Finans Topluluğu nihayet bir lokale kavuştu. (Fevzi Çakmak 2. sk.32/33 Kızılay-Ankara. Telefon: 0312 231 60 43). "Baba" cumhurbaşkanı iken bir Çankaya ziyaretinde, başkan Prof. Özdemir Akmut, Sayın Demirel''den maddi-manevi destek istediğinde, devletin başı dayanamıyor, kendi üslubu içinde "Finansçılar, finans istiyor öyle mi?" diyor. Maalesef öyle..daha yeni bir minik lokale kavuştular. Etkinliklerini ise bu yıl da Sheraton''da başlattı Topluluk. Konu Türkiye Ekonomisi ve İstikrar Programının 9 Aylık Uygulama Sonuçları. Konuklar hep ağır top. Akademisyen, işadamı, bürokrat ve ekonomi tahsil eden gençler. Somut bir şey bekliyor bittabi iştirakçiler. Maliye''nin eski Müsteşarı Talat Saral genel ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin, deprem faciasının, Rusya''da başlayan dünya ekonomik krizinin, 6.4 gibi rekor düzeydeki düşme hızımızın, büyüyerek küçülmenin olumsuz etkenler olduğunu anlattı. Olumlular da şöyle: İstikrarlı bir hükûmet, kanun çıkarabilen bir parlamento, AGİK Zirvesi''ne ev sahipliği yapılması, Clinton''ın gelişi, Bakü-Ceyhan Boru Hattı Anlaşması, Helsinki Zirvesi''nde Ankara''nın başarısı, IMF ile imzalanan 3 yıllık istikrar programı.
IMF, Rusya krizini göremedi Prof. Ercan Uygur''a göre istikrar değil, enflâsyonu düşürme programı uygulanıyor. Çünkü kamu finansmanı açışından dış borç yapamıyor, duvara dayanmıştık! Sürdürülemez bir durumla karşı karşıyaydık. Dünya Bankası ve IMF ile anlaşmalar çözümdü. Öyle oldu. Deprem Türkiye''ye bir sempati uyandırdı. ABD Kamuoyu sıcak baktı. Yardım geldi. Faizlerin düşürülmesi büyük başarı, duvara dayanmaktan kurtulduk. Program içinde sosyal güvenlik, enerji vs. gibi önlemler paketi de vardı. Henüz olmadı. Merkez Bankası, IMF''nin "para kurulu" gibi oluşacak önerisine karşı çıktı. Haklıydı. Ama hayata geçirildi! Borsa''da davul çalmak isteyenler ise başarılı olamadı. Bir toplantıda gazeteci varsa, ders değil hayat öğrenilir. Zülfikar Doğan arkadaşımız tereddütlerini şöyle sıraladı: Yıl içi takviminde gerçekleşme % 10. Mali, tarım, kamu yönetimi, personel, KİT, üretici borsası yapısal dönüşümü hayata geçirilemedi. Çok ciddi niyet mektubuna rağmen program sapmaya uğruyor. IMF; Asya, Uzakdoğu ve Rusya krizini göremedi itibar kaybetti. Program, dolayısıyla Ankara ile IMF ve Dünya Bankası arasında zoraki nikahtı. İtibar için bile başarılı olmasına çalışılıyor. Türkiye''de Mali sektör krizi yaşıyoruz. Daha temmuz ayına kadar bile Bankacılık Yasası yoktu. Hâlâ özelleştirmenin yöntemini tartışıyoruz. 20''ye yakın bankada skandal yaşandı 16 yılda. Ekonomik durum iyi değil. Kurmaylar iyi yönetmiyor. Siyaseti öğrenenler ekonomik gücün ellerinden alınmasını istemiyor. Burası daha da doğru. Döviz ve kur politikası 2001''de daha da önem kazanacak. Finans ve mali sektör kendini iyi hazırlamalı. Maalesef hâlâ gündemlerinde böyle bir şey yok. Program da gecikiyor.
Eksiklik: Radikal dönüşüm Özelleştirme Başkanı Uğur Bayar gelmedi veya gelemedi. Nurol Holding''ten Ahmet Paşaoğlu ilk % 104''lük enflasyonu 1946''da yaşadığımızı, daha sonra 70''li yılların ortasında hayatımıza iyice oturduğunu söyledi. Dünya Şampiyonu da olmuşuz meğer. O halde tuzaklardan kurtulup genç beyinlerin doğru sektörlerde, üretimde çalışması gerek. İstikrar''da kararlı olmak lâzım. Sisteme girmeli, risk hesapları yapılmalı, yatırımcılara 10 yıllık vergi muafiyeti getirilmeli. Devlet yanlış yönetmemeli. Şeffaf olunmalı. Vergiler vermeyenlerden de alınmalı. 30 milyon seçmenden 7 milyonu vergi veriyor. Batıda yarı yarıya. Programın en zayıf yanı cari açıklar. Bankacılık, programa uygun çalışmıyor. Kaynağı en kolay bulduğu tüketiciye kaydırıyor, firmalara değil. Bankacılar bankacılık yapmalı. Yeniden yapılanma ve radikal dönüşüm eksiklikleri giderilmeli. Keşke bir de hükümet temsilcisi bunları dinleseydi, yahut IMF görevlisi. Çünkü Finans Topluluğu''ndan Ruslar da istifade etmek istiyor. Moskova Üniversitesi 16 Şubat''ta ülkesine davet etti. Gidiyorlar. BİR MUTLULUK-Değerli hukukçumuz Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Sayın Ali Turhan''ın kızı Elif, Nuri Aydın ile evlendi. Nikah Ankara''da, düğün Mersin''de gerçekleşti. Bir yastıkta kocasın, memleketsever çocuklar yetiştirsinler. Kutlarım. Keşke Başkentte olabilsem, paylaşabilseydim o günü.

