Bir adam çıksa bizi de kurtarsa" muhabbeti bizde çok yaygındır. Biz kurtulmak deyince ne anlıyoruz? O adam ne yaparsa bizi kurtarmış olur? 14 milyon "yeşil kart"lı için kurtulmak demek, elindeki yeşil kartla dilediği hastanede arzu ettiği şartlarda tedavi olmak demektir. Bağkur emeklilerine kurtulmanın ne olduğunu sorsanız geçinecek kadar emekli maaşı derler. Liseyi bitiren Türk gençleri için kurtuluş, istediği üniversiteye girmektir. Girenler için bitirmek.. Bitirenler için dilediği yerde işe girmek. İşe girenler için yüklüce maaş almak. Mümkünse ömürboyu iş garantisi.. Özeti: Refah şartlarına erişmek. Memleketi kurtaracak adam dese ki, "Tamam, ben bütün istediklerinizi vermeye hazırım. Peki siz bana ne vereceksiniz?" Çoğu şaşırır, "Yahu böyle bir soru mu olur, tabii ki oyumuzu vereceğiz" derler. Biraz daha akıllıları, "Çalışıyoruz ya" der. Çalışmalarınının, çalışmamızın karşılığının ne olduğunun ne önemi var.
Ben, "Bu memleket 5 milyon kişinin sırtında gidiyor" deyince çoğu insan alınıyor. Hesabını yapmak çok mu zor, herkes kendine bakacak: Milli hasılaya ne katıyor, ne alıyor? Almak deyince sadece maaş hesabı yapmayacaksınız. Toplam maliyeti 65 milyona bölüp kişi başına düşen ailenizdeki sayı ile çarpacaksınız. Bulacağınız rakam şudur: Nüfusun yarıdan fazlası bütün sefalete rağmen bir koyup üç alıyor, dörtte biri bir koyup bir alıyor, kalan kısmı da kademeli olarak üç koyup bir, beş koyup bir veya beş koyup iki alıyor. Söylerken rahatladığınız hortumcuların, hırsızların, namussuzların çalıp çırptıkları bu oranı değiştirmiyor.
Ama biz beş koyup bir alanları horladıkça yemek yediğimiz kaba şeyetmiş oluyoruz.
BU TEKLİF KİME? New Yok Times''ın başyazarı William Safire, Türkiye''nin Kuzey Irak''ı ilhak etmesini teklif etti. Safire, teklifini, "94''te ölen eski başkan Nixon''un telefonla cehennemden aktardığı görüşleri" aktarıyor. ¥ Ben olsam Ankara ile hemen bir anlaşma yapardım. Sınırı geçip Kuzey Irak''ı ilhak etmeleri için. ¥ Irak, İngiltere''nin 20. Yüzyıl uydurması bir devlet. İsrail 50 yıl önce kuruldu. Yakında bir de Filistin devleti olacak. Yeni zamanlar yeni sınırlar demektir. ¥ Saddam petrolünün yarısı bu bölgede üretiliyor. Kuzey Irak günde 2 milyon varil petrol demek. ¥ Bu çok büyük bir para. Türkiye Kuzey Irak''ta özerk bir Kürt bölgesi oluşturarak kendi sorununu da çözer. ¥ Birleşmiş Milletler Konseyi Türkler''in Bağdat''ta dost bir hükümet kurmasını destekler. Özgür kalan Iraklılar güneydeki petrollerini çılgınlar gibi pompalar ve OPEC''le yerinde bir kavga başlatırlar. ........ "Irak''ın toprak bütünlüğünden yanayız" sloganıyla büyüyen bizim nesil, bu teklifleri okurken dahi suç işliyormuş hissine kapılıyor. 926 öncesini bilenlere makul bir teklif gibi gelebilir. Bence birşeyi daha hatırlamakta fayda var: Bizim tercihimizin ve tavrımızın ne kadar belirleyici olup olmadığını da hesaba katmak lazım.

