Yeni dönemin ilk gündemi: Başörtüsüne 'anayasa teminatı' Meclis'te

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Yeni dönemin ilk gündemi: Başörtüsüne 'anayasa teminatı' Meclis'te

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Sokakta başörtülülere yönelik tacizler arttı. AK Parti, Meclis açılır açılmaz meseleyi gündemine alacak. Anayasa Komisyonunda görüşülmesi tamamlanan başörtüsüne anayasal güvence teklifi uygun bir takvimde genel kurula getirilecek. Anayasa çalışması da millete sunulacak.

Son zamanlarda başörtülü ve çarşaflı kadınlara yönelik fiziki ve sözlü saldırılar artışa geçerken hem başörtülü hem de başörtüsüz kadınların özgürlüklerinin anayasa kapsamına alınacağı teklif yeni yasama döneminde Meclis’in gündemine gelecek.

1 Ekim Pazar günü başlayacak yeni yasama yılında öngörülen çalışma takvimini değerlendiren AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adli yıl açılışında yeni anayasa vurgusu yaptığını hatırlatarak, “Türkiye Yüzyılı Vizyonu”na uygun şekilde ülkenin sivil, demokratik, çoğulcu bir anayasaya mutlaka kavuşması gerektiğini belirtti.

"AZİZ MİLLETİMİZE ARZ EDECEĞİZ"

Yeni anayasa konusunda umutlu olduğunu ifade eden Abdullah Güler, muhalefet partilerinin de sivil, demokratik, çoğulcu bir anayasaya katkı sağlayacaklarını, bu anayasayı millete hediye etme noktasında destek olacaklarını düşündüğünü belirtti.

Güler “Eğer destek olmazlarsa biz aziz milletimize gideceğiz; öngördüğümüz, arzu ettiğimiz anayasa teklifimizi aziz milletimize arz edeceğiz. Milletimize her ortamda anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Görüşmelerin önce iç tüzük bağlamında başlayacağını kaydeden Güler, daha sonraki süreçte yeni anayasanın da gündeme geleceğini ifade etti.

AK Parti Grup Başkanı Güler, 27. Yasama Dönemi’nde TBMM Başkanlığına sunulan başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildiğini, seçim sebebiyle Meclis’in çalışmalarına ara vermesiyle söz konusu teklifin Genel Kurul’da görüşülemediğini hatırlattı.

Yeni dönemde teklifin TBMM Anayasa Komisyonunda yeniden görüşüleceğini bildiren Güler "İç tüzük kapsamında rapora bağlandığı için, ön görüşmeler Anayasa Komisyonunda tamamlandı. Kabul edilmişti düzenleme. Şimdi o raporun Komisyon tarafından görüşülüp benimsenme kararı verilmesi lazım iç tüzük kapsamında. O verildikten sonra Genel Kurul’da, uygun bir takvimde bunu gündeme almayı arzu ediyoruz" dedi.

BAKAN TUNÇ: İKİ MADDELİK DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise TBMM açıldığında iki maddelik anayasa değişikliğinin parlamentoya geleceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Aileyi güçlendirmeye devam edeceğiz inşallah. Şu anda gündemimizde iki maddelik bir anayasa değişikliği var, inşallah Meclis açıldığında gündeme gelecek. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da birkaç kez ifade ettiler. Meclis açıldığında gündeme getirileceğini söylediler, burada da iki maddelik anayasa değişikliği, yeni anayasa hedefimiz bir taraftan devam ediyor.

Ama öncelikli olarak bu iki madde önceki parlamento döneminden bugünlere kaldı ve bunu da inşallah hayata geçireceğiz. O, iki maddeden birisi başörtüsüne anayasal güvence..."

"BAŞI AÇIK DA KORUNUYOR, KAPALI DA..."

Muhalefetin tavrını eleştiren Bakan Tunç "Eğer samimiyseniz buyurun anayasada başörtüsüne, anayasal güvence getiren düzenlemeyi yapalım dediğimizde de maalesef geçen dönem Anayasa Komisyonunda buna karşı gelmişlerdi. Burada dinî inancı gereği ibaresi yazdığı için çok buna takıldılar. Burada hep laikliğe aykırı yorum yapıldığı için bu ibare kondu. Burada başı açık da korunuyor, başı kapalı da korunuyor" dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...