Çikolatanın tahtını lokum mu alacak?

A -
A +

Bu bayramdan başlayarak özellikle önümüzdeki dönemde lokum âdeta yeniden doğacak. Bunun sinyalleri geliyor. Kısa adı İHBİR olan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı’nın açıklamaları bu görüşü doğruluyor.

 

Taycı, kakao fiyatlarındaki rekor artışa dikkat çekti. Buna bağlı olarak çikolata fiyatlarının da artacağını anlattı. Zaten çikolata fiyatları rekor düzeyde artmıştı. Ama önümüzdeki dönemde bu artışın devam edeceği vurgulandı.

 

Çikolata fiyatlarındaki bu artış tüketicileri yeni arayışa yönlendirdi.

 

Bütün dünyanın bildiği Türk lokumu, tüketicinin gözdesi olmaya başladı.

 

Ve çikolata fiyatları arttıkça lokuma ilgi daha da artacak. Böylece 15. yüzyıldan beri Anadolu'da üretilen lokumun ikinci şahlanışı gündeme gelecek.

 

Hatta belki bütün dünyada bilinen Türk lokumu şekerleme ihracatında en önemli ürünlerden biri olacak.

 

Kazım Taycı bu gelişmeye yönelik tespitlere katılıyor. Bu bayramda stoklar nedeniyle çikolatanın hâlâ önde olabileceğini söylüyor ve ekliyor:

 

-Ama önümüzdeki dönemde kakao fiyatları daha da artacak. Üretim noktalarındaki gelişmeler bunu gösteriyor. Bu durumda çikolatanın yerine lokumun öne geçmesi gündeme gelecek.

 

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Türkiye’nin en önemli lokum üreticilerinden Necati Göksu’nun kurucusu olduğu Seyidoğlu Gıda’nın Genel Müdürü Mehmet Göksu’dan alıyoruz…

 

Lokum satışlarında şimdiden önemli bir artış yaşandığına dikkat çekiyor Mehmet Göksu ve ekliyor:

 

-Bir Türk markası olan lokumun önü açılacak. Özellikle genç kuşaklar da lokumu tanıyacak. Biz bununla ilgili bütün hazırlıkları yaptık. Şu anda herkesin damak tadına uygun 20 çeşit lokum üretiyoruz. Yeni döneme hazırlanıyoruz. Bize ait, Anadolu çıkışlı bir ürünün bütün dünyada da önü açık. Tam bu noktada kaliteyi artırıp dünyada markamızı çikolatanın yerine geçirebiliriz.

 

Evet bu bayram böyle bir gelişme oldu. Artık çikolatanın tahtını lokum alacak gibi görünüyor. Tam bu noktada lokum üreticilerine büyük bir görev düşüyor. Daha iyi ürün, herkesin ağız tadına uygun lokum hedefine yönelmeliler. Ve en önemlisi lokumun da mutluluk verdiği algısı için çalışma yapmak için düğmeye basılmalı.

 

 

Çikolatanın tahtını lokum mu alacak?
Kazım Taycı

Çikolatanın tahtını lokum mu alacak?
Mehmet Göksu

Küçük ev aletleri için ortak motor fabrikası kurmalıyız

Başkanlığını iş insanı Haldun Pak’ın yaptığı Tüm Üst Düzey Yöneticiler Derneği ya da bilinen adıyla CEO Platformu’nun buluşmasındayız.

 

Buluşmanın ev sahibi Royal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Türkeş Öngel’i dinliyoruz. Farklı görüşleri olan, projeler üzerinde konuşan, gelecek vizyonu ortaya koyan bir iş insanı.

 

Royal son dönemin önemli sektörlerinden biri olan küçük ev aletleri konusunda Türkiye’nin önemli üreticileri arasında yer alıyor. Türkiye’nin küçük ev aletlerinde çok sayıda markası olduğuna dikkat çekiyor Öngel ve şu önemli dikkat çekici bilgiyi paylaşıyor:

 

-Türkiye sektörden dünya markaları çıkardı. Çok başarılı markalarımız var dünyada. Ama bu ürünlerde motor konusunda Çin’e bağımlıyız. Bir araya gelip bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Ortak motor fabrikası kurabiliriz. Bunu yapmadık. Yapamadık. Ama yapmalıyız. Tek bir firmanın bunu yapmaya gücü yetmez. Bu nedenle bunu ortak olarak yapmalıyız.

