Yargıtay'dan kiracıları sevindirecek karar: Tadilat masrafları istenebilecek

- Güncelleme:
Yargıtay'dan kiracıları sevindirecek karar: Tadilat masrafları istenebilecek

Gündem Haberleri

Yargıtay, kiralanana yapılan faydalı ve zorunlu tadilatların ev sahibinden istenebileceğine hükmetti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Antalya’da yapımı devam eden bir AVM’de dükkân kiralayan davacıya, yüklenici konumunda bulunan mülk sahibi, söz verdiği tarihte AVM’yi teslim edemedi. Bu arada davacı, kiraladığı dükkân için tadilat yaptırdı. AVM açılamayınca yaptığı masrafın mülk sahibi tarafından kendisine ödenmesini isteyen davacı, konuyu yargının gündemine taşıdı.

Mülk sahibinin hukuki yükümlülüklerini yerine getirmediğini, dükkânın kendisine ayıplı olarak teslim edildiğini, yaptığı masrafların kendisine ödenmesini isteyen davacı, 50 bin TL maddi, 200 bin TL de manevi tazminat talebinde bulundu. Mülk sahibi ise davanın zamanında açılmadığını, olaydan 2 yıl sonra açıldığını belirterek, davanın reddini istedi.

Antalya 5. Sulh Hukuk Mahkemesi, kiracının taleplerinin kabul edilemeyeceğine hükmedince dosya Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi’ne geldi. İstinaf mahkemesi de zamanında usulüne uygun ayıp ihtarı yapılmadığı gerekçesiyle kiracının itirazını reddetti. Kiracının itirazı üzerine dosya, temyiz incelemesi için Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’ne geldi. Yerel Mahkemenin kararını bozan, Bölge Adliye Mahkemesinin kararını da kaldıran Daire, kiracının, kiralanana yaptığı faydalı ve zorunlu imalatların yapıldığı tarih itibarıyla belirlenecek değerinden, yıpranma payı düşülmek suretiyle elde edilecek değeri isteme hakkının bulunduğuna hükmetti. Kararda, “Kiracı, kiralananda kalan ve kiraya veren tarafından benimsenen imalatlar için sebepsiz zenginleşilen oranda ve yapıldıkları tarih itibarıyla rayiç bedeller üzerinden bedelin tazminini talep edebilir. Kiraya verenin sorumluluğu, zorunlu ve faydalı imalatların imal tarihindeki değerinden yıpranma payı düşülmek suretiyle bulunacak değer kadardır” denildi.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...