Yunanistan'dan provokasyon: Batı Trakya'da 9 Türk okullunu kapattılar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yunanistan'dan provokasyon: Batı Trakya'da 9 Türk okullunu kapattılar

GÜNDEM Haberleri

Yunanistan, Lozan Antlaşması ile güvence altına alınan Batı Trakya'daki Türk okullarını yönelik tepki çekici bir adım attı. Atina yönetimi, Rodop ilinde 7, İskeçe ilinde 2 Türk azınlık ilkokulunun kapatılmasına karar verdi.

Yunanistan, Türkiye ile gerilimi tırmandıracak bir adıma imza atarak Batı Trakya’da 9 Türk azınlık okulunu kapatma kararı aldı. Kararın, Lozan Antlaşması’na aykırı olduğu ifade ediliyor.

Yunanistan Eğitim Bakanlığına bağlı Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Birinci ve İkinci Dereceli Okullar Bölge Müdürlüğünün kararına göre, Rodop ilinde 7, İskeçe ilinde 2 Türk azınlık ilkokulu kapatılacak.

Kararla, 2011’den bu yana öğrenci yetersizliği gerekçesiyle sistematik olarak kapatılan Türk azınlık ilkokulu sayısı sürekli yükselirken, Batı Trakya'da faaliyetlerine devam eden azınlık okulu sayısı da 90'a düştü.

TÜRK AZINLIK TEPKİLİ

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) tarafından sosyal medya üzerinden yayımlanan açıklamada, söz konusu karara tepki gösterildi.

Açıklamada, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın çocukları, velileri ve öğretmenleri her yeni eğitim ve öğretim yılına senelerdir üzgün ve buruk başlıyor. Tüm azınlık insanı, 'acaba bu yıl kaç okulumuz daha kapatılacak, kaç okulun daha kapısına zincir vurulacak' kaygısını taşıyor." ifadelerine yer verildi.

Okulların kapatılması kararının Lozan Antlaşması’na aykırı olduğuna işaret edilen açıklamada, 13 yıl önce 194 olan azınlık okul sayısının son alınan kararla 90’a düşürüldüğü aktarıldı.

Azınlık okullarının Yunanistan'ın kültürel bir zenginliği olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu sebeple devletin bu okulların eğitim kalitesini yükseltmek, çağdaş eğitimin gereklerini bu okullarda yerine getirmek için azınlık kurumları ile diyalog kurması elzemdir." denildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...