Almanya’da iş dünyası bu zirvede buluştu

Sesli Dinle
A -
A +
Karlı bir 8 Mart’tı… İhlas Medya Grubu’nun en genç üyesi Türkiye’de İş Dünyası dergisi Almanya’da ikinci zirvesini gerçekleştirdi.
 
İlk zirve Köln’de yapılmıştı… Bu defaki durak Almanya’nın en aktif kentlerinden biri Düsseldorf oldu. Kentin en güzel mekânlarından Finest Lezzet’te yapılan etkinliğe hava şartlarına rağmen yoğun bir katılım oldu.
 
Kadın girişimciliğine destek nedeniyle 8 Mart’ta yapılan etkinliğe Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan’ın konuşması damga vurdu.
 
Karaarslan, kadın ağırlıklı bir konsoloslukta çalışmanın güzelliğine dikkat çektiği konuşmasında yatırımcılarla birlikte olmaktan duyduğu mutluluğa vurgu yaptı. Depremle ilgili Alman yetkililerin verdiği desteğe teşekkür etti. Eyalet parlamentosunda yer alan bütün partilerin deprem nedeniyle Türkiye’de destek için ortak karar almalarına dikkat çekti.
Geçen yıl etkinliğe misafir olarak katılan bu yıl ev sahipliği yapan Avrupa’daki Türk girişimciliğinin önderi ATİAD’ın Başkanı Av. Aziz Sarıyar hoş geldiniz konuşması yaptı. Dışarıdaki soğuk havaya rağmen içeride sıcak bir duygusallık yayan konuşmada Başkan Sarıyar’ın şu cümlesi çok önemliydi:
 
- Önce tekstil ve turizm ile başladık. Şimdi Almanya, yazılımdan teknolojiye, enerjiden gıdaya her alanda Türk girişimcilerini konuşuyor.
 
ATİAD’ın kurucularından iş insanı Kemal Şahin de söz aldı ve şu noktalara vurgu yaptı:
 
- 8 Mart gibi kadınlar için anlamlı bir günde bu etkinliğin yapılmış olması çok önemli. İş dünyasında ve hayatın her alanında kadınların daha aktif olması gerekiyor. Bu, dünyanın güzelleşmesine büyük katkı yapacak. Bizim Edirne’deki fabrikamızda çalışanların yüzde 72’si kadın. Trakya’da en fazla kadın çalıştıran işletme biziz. Biz bunun faydalarını gördük. Herkese tavsiye ederim. Önümüzde seçim var. Kadınlar burada da öne çıkmalı.
 
Kemal Şahin’in ardından ATİAD Başkan Yardımcısı ve Kuruculardan Müfit Tarhan da söz alarak dünden bugüne Türklerin girişimcilik yolculuğuna ilişkin değişimi aktardı. ATİAD Genel Sekreteri Hakan Yıldırım ve ekibindeki Esra Ünal’ın büyük katkı verdiği etkinlikle ilgili gelecek yıl için güzel öneriler gelince atılan tohumun tuttuğunu söylemek doğru olacak diye düşünüyorum.

Hidrojen yeni gündem olacak

Düsseldorf zirvesinde Yazı İşleri Müdürümüz Hüsne Pamuk ve ekibi tarafından büyük bir titizlikle hazırlanan Almanya sayısı büyük ilgi gördü. Başarı hikâyelerine, kadın girişimciliğine ve iklim konusuna özel olarak yer verilen dergide geleceğin yakıtı hidrojen meselesine de dikkat çekilmişti. Dr. Adem Akkaya etkinlikte yaptığı konuşmada da bu konuya özel önem vereceklerini vurguladı. Bu arada ATİAD yönetim kurulundan Tolga Halıcı’nın da bu konuya özel önem verdiğini öğrendik. Önümüzdeki dönemde hidrojen meselesi Türkiye’de İş Dünyası’nın da özel önem vereceği konulardan biri olacak. İSTOÇ İş İnsanları Derneği Başkanı Ahmet Acar’ın bütün Avrupa’da mini İSTOÇ’lar kurma projesi ise toplantının heyecan verici duyurularından biriydi. Bu arada etkinliği online olarak takip eden başta Mehmet Önder, Hilal Suerdem, Nalan Kurt olmak üzere tüm iş insanlarına çok teşekkür ediyoruz.

Deprem yardımı için destek istediler

Etkinlikte söz alan herkes depremle ilgili yapılanlara gönderme yaptı ve yardımın devam etmesini gündeme getirdi. Köln Başkonsolosu Turhan Kaya Almanya’daki herkesin destek için sıraya girdiğine vurgu yaptı. Sağlık konusunda Türkiye’nin iki önemli ismi Hayati Odabaşı ve Uygar Üstün hem kendi alanlardaki gelişmeleri aktardılar hem de yardım için desteğin devamı çağrısı yaptılar. Wow Hotels & Convention Center ve Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Cihan ise Almanların deprem desteği için bu yılki tatillerinde Türkiye tercih ettiklerini duyurdu ve herkese teşekkür etti. İş insanı Salih Boz’un yeşil konusundaki duruşumuza, Dünyayı Seviyoruz Vakfı’nın Başkanı Mehmet Çavuş’un daha güzel bir dünya çalışmalarımıza teşekkür plaketi vermesi yapılan işlerin boşa gitmediğinin bir göstergesi sayıldı.

Almanya turu da yaptık

Zirvenin mimarlarından Tuba Gençay ve ekibindeki Volkan Ormanlı ve Gizem Kalecik Çapanoğlu Almanya’da başka temaslar da yaptılar. Bu temasların bazılarına katıldım. Bu vesile ile önemli isimlerle tanışma şansım oldu. Mesela Sinan Ateş (Union Medya) önemli projelerini aktardı ve soyadı gibi bir girişimci olduğunu gösterdi. Burhan Üzgeç (Medien Europa) muhteşem bir insan… Almanya’da iletişim için önemli bir şans… Ahmet Bağdatlı’nın bilinen bir marka hâline getirdiği Nimet Kavurma’nın kısa bir süre içinde yeni ataklarını göreceğimiz bilgisini aktaralım. Ve Ethem Çolakoğlu’nun kurucuları arasında yer aldığı ve Almanya’da artık marka hâline gelen her rafta yer almayı başaran Yayla GMBH’dan Tülay Ünal ile bu başarı hikâyesinin ayrıntılarını dinledik. Son olarak Kubilay Özdoğan’ın annesinin desteği ile markalaştırdığı Öz Yufka’nın artık ABD’de de olduğu bilgisini aktaralım...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.