Bilmem hangi emekli paşanın evrakları arasında bir dosya bulunuyor.
Dosyada hariciye mensupları hakkında çetele var:
İyidir, temas kurulabilir, bize soğuk, bize sıcak, filanın damadı, feşmekanın eniştesi..yardımları oluyor vs.
Kimsede bir şaşkınlık yok..
Çok doğal bir habermiş gibi okuyor insanlar.
Sıradan bir asayiş haberi gibi.
Oysa insan şöyle bir tepki bekliyor:
Memleketin her tarafında eski usul sivil savunma sirenleri çalsın..Herkes meydanlara toplansın, akan trafik dursun..Sonra bu haber verilsin.
Sonra çıkıp biri sorsun:
Böyle bir çetele hangi sıfatla tutulabilir.
İnsanların bu uygulamayı olağan karşılaması uygulamadan daha büyük bir felaket.
Bakın şu kadarını bile anlayışla karşılayabilirim.
Bir diktatörlük olur..Diktatör maiyetine emreder, belli kimseler hakkında bilgi toplar, dosya tutturur.
Diktatördür, hakkıdır.
Yahut yarı diktatörlük olur..İstihbarat birimleri asıl işini yapacağına böyle lüzumsuz işlerle uğraşır..bu da eh iştelik bir durumdur.
Ama emekli bir paşanın..görevi ve sahası belli olmayan bir yapılanma adına çetele tutturması, vali, kaymakam, amir memur demeden fişletmesi diktatörlüklerde bile olmaz..
...
Bir diğer konu genelkurmay başkanlarının basın toplantısı..Bu toplantılara da alışık olduğumuz için kimse yadırgamıyor.
Doğal karşılanıyor.
Eskisi kadar olmasa da herkes merakla ne söyleneceğini bekliyor.
Ama bu işin meraklılarına eskisi gibi "ekmek" çıkmıyor.
Ama dert etmiyorum. Onlar yeni şartlara bizden çok daha hızlı adapte olurlar..Hatta o toplantılara koşuşturanları bile ayıplarlar.
...
Genelkurmay başkanlarının toplantıları niye bu kadar ilgi görüyor, sorusuna diplomatik bir dil kullanmadan verilecek cevap nedir?
Bu soruyu insanlara ekranlarda sorarsanız lafı gezdirip dururlar.
İnsan doğal olarak her anayasal kurumun görev ve sorumluluk sahasıyla ilgili toplantı yapmasını bekliyor ki, gidişat bu dönüşümün fazla uzun sürmeyeceğini gösteriyor.

