Kaydet
a- | +A

Bir banka için itibarlı müşteri kimdir, sorusunu cevaplandırmak zor değildir.

Bir iş yeri için de öyle.

İtibarlı müşterilerin dışında sıralamaya girebilecek her müşterinin bir kreditibilitesi vardır.

Kreditibiliteye esas olan kriterler vardır.

Filan beyin yakını olunca sadece daha çok gülümser, işinizi hızlandırırlar ama kreditibiliteniz değişmez.

Kefil olursa ne âlâ.

Oysa bizde itibarlı vatandaşlığın kriterleri yoktur.

Öyle ağız alışkanlığı ödediği vergiye göre derler ama geçerli değildir.

Vergi verene bile şüpheyle bakarlar.

Bir vatandaş düşünün hayatında hiç karakola gitmemiş.

Kırmızı ışıkta geçmemiş.

Vergisini aksatmamış.

İnsan ilişkilerinde borcunu aksatmamış.

Kimseyle kavga etmemiş.

Ama kazandığı ile, harcadığı ile sıradan bir vatandaş.

Bu vatandaşı mahallesinde, köyünde, kasabasında diğerlerinden ayıracak bir mekanizmamız yok.

Bir sahtekârla nizalı olarak bir karakola gitse peşinen yüzde elli kayıptadır. Yüzde yüz haklı olduğu zaman başa baş gelir.

Ömründe bir defa trafik kuralını bilmeden ihlal edip yakalansa yine mağdur olur.

Kamu otoritesinin vatandaşına sicil amirliği yapmasını beklemiyorum. Sadece iyileri kötülerden hiç olmazsa lafla ayıracak bir formül geliştirilemez mi diyorum.

Adam SSK''lı 50 yıllık hayatında iki defa hastaneye gitmiş.

Muhtemeldir ki onun başı her gün o kapıları aşındırandan daha çok ağrır. Onun kayıtlarına bakıp, ey vatandaşımız..Siz 15 yıldır ilk defa geliyorsunuz, diyecek kayıt da, diyecek adam da yoktur.

Bırakın vatandaşı kamu görevi yapanlar için tutulan siciller bile sahtedir.

O sicillere bakarak iyi bir öğretmen, iyi bir savcı, iyi bir yönetici olup olmadığını anlayamazsınız.

Çünkü müesses nizamın iyileri ile vatandaşın iyileri hiç birbiri ile örtüşmez.

Üstelik kamu görevi yapanlar bir personel gibi, hizmet veren gibi değil, cephe gerisine sızmış düşman askeri gibi enterne edilir ve fişlenir.

O fişlere bakınca adamın başarılarını ya da başarısızlığını ya da sahtekârlığını göremezsiniz.

Bu da bu ülkenin başka bir garabeti.

....

Neyse..konumuza dönelim. İtibarlı vatandaş işine siz de kafa yorun. İtibar eşittir mal, mülk, para, mevki anlayışının sonuna geldik. Bugünden yarına olmasa da 15-20 yıl içinde bu anlayış değişecek. Birilerine iyilik olsun diye değil yol tıkandığı için değişecek. Hazırlıklara şimdiden başlayın demek istiyorum..Personel sicillerini yeni şartlara uydurun ki vatandaşa sıra gelsin.

ÖNE ÇIKANLAR