PC World dergisinin Genel Yayın Müdürü Musa Savaş ile Bilişim sektörünün merakla beklediği ödül törenini konuştuk. Firmalar arasında yıl boyunca bir kalite yarışı bulunuyor. Yani en iyi ve performansı yüksek ürünleri son tüketecinin önüne getirmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla bu pazar, her yıl Türkiye''de kendine bir yer buluyor. Piyasada aynı işlevi yerine getiren 15-20 farklı ürünü bulabiliyorsunuz. Fakat bunlardaki kriter nedir bilinmiyor.
Savaş: Gelecek bilişimde
Dünyanın geleceği bilişimde bitiyor. Daha düne kadar dünya ekonomisinin lokomotifi otomotiv sektörü idi. Diğer sektörlerde yatırım yapacak firmalar da bu sektördeki gelişmelere göre karar alırlardı. Bilişim ise sektörlere gidip mal satmaya çalışan bir sektör gibi gözükerek hep üvey evlat muamelesi gördü. Bilişim sektörü, yakın bir gelecekte lokomotif olunca
piyasaya bilişim sektörünün kendi standartlarını koyacaktır.
Ödülün ortaya çıkışı Biliyorsunuz PC World, Mart 1994''te bayiye çıkan ilk bilgisayar dergisidir. Diğer bilgisayar dergileri ise abone usulü çalışıyorlardı. Daha sonra piyasaya PC Magazin, BYTE dergileri girdi. Daha sonra bayi dergiciliği gittikçe yaygınlaştı. PC World dergisi o zamanlar bizim grubumuzda değildi. 1994''te bu işi gerçekleştiren dergi ilk defa yılın
ödülleri olarak vermeye başlamıştı. İlk defa 1994 yılında Bilişim Oscar''ları telaffuz edilmeye başlandı. Ödül dağıtımları 95, 96, 97 yılında devam etmesine rağmen 98 yılında dergi faaliyetlerini durdurunca böyle bir ödül verilmedi. Bu ödüller her sene Kasım ayında veriliyor. Aralık sayısının kapağında da yer alıp okuyucuya aktarılıyor. Dergiyi Şubat 98''de devraldıktan sonra gelenekselleşmiş bu ödül törenlerine devam etme kararı aldık. Törende ufak tefek değişiklikler yapmamıza rağmen bu, bizim ilk ödül törenimiz olacak.
Ayrıcalık yok Ödül verirken arkadaşlık ve ikili ilişkilere göre vermiyoruz ödüllerimizi. Bizim grubumuzdaki diğer bilişim şirketleri de piyasadaki bilişim şirketlerinin durumundadır. Kardeş şirketlere bir ayrıcalığımız yok.
Bizim 50 bin okurumuz varsa belli şebekelerinin var olduğunu düşünüyoruz. Örneğin Acer firması hakkında bizim dergimizde olumsuz yazılar da çıkabiliyor. Biz tüm ürünlere objektif bir yaklaşım sergiliyoruz. Şu an ödüllerimizi 49 ürün üzerinden veriyoruz. Şirketler bize ürünlerini alıp kontrol edin diye bir başvuruda bulunmuyorlar. Biz belli zamanlarda firmalara izlenim edinmek için bilgi formları gönderiyoruz. Gelen ürünleri arkadaşlarımız büyük bir titizlikle değerlendiriyor. Ayrıca bizim de 2 ayda bir yapılan laboratuvar testlerimiz bulunuyor. Ürünler test edilip dergide yayınlanıyor. Okurlar bu testlere çok önem veriyor. Bir ürün almak istediklerinde dergi editörlerinin görüşlerine de çok önem veriyorlar. Teknik laboratuvar artık bir gelenek halini almıştır. 1991''de başlayan ve bayiye çıkan bilişim dergilerinde başlayan testlere okuyucular büyük ilgi gösteriyorlar. Türkiye''de günlük basına karşı olan güven eksikliği bilişim sektöründe geçerli değil. Okurlar, ilginçtir, editörlere çok güvenirler. Bu kendiliğinden oluşan bir güven gelişmesidir. Bilişim sektörü de bilişim medyasına güvenmektedir. Meselâ biz kötü bir ürüne iyi dediğimiz zaman okur mağdur olabilir. Ama bizde şimdiye kadar böyle bir durum olmadı. Hatta bizim laboratuvardaki arkadaşlarımız dergiden aradıklarını söylemeden aynen son kullanıcı gibi firmaları arayarak teknik destek hizmeti istiyorlar. Bunlar firmaların zaten doğal görevidir. Firmanın tüketiciye davranışları ve verdiği bilgilere göre arkadaşlarımız da dergide bir değerlendirme yaparlar.
