8. Yargı Paketi Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
8. Yargı Paketi Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

8. Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 8. yargı paketi hakkında "Hayırlı olsun" mesajı verdi. Peki, 8. Yargı Paketi neleri kapsıyor? 8. Yargı Paketi'nde neler var? İşte detaylar.

Kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, 8. Yargı Paketi içeriği ve maddeleri neler? 8. yargı paketi ile neler değişecek?

8. YARGI PAKETİ'NDE NELER VAR?

Yargı paketi ve denetimli serbestlik hakkındaki son durumlar merak konusu oldu. TBMM Genel Kurulu'nda 2 Mart'ta kabul edilerek yasalaşan ve emekli bayram ikramiyelerinin 3 bin liraya çıkarılmasını öngören 42 maddelik Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

8. YARGI PAKETİ NELERİ KAPSIYOR?

8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, emekliler bayram ikramiyelerini Ramazan ve Kurban bayramında 3'er bin lira olarak alacak.

Kanun kapsamında, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarıya indirilebilecek. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak.

8. Yargı Paketi Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi - 1. Resim

Suçlarda caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor.

Anayasa Mahkemesi kararı gereğince Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya karar verilebilmesi için aranan resmi sağlık kurulu raporunun temini amacıyla, yasanın "usul" başlıklı madde hükümlerine başvurulabilecek. 

Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.

BAKAN TUNÇ'TAN 8. YARGI PAKETİ YORUMU

Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu;

8. Yargı Paketi Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi - 2. Resim

"8. Yargı paketi olarak bilinen, yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılarak hızlandırılması, hak arama hürriyetinin genişletilmesi, suçla etkin mücadelenin sağlanması, kişisel verilerin etkili bir şekilde korunmasını amaçlayan ve bazı önemli düzenlemeleri içeren Ceza Muhakemesi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun; Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve 12.03.2024 tarih ve 32487 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hayırlı olsun."

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...