Adalet Bakanlığı''ndan aradılar. Sincan''daki yeni F Tipi Cezaevi''ni sadece köşe yazarlarına gezdirecek ve bilgilendireceklermiş. İki ayrı gezinin hiç birine katılamadım. Meslektaşlarımız gezi sonrası hem eleştirdi, hem övdü. Aleyhtekiler, tutuklu ailelerin savunduğu bunun bir "tecrit" olduğu görüşünde birleşirken, lehteki meslektaşlarımız ise BM standardına uygun çağdaş bir cezaevi olduğunu ileri sürdüler. Zaten dayanakları olmazsa hiç bir görüş taraftar bulmaz. Bu da böyle.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Sayın Zekeriya Sevimli "Ceza İnfaz Kurumları''nda GÜVENLİK" adlı bürokratik bir çalışma yapmış. Keşke akademik yanı da olsaydı. Daha kalıcı olurdu. Ama Hukuk Fakülteleri''mizin onca yoğun işi arasında bu tür masterlere zaman olmuyor! Ah YÖK!..
Sayın Sevimli''nin belirttiği gibi, devlet mahpus yurttaşlarının da temel haklarını korumakla yükümlü. Can ve mal güvenliği ulusal ve evrensel normlarla güvence altına alınmış, temel insan hakkı. Ancak son yıllarda yaşanan cezaevlerindeki olaylar toplum güvenliğini bile tehdit edecek boyutlara vardı. Kalıcı çözümler üretmek, gereken eğitimi vermek hemen akla geliyor. Son olarak Burdur Cezaevi''nde terörist tutukluların çıkardığı zararın bilançosu 80 trilyonu aşıyor. Rahşan Ecevit Hanımefendi''nin "af"fı rant uğruna aylar önce gündeme taşıması da gerilimi
artırdı. Cezaevleri''ni kıpır kıpır yaptı. Cezaevleri''nde artık ünlülere de yer bulunuyor sektörü ne olursa olsun. İşte Kartal Cezaevi.
17.211 firarinin 6.102''si yakalandı
''Af''fı sonra, ancak cezaevleri ve içindekilerini hemen tartışmak sağlıklı bir neticeye götürür. Mızrağı çuvalda gizleyemezsiniz.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Sevimli''nin çalışmasında ilgili mevzuat ve ekler de belirtilmiş ama daha önemlisi cezaevi sorununun geleceğine önemli bir kapı aralanmış.
Son 30 yılda 17.211 kişi firar etmiş, bunun 6102''si yakalanmış. En fazla firar ise 1980''de 201 kişiyle birincilik ihtilal senesinde. En çok yakalanan firari sayısı da bu yıl içinde olmuş 644. Milenyum içinde ise bugüne kadar 22 kişi firari.
En ilginci ise tünel firarları. İlk 1971''de Maltepe Askeri Cezaevi''nden 5 terörist firar etmiş. Son olarak da 1997''de İskenderun''dan 20 terör mahkûmu. En fazla sayı 54 teröristle 1980''de Van''da gerçekleşmiş, en uzun tünel de 118 metre ile Kırşehir''de 18 terörist kaçmış. Önemli bir tecrübe, pahalı bir deneyim.
Bütün bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapılmış. Gelgelelim hayata geçirmede başka sorunlar çıkıyor karşınıza. Gelip uygulayıcı olan insana ve eğitime dayanıyor.
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi ve Malatya Milletvekili Yaşar Canbay da Tunceli, Erzurum ve Erzincan''da soruşturma, kovuşturma, yargılama, Ceza ve İnfazı Raporu (1998-2000) çalışmalarını göndermiş. Gerçekten önemli araştırmalar.
Ama bir yanı eksik. Bu düzenleme ve incelemelerde mutlaka üniversiteler işin içinde olmalı. Çünkü iki uçtan da insan amaçlı. Sosyologlar, psikologlar, toplum mühendisleri ve toplumun kanaat önderleri veya temsilcileri bu çalışmalara arka çıkmalı, destek vermelidir. Her şeye rağmen bir kıpırdanma var sorunlar karşısında. Ancak yetmiyor. Kaynak ve kadro takviyesi gerekiyor. Tartışmaya açmak icabediyor.

