Kaydet
a- | +A

Osmanlı döneminde ferde yönelik suçları devlet (padişah) affedemezdi. Ancak mağdur olan taraf dilerse affeder, dilerse bedelini ödetirdi. Bazı hallerde mağdur taraf davacı olmasa da padişahın emriyle hüküm uygulanırdı. Osmanlı''da hapis cezası yoktu. Hapsin ıslah edici, önleyici, ödetici olmadığı biliniyordu. Gözaltı hapsinde dahi sanığın suçundan dolayı eşi, çocukları mağdur olmasın diye belli günlerde sanık eşi ile birlikte olma hakkına sahipti. Günümüzde adam öldürenlere hapis cezası veriliyor Sadece öldüren değil bütün yakınları perişan ediliyor. Öldürenin ailesi mağdur oluyor, ölenin ailesi ise hem mağdur hem de düşman oluyor. Telafi edilemez yaralar açılıyor. İki aile yıllarca mahkemelere taşınıyor, perişan oluyor. Hapishanede mahkumlar birbirlerini ifsad ediyor. Cezasını çekip çıkanlar topluma kazandırılamıyor. .... Bütün bunlara rağmen öyle abartıldığı gibi "kellesi uçturula" da denmemiş. Bir padişahın 33 yıllık saltanatı boyunca sadece bir idam cezası uygulanmış. Son padişah kısas dışında idama karşı olduğunu ilan etmiş. Bugün bakıyoruz devlete yönelik suçlar affedilemez kapsamına alınırken ferde yönelik suçlar affedilebiliyor. Halbuki ferde yönelik suçu eğer dilerse mağdur olan taraf affedebilir. .... Ekonominin bile tabii kanunları var. Dışına çıkınca düzen tutturulamıyor. Fiziğin tabii kanunları var, inkar etmek sonucu değiştirmiyor. Misal: Deniz seviyesinde su 100 derecede kaynar. Bundan sonra 70 derecede kaynatın emrini veremezsiniz. Ya basıncı değiştireceksiniz ya da kaynama derecesine razı olacaksınız. Toplum düzenini sağlamanın da tabii kanunları var. Bunlara uyduğunuz zaman rahat edersiniz. Reddettikçe pislikten kurtulamazsınız. Yahut uyduğunuz ölçüde rahat edersiniz.

YAVAŞ YAVAŞ Dr. Hans Starke''nin bir sözü vardı: "...Bu konuyu hangi Türk politikacı ile görüşsem, ''yavaş yavaş'' diyor; yavaş yavaş ne demek?"

Annelerimizden Ne Öğrendik? SABIRLI OLMAYI; ''Baban eve gelsin, sen görürsün'' HAKKIMIZI ALACAĞIMIZI; ''Eve vardığımızda ben bilirim sana yapacağımı'' DİYALOG KURMAYI; ''Sana bir şey sorduğumda cevap ver...!!'' ''Ne söyleyeyim anne?'' ''Sus!! Bana cevap verme!!!'' TIP BİLGİLERİNİ; ''Gözlerini şaşı yaparken bir gün öyle kalıvereceksin, göreceksin gününü'' OLGUN OLMAYI; ''Bu tabağın hepsini bitirmezsen asla büyüyemezsin.'' GENETİK BİLGİLERİ; ''Sen de o lanet olası babana çektin.'' BİLGELİĞİ; ''Benim yaşıma gel de anlarsın o zaman.'' ADALETİ; ''Bir gün senin de çocukların olacak.. inşallah onlar da sana senin simdi bana yaptıklarını yaparlar...'' (İktibas Net''ten)

ÖNE ÇIKANLAR