Hindi yılbaşının değil her mevsimin lezzeti

A -
A +

Yılbaşını boşverin, mümkünse en az iki haftada bir kere hindi yiyin. Çünkü sağlık açısından büyük faydaları var. Biz her ne kadar onu hindi diye tanısak da bazı yörelerde CULUK da deniliyor. Hintlerin bir kısmı bu hayvan için TARKİ diyor yani TÜRK... Hatta Hindi, Hindistan’ı ikiye bölmüş. Bir kısım TARKİ derken bir kısmı da PİRU diyor, yani ana vatanının PERU olduğunu düşünüyorlar. Fransızlar ’POULET D’INDE’ (HİNDİSTAN TAVUĞU), İngilizler TURKEY COCK (TÜRK HOROZU). Uzun bir süre sonra ‘COCK’u atmışlar sadece TURKEY kalmış. Hollandalılar KERELA TAVUĞU (KERELA Hindistan’ın güneyinde bir yerleşim yeri) Malezyalılar AYAM BLANDER (HOLLANDA TAVUĞU), Kamboçya MOAN BARANG yani FRANSIZ TAVUĞU, Almanlar INDİAN demişler. Hindinin ana vatanı için iddia çok, KUZEY AMERİKA, TÜRKİYE, BATI AFRİKA VE HİNDİSTAN’IN GÜNEYİ... Yani hindinin tek bir memleketi yok. Bu dört memleket de hindinin ana vatanı iddiası var. Çünkü hindiler hep birbirlerine benzer görünseler de değişik değişik bir sürü türleri var. 

ERKEK HİNDİ TÜYLERİNİ SERGİLER

Hindilerin 20’den fazla farklı seslendirme sergilediği biliniyor. Erkekler tarafından üretilen ve yaklaşık 1,6 kilometre uzaktan duyulabilen belirgin bir yalpa da buna dâhil. Bireysel olarak hindilerin eşsiz sesleri var. Hatta hindilerin birbirlerini tanımalarının yolu da buymuş. Hindiler, çok sosyal olan zeki ve hassas hayvanlar. Birbirleriyle kalıcı sosyal bağlar oluşturur ve çok sevecen bir tavır gösterirler. Bu yönleriyle de köpeklere benzerlermiş öyle zekiler ki 1.000 dönümlük bölge üzerinde bir alanın kesin ayrıntılarını öğrenebilme yeteneğine sahipler. Tavus kuşları gibi erkek hindiler vücudunu havaya kaldırır ve eşlerini cezbetmek için ayrıntılı tüylerini yayarlar. Hani Anadolu’da şu malum tekerleme hindileri kızdırıp kabartarak bağırmaları için söylenir, bilirsiniz… “KABARAMAZSIN ‘KEL FATMA’, ANNEN GÜZEL SEN ÇİRKİN!” Ancak garip olan erkek hindiler kabarıp şişinir çünkü hindilerde de çoğu hayvanda olduğu gibi gösterişli olanı erkektir. Bu durumda kabaran erkek olduğu için bu söz yanlış kullanılıyor sanki “KABARAMAZSIN ‘KEL HASAN’, ANNEN GÜZEL SEN ÇİRKİN!” daha doğru. Aman Hasanlar kızmasın her erkek ismi olabilir. Ortalama bir hindi yaklaşık olarak 5.000 ila 6.000 tüye sahiptir. Erkekleri 18 ana uzun tüy bulundurur. 

CEVİZLE BESLENMESİNE DİKKAT

Hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, sirke veya limon (portakal) suyu, tuz, biber ve baharatlarla terbiye edilebilir. Hindinin buzdolabında bu karışım içinde bir gün bekletilmesinde fayda var. Hindinin pişirileceği kabın büyüklüğü de önem taşıyor. Kaba konduğunda çevresinde 8 cm boşluk olursa mükemmel pişme kalitesi yakalanır. Hindi derisinin içi baharatlı tereyağıyla ovulup fırında 160 derece ısıda uzun süre pişirilirse oldukça lezzetli olur. 2-4,5 kg arasındaki hindiler 2-3 saat, 5-7,5 kg arasındakiler 3-4 saat, 8-12,5 kg arasındakiler ise 4-5 saatte pişirilmeli. Bu işlere zaman ayıramayanlar en iyisi kalitesine güvendikleri bir yerden pişmiş olarak almalı. Ancak alırken HİNDİNİN DİŞİ OLMASI, EN FAZLA 4- 4,5 KİLO OLMASI MÜMKÜNSE EN AZ BİR AY CEVİZ İLE BESLENEREK YAĞLANMIŞ OLMASI, KESİNLİKLE SİYAH HİNDİ olması gibi kriterler aranmalı. Aksi hâlde iyi bir hindi eti yemiş olmayacaksınız. Böyle satış yapan özel işletmeler var. 

YÜKSEK PROTEİNE SAHİP

Hindinin eski Meksika kültürlerinde kutsal olduğu düşünülüyor. Mayalar, AZTEKLER ve TOLTEKLER, hindileri ‘MÜCEVHER KUŞLARI’ olarak görerek ‘BÜYÜK XOLOTL’ olarak nitelendirmişler. 2.000 yıl kadar önce MEZOAMERİKA’da evcilleştirildikleri düşünülüyor.  Genel kabul gören düşünce Amerika’ya ilk göç edenler tarafından keşfedilmiş ve 17. yüzyılın başlarında Avrupa’ya getirilmiş. Bir dönem İspanyolların Amerika kıtasından getirdiği tüketim ve ticaret malları Avrupa’dan önce Osmanlı topraklarına ulaşıyor. Güney Amerika’dan ithal olarak getirilen ‘HİNT TAVUĞU’ Avrupa’dan önce hâliyle Osmanlıya geliyormuş. Ülkemizde özellikle yeni yıl döneminde yoğun ilgi gören hindi eti, yüksek protein değeri ve düşük yağ oranıyla sağlıklı beslenenler için de ideal bir seçim. Hindi ırkları oldukça fazla ancak en popüler ırk, ABD’yi ziyaret eden ilk İspanyol kâşifler tarafından Avrupa’ya getirilen Meksikalı vahşi hindilerden evcilleştirilen SİYAH HİNDİLER. 1500’lerden beri var ve tüyleri siyahtır. Bu cins birçok Avrupa ülkesinde yaygın olarak yetiştiriliyor. GENİŞ GÖĞÜSLÜ BEYAZ HİNDİ, çiftliklerde ticari olarak yetiştirilen modern hindi cinsidir. Bu ırk çok hızlı bir şekilde yemi ete dönüştürür o nedenle ticari olarak çok kullanılır ancak birçok kanatlı kuş gibi hastalıklara da oldukça eğilimlidir. Suni tohumlama olmadan çoğalamazlar. Ayrıca diğer hindi ırkları gibi iyi bir tadı yok, bugün marketlerde genellikle bu cins görülür. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.