Elveda İtalya artık mutfakta Türkler var

A -
A +
Mesut Öksüz’ün başkanlığını yaptığı ZÜCDER yani Züccaciyeciler Derneği’nin desteği ile düzenlenen ZÜCHEX Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı herkese moral verdi.
Etkinliğe katılanların ortak görüşü tencereden tavaya, bardaktan çaydanlığa “artık mutfakta Türk firmaları var” şeklindeydi. Hatta o kadar ki bu alanda markaları ile öne çıkan İtalyanların önümüzdeki dönemde bu sektörden çekilmeyi tartıştıkları bilgisi bile geldi bizlere…
İtalyanların bu kararı almasında Türk firmalarının kaliteyi, ulaşılabilir fiyata satmayı başarmış olmasının büyük katkısı olduğu belirtiliyor…
İtalyanların nefesini kestiğimiz sektörün fuardaki özel bilgilerini ise Mesut Öksüz şu cümlelerle anlattı:
. Bu fuarda Rusya’dan çok sayıda satın almacı geldi. En önemli gelişmelerden biri buydu. Biz bunun devamı olarak 2-5 Ekim’de de Rusya’ya gidiyoruz.
. Fuara yurt içi ve yurt dışından 650 katılımcı geldi. 40 bine yakın satın alımcıya ev sahipliği yaptık.
. Etkinlik dünyanın en büyük üçüncü, Avrupa’nın ikinci fuarı… Fuarda 150 ülkeden katılımcı yer aldı.
. Madagaskar, Mozambik, Ruanda, Tanzanya, Cibuti, Avustralya, Hindistan, Guatemala, Nikaragua, Uruguay, Arjantin ve Şili gibi ülkeler fuardaydı.
. Bizim gibi, gelen ülkeler de fuarın katılımcı açısından büyüklüğünü hayretle karşıladı. Ve bu kadar yüksek kaliteli ve inovatif ürünü, üretimde bu kadar çeşidi beklemediklerini vurguladılar.
. Örneğin Hintli bir firma bütün yıllık alışverişini yaptı. Şilili bir firma Türk ürünlerinden başka ürün satmayacağını ve ülkesinde bolca tanıtımımızı yapacağını aktardı ayrılırken.
. Kanadalı bir firma elektrikli ürünlerimizden etkilendiğini ve fiyat performans avantajının mutlaka tüm ülkelerce değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
. Her zamankinden üç kat fazla gelen Avrupalı ziyaretçiler ise neden Uzak Doğu fuarlarına bu kadar fazla gidildiğini anlamadıklarını anlattılar.
 
Elveda İtalya artık mutfakta Türkler var
Mesut Öksüz
 
Markalar çıkacak
 
Fuarda onlarca üretici ile görüşme şansımız da oldu. Çok önemli bilgiler derledik… Fuarın açılışını yapan sektörün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndeki temsilcisi TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz heyecanını gizlemedi ve “markalar buradan çıkacak” değerlendirmesi yaptı.
Taç Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir “Sanki Fas, Cezayir buraya akmış. Birini gönderdim bir başkası geldi. Kuzey Afrika’nın mutfağı bizden” değerlendirmesi yaptı.
Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk ve tek bambu üreticisi Bambum Genel Müdürü Selman Yar onlarca firma ile görüştüğünü belirtip, “Bambum olarak şu anda 3 bin çeşit ürün gamıyla sektörde faaliyet gösteriyoruz. 70 ülkeye ihracat yapıyoruz. Sanırım bu fuardan sonra 100 ülkeyi geçeceğiz" dedi.
 
 
İlk kadın başkan adayı Kütahya’dan mı çıkacak?
 
Oda ve borsa seçimlerinde heyecan dalgası yükseliyor. Geçen hafta İHA ile bu konuda çalışma başlattığımızı ifade etmiştik. İHA ile çalışmak müthiş… Âdeta haber akıyor… Türkiye’de İş Dünyası’nın online sayfalarında arkadaşlarımız her gün iki üç bölgeden oda ve borsa seçimlerine ilişkin bilgi aktarıyor. Biz de bu köşeden bazı ilginç bilgileri paylaşmayı sürdürelim.
Önce Kütahya… Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nda komite seçimleri 3 Ekim’de yapılacak. Ardından başkan ve yönetim kurulu 10 Ekim’de seçilecek. Henüz adaylıkla ilgili net bir gelişme yok. Mevcut Başkan İsmet Özotraç’ın yeniden aday olup olmayacağı netleşmedi.
Türkiye’nin önemli iş insanlarından NG Topluluğu Kurucu Başkanı Nafi Güral hâlen Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak görev yapıyor. Herkes Güral'ın önerilerini çok önemsiyor. Bu arada Nafi Güral’ın kızı Sema Güral Sürmeli’nin aday olması için çok büyük baskı olduğu söyleniyor. Kütahya’da birçok yatırımda emeği olan Sema Güral Sürmeli ise “Ben değil ama mutlaka Kütahya’da bir kadın başkan olmalı” görüşünü savunuyor. Bakalım Kütahya ilk kadın oda başkanını çıkaracak mı? Merakla bekliyoruz…
 
Elveda İtalya artık mutfakta Türkler var
İzmir ve İstanbul’da ilginç gelişmeler
 
Oda ve borsa seçimleri İzmir’de sakin geçecek gibi görünüyor. İzmir Ticaret Odası (İZTO) üyeleri 3 Ekim’de sandık başına gidecek. İZTO’da mevcut başkan Mahmut Özgener’in tek ve güçlü aday olarak seçimlere girmesi bekleniyor.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) seçimlerinde ise yarış olacak. Mevcut başkan Ender Yorgancılar ile hâlen Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Başkanı olan Mustafa Karabağlı yarışacak. Yorgancılar’ın yeniden aday olması için farklı kesimlerden destek aldığını daha önce yazmıştık. Karabağlı ise listesini güçlü yapmak için farklı isimlerle görüşmelerini sürdürüyor...
Dünyanın en büyük odası olan İstanbul Ticaret Odası’nda ise komitelerde ilginç gelişmeler olmaya devam ediyor. Son olarak iş dünyasının tanınmış isimlerinden Sadettin Saran adaylık açıklaması yaptı. Sadettin Saran sadece Komite’yi güçlendirmek için bu açıklamayı yaptığını söylese de bu açıklama farklı algılandı.
Elveda İtalya artık mutfakta Türkler var
İsrafil Kuralay
Elveda İtalya artık mutfakta Türkler var
Sadettin Saran
Bu arada Saran’ın adaylık açıklaması yaptığı Komite’nin başında İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay yer alıyor. Önemli çalışmalara imza atan Kuralay’ın karşısında Saran’ın nasıl bir çıkış yapacağı merak ediliyor.
İstanbul Ticaret Odası’nda mobilya ile ilgili komitede çekişme yaşandığını daha önce ifade etmiştik. Geçtiğimiz günlerde farklı komitelerde de yarış olacağına ilişkin bilgiler geldi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.