Dünyanın en önemli konfeksiyon alıcıları yarın İstanbul’a geliyor!

Sesli Dinle
A -
A +
İstanbul tekstil, hazır giyim ve moda konusunda yarın çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.
 
Son dönemde tekstil ve hazır giyimde dünya markaları çıkarma projesine yeni bir halka daha eklendi.
 
Türkiye dünya markalarının koleksiyonlarını belirleyen, onların üretimlerini yapan bir konuma yürüyor.
 
Bu yürüyüşün lokomotiflerinden biri işte yarın açılışı yapılacak olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO) olacak.
 
Bu fuara İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) önderlik yapıyor. İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan ve arkadaşları aylardır bu yıl dördüncüsü yapılacak olan etkinliğin Türk moda endüstrisinin küresel ölçekteki prestijini zirveye çıkarması için gayret sarf ediyor.
 
Etkinlik öncesi Mustafa Paşahan ile konuşuyoruz… 11 Ağustos’a kadar sürecek olan fuara dünyanın çok önemli alım gruplarının katılacağını vurguluyor ve ekliyor:
 
- Mesela Wallmart ve Inditex gibi büyük alıcılar ve markalar bu fuar için İstanbul’a gelecek. IFCO İstanbul’u moda merkezi yapma hedefimizde önemli bir kilometre taşı. Uluslararası fuar takvimlerinde yerini aldı. Fuarda Türk firmaları çok önemli iş birliklerine imza atma şansı bulacak. Fuara 100 ülkeden binlerce seçkin alıcı gelecek.
 
Mustafa Paşahan, fuarla ilgili çok önemli bir birliktelik yakaladıklarını vurguluyor ve şu önemli noktaların altını çiziyor:
 
- Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Türkiye ekonomisi için çok önemli. Şu anda bu sektörün ihracatından yılda 21 milyar dolar kazanıyoruz. Bu rakamın çok önemli bir kısmı ülkede kalıyor. Hazır giyim sektörü istihdam konusunda çok önemli bir yere sahip. Daha önemlisi hazır giyim sektörü gelir dağılımına katkı yapıyor. Anadolu’da açılan her fabrika çok sayıda insanımıza iş ve aş veriyor. Daha da önemlisi o kentin kalkınmasına büyük katkı yapıyor. Biz çok kısa sürede ihracatımızı 40 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda bir yandan tasarımlı, marka odaklı ve sürdürülebilir üretim kapasitemizi artırırken diğer taraftan İstanbul’u dünyanın en önemli moda merkezlerinden biri yapmak için çalışıyoruz. Bu yolda IFCO’nun büyük katkısı olacak. IFCO’ya yine çok iddialı hazırlandık.
 
Mustafa Paşahan’ın çok iddialı hazırlandıklarını söylediği etkinliğe farklı ürün gruplarında 400’ün üzerinde firmamız katılacak. Bu firmalar Amerika’dan Avustralya’ya, Avrupa’dan Afrika’ya beş kıtadan binlerce alıcı ile görüşme şansına sahip olacak. Fuara 30 bin civarında ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Mustafa Paşahan’a neden destek verilmeli

Dünya devlerinin gömlekçisi olarak bilinen Zevigas Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paşahan, yarın düzenlenecek IFCO’nun mimarlarından biri… Yapılan bu etkinliğe tekstil ve hazır giyim sektörünün geleceği için herkesin destek vermesi gerekiyor.
 
Neden mi? Anlatalım…
 
Yıllar önceydi… Nişantaşı, Osmanbey, Rumeli Caddesi ayaklanmıştı. İstanbul’un moda merkezi olması için birbiri ardına etkinlikler yapılıyor, dünyaca ünlü isimler ülkemize geliyordu.
 
Etkinliğin önderliğini İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) yapıyor, dönemin başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve o günlerde yönetimde görev yapan Yalçın Ayaydın başta olmak üzere çok önemli isimler gece gündüz çalışıyordu.
 
O çalışma İstanbul’u moda merkezi yapamadı… Bahsi geçen ekip görevden ayrıldıktan sonra takip yapılmadı. Ama bu çalışma dünyada söz sahibi markaların çıkmasının önünü açtı. Kiğılı, Damat, İpekyol, Avva ve en önemlisi LC Waikiki gibi markalarımız dünyanın dört bir yanında bilinir oldu.
O günden sonra markalar çıkarma hedefinin yanına dünya modasına yön verenlerin üretim merkezi olma projesi eklendi.
 
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya’ya göre bu projede büyük ilerleme kaydedildi. Kahramanmaraş’tan Malatya’ya, İstanbul’dan Gaziantep’e hatta Mardin’e yani Türkiye’nin dört bir yanında dünyanın ünlü markalarına yön veren üretim tesisleri kuruldu. Mardin’de Abdulkadir Akkuş, Malatya’da Ahmet Akbalık, Kahramanmaraş’ta Mustafa Akçay ve Ahmet Öksüz bu konuda çok iyi örnekler...
 
Bu üretim noktalarında dünyaca ünlü markaların koleksiyonları A’dan Z’ye yapılıyor. Tasarımdan, kumaş tercihine bu üretim noktalarında belirleniyor. Dünya markalarına anahtar teslim ürün veriliyor. Yarın açılacak IFCO tam da bu projeye destek verecek bir proje.

Ömer Bolat herkesi dinledi, istişarenin altını çizdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat deprem bölgesindeydi geçtiğimiz hafta…
Ömer Bolat’ı yıllardır tanıyan biri olarak bakan olduğunda istişare onun için önemli demiştik.
 
Kahramanmaraş’ta bu sözleri doğrularcasına her gittiği yerde istişarenin öneminin altını çizdi. İstişare etmeden karar almayacaklarını vurguladı.
Zaten Kahramanmaraş’ta yaptığı bilgilendirme toplantısındaki görüntü de istişarenin somut ifadesiydi. Bir yanına Vali Ömer Faruk Coşkun’u diğer yanına kentin Milletvekili Vahit Kirişci’yi aldı. Bu arada hemen hatırlatalım Kahramanmaraş çok iyi bir milletvekili kazanmış. Çünkü Vahit Hoca tıpkı bakanlıkta yaptığı gibi burada da projeleri başlatmış bile… Yeni proje deprem üssü olmak yerine üretim üssü olmak için çalışmalar yapmak.
Ömer Bolat’ın yanında kentin ekonomisinin temsilcisi Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu ile Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı da yer aldı.
 
Ömer Bolat soruları aldı. Herkesi dinledi. Ve en önemlisi Ticaret Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer’in sunum gibi sorularını sabırla dinledi.
 
Gümüşer, her konudan bahsetti. Somut bilgiler verdi. Soru sordu ve öneride bulundu. Çok iyi hazırlanmıştı.
 
Bakan Ömer Bolat çok ayrıntılı sorulara karşılık ekip olarak geldiklerini belirterek ekibi tek tek tanıttı.
 
Ve herkesin notlarını aldığının da altını çizdi. Peki sadece not mu aldı Ömer Bolat… Kentin kanayan yarasına da parmak bastı:
 
- Ankara Kahramanmaraş uçak seferlerini başlatıyoruz. İstanbul’dan da daha çok uçak için çalışma yapacağız.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.