Firmaların bakışı Türkiye''deki bilişim dergilerinin toplam tirajlarına baktığımızda 150 bin civarında bir rakamla karşılaşıyoruz.
Bu çıkan dergileri birkaç kişinin okuduğunu varsayarsak, 300 bin gibi bir rakam çıkıyor karşımıza. Yılda 500 bin bilgisayarın satıldığı bu ülkede 300 bin bilişim okurunun olması çok önemlidir. Donanım ürünleri genellikle müzik gibi evrensel bir özellik taşımaktadır. ABD''deki PC World''ün seçtiği bir ödülü bizim de seçmek gibi bir zorunluluğumuz bulunmuyor.
Bu pazarda her ülkenin kendine göre farklılığı bulunuyor. Her ülkede tüketici eğilimleri farklılık gösteriyor.
Basit bir örnek vermek gerekirse Xerox markası ABD''de çok önemli bir marka olmasına rağmen Türkiye''deki yaygın marka başka bir firma olabiliyor.
Aranılan özellikler * Ödül dağıtımında ürünlerde aradığımız özellik kriterlerinde ilk etapta fiyat performansına bakılıyor. Kullanım kolaylığı, ürünün piyasada kolay bulunup bulunmadığı gibi kriterler de aranıyor. Kullanıcı dostu olması, kullanım kolaylığı, fiyatı, gösterdiği performansı da önemlidir.
* Ayrıca bizim kendi teknoloji laboratuvarımızın, ödüllerin değerlendirilmesinde kendi kriterleri de bulunuyor. Bilişim sektöründeki en iyi yazılım ve donanım ürünlerinin açıklanacağı gecede, toplam 49 ödül vermemize rağmen ödül sayımız 65''tir.
* Verdiğimiz ödüller daha önceki verilen ödüllerle hemen hemen aynı. ¥ Bunların dışında herhangi bir maddi ödül şimdilik vermiyoruz. Bakarsınız gelecek yıllarda böyle bir karar alabiliriz. Verdiğimiz ödül firmalar için son tüketici karşısında referans özelliği taşımaktadır.
* Düşünün sizin bir ürününüze, PC World tarafından ödül veriliyorsa, bu ürüne bu pazarda otomatikman bir rekabet avantajı sağlayacaktır. Bizim şu anda 50 bin okurumuz bulunuyor. Bu kadar kişi bu ürünün kalitesini bizden öğrenecek.
* Bunun yanında firmalar yayınladıkları reklamların bir köşesinde aldıkları bu ödülleri okuyucuya sunacaklar. Özellikle bu sistem yurtdışında çok önemlidir. Ürünlerin aldığı her ödül kendisi için bir referanstır.
Final''den üniversiteye hazırlık seti Aşağıdaki soruyu doğru cevaplayacak kişiler arasında çekilecek kur''a ile bu hafta iki kişiye Final''den (www.final.com.tr) 36 sayı dergi, tüm derslerin cep kitapları 11 deneme sınavı rehberlik ekleri,10 süper kitap sınav ve çalışma rehberi verilecektir. İşte sorumuz. PC world tarafından verilecek Bilişim Oscar''larında, toplam kaç ödül verilecektir. Cevaplarınızı: bgunay@ihlas.net.tr adresine bekliyoruz. Cevaplarda açık isim, adres ve şehir yazmayı unutmayın bol şanslar. Geçen haftaki sorumuzun doğru cevabı www.inancasaygi.cjb.net idi.143 okuyucu arasında çekilen kur''a ile bedava Veezy Go Paketi''ni Bursa''dan Melek Zümbülgil ile Zonguldak''tan Engin İzler kazandılar.
Sağlıklı beslenme üzerine Sağlıklı olmanın yollarından birisi de beslenmeden geçiyor. Bilinçsiz beslenme sağlık açısından bir çok riski de beraberinde getiriyor. Sitede her derde gıdalar, kan grubuna göre beslenme, besinlerle güzelleşin, sağlıklı mutfak gibi ilginç köşeler bulunuyor.
