Bu hafta başında ne oldu? Otomobilde ÖTV vergisi indirildi. Peki bu indirim ne getirecek.
Silindir hacmi 1600 cc''ye kadar olan araçlardaki yüzde 37''lik ÖTV, yüzde 18''e inmiş. Vatandaş teferruata bakmaz. Onun için özeti şu ki, dün 41.000 liraya alacağı araç bugün 36.000 lira olmuş. 1600 cc''den büyük araçlarda yüzde 60 olan vergi oranı yüzde 54''e düşmüş. Dün 80.000 liraya alacağı aracı bugün 77.000 liraya alacak. Bu indirimler teşvik olur mu? Bence olmaz. Zaten almaya karar veren insanlar varsa.. Onlar için ufak bir cep harçlığı olur.
... Ben lüzumludur, en doğru yoldur demi- yorum. Ama ille yapılacaksa teşvik deyince şunu anlıyorum: Üç ay müddetle otomobilden vergi alınmayacak. 80 bin liranın 77 bin liraya düşmesinin nesi teşvik? Otomobilin de benzin gibi her tarafı vergi. Verginin de vergisi alınıyor. Önce yüzde 60 ÖTV..sonra yüze 60 ÖTV''nin de yüzde 18 KDV''si. İşine gelen alsın tezi bana uyar.. Bana uymayan tarafı 3.000 liralık indirimin adının teşvik olması. Kimse 3 ve 5 bin liralık indirim için gidip otomobil almaz.
Ama şu olur: Krize rağmen imkanı vardır, yeni bir araç almayı düşünüyordur.. Temmuzda almaya niyet etmiştir.. Mayısa kaydırır.. Nisan''a çeker. Bu da satışları önceki iki aya göre artmış gibi gösterir. Başka ne faydası olur? Son zamanlarda çok konuşulduğu için beklenti içine girip "hele durum bir netleşsin de bakarız" diyenler tereddütten kurtulmuş olur. Üçüncü bir fayda aklıma gelmiyor. 150 metrekarenin üstündeki konutlarda toplamda yüzde 8''e tekabül eden KDV indirimin ne getirip ne götüreceği üzerinde bir tahmin yürütemiyorum. Belki psikolojik bir tesiri olur..