 

Yapabilir miyiz? Bunu önümüzdeki dönemde göreceğiz. Yapmazsak bir gün Çin’in küçük bir hareketiyle dev gibi sektör zora girebilir.

 

Sağlıktan elektrikli otomobile başka alanlarda da önemli yatırımlara imza atan Gökhan Türkeş Öngel yerli üretime çok önem veriyor. Yüzde 100 yerli hedefiyle üretmeye başladıkları mini elektrikli araçları önümüzdeki aylarda piyasaya çıkacak.

 

Gökhan Türkeş Öngel vizyonu ortaya koyarken çevreye olan ilgisini anlatıyor ve kadın çalışan sayısının sürekli arttığına dikkat çekiyor.

 

 

 

Çikolatanın tahtını lokum mu alacak?

Tarımda atılan adımlar

Geleneksel GİV İftarı’na katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önümüzdeki 5 yıllık hedeflerimizin ilk noktası gıda arz güvenliğinin teminat altına alınmasıdır” dedi.

 

Girişimci İşadamları Vakfı’nın iftar buluşması her zaman dostlar buluşmasına dönüşür. Başkanlığı Mehmet Koç’un yaptığı GİV’in bu yılki iftarına bu defa konuşmacı olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katılmıştı.

 

Bakan Yumaklı daha önce de bakan yardımcısı olduğu için bakanlıkta hiç zaman kaybetmemiş. Yapılanları şöyle başlıkladı:

 

* Tarımda planlama. Bu planlama kısa sürede önemli sonuçlar vermeye başladı. İlk etapta binlerce dekar alan tarıma açıldı.

 

* İnovasyona büyük önem verildi. Sadece şeker pancarında yeni ürün çeşidi bile bunu anlatmaya yeterli.

 

* Yüzer güneş enerji santrali ile bir ilke imza atıldı.

 

* Türkiye’de kullanılan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramı bu topraklarda üretilmeye başlandı.

 

Sonra gıda politikaları hakkında şu bilgileri verdi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı:

 

- 1960 yılında dünya 3 milyar nüfusa sahipti. Türkiye’nin nüfusu ise 27 milyon civarındaydı. 2050 yılına geldiğimizde nüfusun dünya için 10 milyar, Türkiye için 105 milyon olması bekleniyor. FAO’nun yaptığı araştırmaya göre 2050 yılında bugüne göre yüzde 55 daha fazla suya, yüzde 65-70 civarında da daha fazla gıdaya ihtiyaç duyacağız. Bakanlık olarak tarımsal üretimle alakalı yatırım yapan özellikle gençler ve kadınlar olmak üzere sektörde faaliyet gösteren, kapasitesini artırmak isteyen tüm yatırımcılara önümüzdeki 7 yıl geçerli olacak program kapsamında 786 milyon avro destek vereceğiz.

 

Yeterli mi? Bunu anlamak için sık sık beyin fırtınası toplantıları yapmakta fayda var. Atılan adımlar önemli. Ama stratejik bir sektör olan tarımda safları daha da sıkı tutmak gerekiyor.

 

Çikolatanın tahtını lokum mu alacak?

Tatilde parklara davet var

Hâlâ tatile gitmediyseniz Tarım Bakanlığı sizi bünyesindeki millî parklar ve tabiat parklarına davet ediyor. Bakanlık yönetiminde 49 millî park, 265 tabiat parkı, 31 tabiatı koruma alanı, 110 tabiat anıtı, 85 yaban hayatı geliştirme sahası, 14 ramsar alanı, 108 sulak alan olmak üzere toplam 662 korunan alan bulunuyor. 9 günlük bayram tatilinde korunan alanlar açık olacak. Geçen bayram tatilinde bu alanlara milyondan fazla vatandaş gelmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.