Tavlacılar buraya Dünyadaki tavlacıların çok fazla uğradıkları bu sitede kağıt oyunları mini oyunlar ve tavla oyunu bulunuyor. Özellikle Kuzey ülkelerinin çok fazla rağbet ettikleri sitede her oyuna bir puan veriyor. Tavla oyununu oynayabilmeniz için sisteme register(kayıt) olmak zorundasınız. Ses ve dizayn olarak çok iyi işlenen sitede oynadığınız kişi ile de konuşma imkanı bulunuyor. https://www.funcom.com/
Haritalara zoom yapın Eskiden bütün dünya ülkeleri kendi haritalarını birbirlerinden sır gibi saklarlardı. Haritalara ulaşmak için olmadık casusluk yapılırdı. Şimdi artık neredeyse paftaları gösterecek kadar ince detay harita veren internet adresleri var. İşte bunlardan biri hangi şehri arıyorsanız ekranınızda görebilir çıktı alabilirsiniz. https://maps.expedia.com/
Deprem yardım listesi İzmit ve Düzce''de meydana gelen deprem sonrası toplanan yardım paralarının meydana gelen deprem dolayısıyla yapılan nakdi yardım ve bağışlarının toplandığı hesapların ve bu hesaplardan yapılan harcamaların denetimini gösteriyor. Başbakanlık teftis kurulu tarafından yapılan sayfada şimdiye kadar yapılan yurtiçi deprem yardımlarının bir listesini görebilirsiniz. www.basbakanlik.gov.tr.
Diger deprem linkleri https://www.fires.com.tr/deprem/ https://www.koeri.boun.edu.tr/ https://www.afetonline.org/ https://www.sivilyardim.org/ https://webwormgroup.com/deprem/ https://www.itu.edu.tr/deprem http:/www.depremsg.org https://deprem.ulakbim.gov.tr/ https://www.deprem.gov.tr/ https://www.akut.org.tr/ https://www.ilkyardim.org/
Püf noktası Bilgisayarınızda kullandığınız faks programlarında zaman zaman Türkçe karakter sorunlarıyla karşılaşırsınız Ekranınızda ve printer çıktınızda düzgün görülen yazılarınızın, karşı tarafa faks çektiğinizde (Türkçe karakterlerin) bozuk olduğu görülebilir. Bu sorunu nasıl çözebilirsiniz? Kolayı var. Local disk yani (Harddisk) içinde windows işletim sisteminizin yüklenmiş olduğu (C: WINDOWS) Klasörün içersinde win.ini dosyası bulunmaktadır. Win.ini dosyasını notepad'' açtıktan sonra fontların bulunduğu blokun en alt satırına aşağıdaki değerleri
ekleyin ve kaydedip kapatın. Bilgisayarınızı restart edince problemi çözmüş olacaksınız. Arial Tur,162=Arial,162 Arial Tur,0=Arial,162 Courier New Tur,162=Courier New,162 Courier New Tur,0=Courier New,162 Times New Roman,162=Times New Roman,162 Times New Roman Tur,0=Times New Roman,162 Arial,0=Arial,162 Times New NRoman,0=Times New Roman,162 Courier New,0=Courier New,162 Tahoma Tur,162=Tahoma,162 Tahoma Tur,0=Tahoma,162
Acer TravelMate Notebook''larda yeni model Acer, güçlü notebook ailesi TravelMate serisinden yeni bir modeli Türkiye pazarına sundu. Acer TravelMate 723iTX model notebook, Intel Pentium II 400 islemcili. 14.1 inç TFT ekrana sahip olan TravelMate 723iTX, genis ekranı ve güçlü grafik özellikleri ile dikkat çekiyor. LiIon pil ile 4 saat pil destek süresine sahip olan TravelMate 723iTX''i, özellikle notebook''larda yüksek kapasite ve yogun işlem gereksinimi duyan kullanıcılar tercih ediyor.Taşınabilir bilgisayarlardaki gizlilik sorununa, takılıp çıkarılabilen 10 GB''lik sabit diski ile çözüm getiren TravelMate 723iTX''in bu özelligi sayesinde, gizlilige önem veren kullanıcılar -özellikle yöneticiler- sabit diski istedikleri zaman çıkarıp yanlarına alabilirler ya da belli bir yerde saklayabilirler. Yine bu özellik sayesinde TravelMate 723iTX''i bir işyerinde birden fazla kişi, kendilerine ait birer sabit diske sahip olarak rahatlıkla kullanabiliyor. Bu da kurumlara maliyet açısından büyük avantaj saglıyor.1 yıl garanti, Fiyatı: 3,249 dolar.
"Teşekkürler Net pano" Net panoyu hazırlayan Sayın Baki Günay Bey''e teşekkür ediyorum. Verdigi bilgilerden çok faydalanıyorum. Okuyucu arkadaşlarımızdan da ricam olacak bildikleri faydalı adresleri Net panoya göndersinler benim gibi internete yeni başlayanlar vardır. Onlara da faydalı olur kanaatindeyim. Sonsuz teşekkürler Nihat Ünal Nihat.unal@isbank.net.tr.
Her türlü teknik sorularınız için Murat Aydos aydos@ihlas.net.tr Mehmet Sarıkoç msarikoc@tg.com.tr

