine bağlayacak!

İSTANBUL'UN METROLARINDA SON DURUM

Çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz. İstanbul'da hizmette girmesi beklenen hatlara baktığımızda; Küçükçekmece-Halkalı-Başakşehir-İstanbul Havalimanı hattımızda Kayaşehir-Havalimanı hattını muhtamelen seçimden önce bitireceğiz.

Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağçılar-Kirazlı hattında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistemi yıl sonuna kadar hizmete açmayı planlıyoruz. Gayrettepe-Kağıthane 3,5 km'lik kısmı kaldı. Önümüzdeki aylarda trafiğe açmayı hedefliyoruz. Sonucu projemiz ise Altunuzade-Çamlıca metro hattı. Burası da 2025 yılında hizmete açılmış olur. 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet Taş 4 Aralık 2023 16:36

Hızlı tren çok iyi bir şey yakında ülkenin bir ucundan bir ucuna kısa sürede geçicez herhalde

Arda 4 Aralık 2023 16:34

Ulaşım konusunda seviye atlamaya devam ediyoruz

Sonraki Haber Yükleniyor...