Uyuşturucu tacirleri kurbanlarına internetten ulaşıyor! Sosyal medya zehir saçıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Uyuşturucu tacirleri kurbanlarına internetten ulaşıyor! Sosyal medya zehir saçıyor

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

BM 2023 Uyuşturucu Raporu’nda büyük tehlikeye dikkat çekildi. Sosyal medya, çevrimiçi oyunlar, sohbet odaları ve forumların, çocuk ve gençlerin uyuşturucuya alıştırılması ve pazarlanmasında kullanıldığı uyarısı yapıldı. Devletler tedbir almaya çağrıldı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünya ile aynı anda açıklanan 2023 Uyuşturucu Raporu’nda sosyal medya da dahil olmak üzere internetin uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımı konusunda oluşturduğu tehlikeye dikkat çekildi. Raporda, teknolojik gelişmeye paralel olarak internetin uyuşturucu pazarlamasında geçtiğimiz yıllara oranla çok daha önemli bir rol kazanmaya başladığı belirtilerek, devletlerin bu konuda önlem alması gerektiği çağrısında bulunuldu.

ÇEVRİM İÇİ UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI

Raporu açıklayan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sevil Atasoy “İnternetin bir görünen yüzü bir de ‘darkweb’ dediğimiz görünmeyen yüzü var. İnternet siteleri, oyunlar ve sosyal medya da dahil olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığı yapılan, uyuşturucu pazarlanan mecralar olarak giderek daha fazla kullanılıyor. Burada çocuklar da dahil olmak üzere kolaylıkla uyuşturucu pazarlanabiliyor. Şifreleme teknolojileri ve yargı yetkisi sorunları sebebiyle çevrimiçi uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesinde zorluklar yaşanıyor. İnternet sitesinin biri kapatılıyor, hemen ardından bir başkası açılıyor. Yasaklamak çözüm olmuyor. İnternet uyuşturucu kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak, hatta tedavi konusunda kullanılmalı” dedi.

İNTERNET ECZANELERİNDEKİ TEHLİKE

Öte yandan internet eczaneleri ve tele tıp uygulamalarının sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırdığı gibi gayrimeşru kişilerin araya karışarak uyuşturucu pazarlamalarına yardımcı olabileceğini belirten Prof. Dr. Atasoy “Bu şekilde meşru e-Ticaret platformları da istismar edilebiliyor. Ayrıca internet, kanun dışı uyuşturucu üretimi için öncül kimyasal ve ekipmanların temininde de kullanılıyor. İnternet çağında uyuşturucu ile mücadele zorlaşmaktadır. Bunun için uluslararası iş birlikleri gerekir” diye konuştu.

ELEKTRONİK SİGARADA UYUŞTURUCU TEHDİDİ

BM 2023 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda son yıllarda kullanımı artan ve ilk öğretime kadar inen elektronik sigaraların uyuşturucu kullanımını kolaylaştırması ve bu konuda oluşan tehlikeye de dikkat çekiliyor. Bu sigaraların uyuşturucu satışı ve kullanımı için de bir araç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Atasoy, “İçine likit olarak birçok şey konulabiliyor. Bu şekilde uyuşturucu maddeyi kimse fark etmeden kullanmak mümkün hâle geliyor” dedi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...