Gıda perakendecileri yeni başkanı seçti, beklenen adımı attı

Sesli Dinle
A -
A +

Gıda perakendecilerine yönelik İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz’un sert eleştirilerine yer vermiştik. Çok haklı eleştiriler vardı. Kopuz, gıda sektörüne yönelik perakendecilerin uygulamalarının ekonomiye zarar verecek boyuta geldiğine ilişkin endişelerini dile getirmişti.

 

Güvenilir Ürün Platformu Onursal Başkanı Ahmet Özer son seçimlerde İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekilliği görevine getirildi. Tebrik ziyaretine gittik. Bu konuyu gündeme getirdi çözüm bulmak, ortak akıl geliştirmek gerektiğinin altını çizdi. Sektörün en üst örgütü Gıda Perakendecileri Derneği de öyle düşünmüş olmalı ki hemen genel kurul yaptı… Başkanlığa sektörün en uzlaşmacı isimlerinden ve aynı zamanda Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’nun (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yapan Alp Önder Özpamukçu'yu getirdiler. Başkan Yardımcılığını Migros’un başındaki isim Ömer Özgür Tort ile Caffe Nero’dan Ahmet Şükrü Yanıkoğlu üstlendi. Ayrıca bir de Merter Özay gibi hukukçuyu yanlarına aldılar. Sektörün önemli isimleri Cem Maltaş, Erdal Tüfekçi, Haluk Dortluoğlu, Kutay Kartallıoğlu, Cemal Parlak ve çok sayıda önemli isim de yönetimde yer aldı.

 

Gıda perakendecileri yeni başkanı seçti, beklenen adımı attı

 

40 bin satış noktasından tüketiciye ulaşma gücüne sahip olan ve aralarında aklınıza gelen bütün perakende kuruluşlarının olduğu Gıda Perakendecileri Derneği Başkanlığını üstlenen Alp Önder Özpamukçu ilk adım olarak süreçleri iyileştirmek için düğmeye bastı. Kooperatiflerden KOBİ’lere tüm üreticilerin perakencilerle doğru ilişki kurması için çalışmalar yapan Başkan Özpamukçu, kısa sürede önemli adımların atılmasını sağlayacak. Beklenti bu yönde…

 

Gıda perakendecileri yeni başkanı seçti, beklenen adımı attı

Dünya lideri olmak için jeotermalde yeniden yatırımı hızlandırmak istiyorlar

Jeotermal Enerji Derneği bu alanda Türkiye’yi dünya lideri yapmak için yola çıktı. Jeotermalde Türkiye’nin önde gelen bütün kurumlarını çatısı altına aldı. Ali Kındap’ın başkanlığında kısa sürede önemli mesafeler aldı. Genel Koordinartörlüğe Elif Ferdal Karakaş gibi bir isim getirildi. Ve Prof. Filiz Karaosmanoğlu gibi sektörü çok iyi bilen ismin danışmanlığına başvuruldu. Dernek önceki gün ikinci genel kurulunu yaptı.

 

Başkanlığa Ali Kındap yeniden seçildi. Hem de oy birliği ile… Yönetim Kurulu’nda Ali Kındap (Zorlu Enerji), Kubilay Çevik (Karizma Enerji), Kutlu Çakır (Menderes Jeotermal), Murat Solmaz (Maspo Enerji), Sedef Karagöz (Sanko Enerji) gibi sektörün en önemli isimleri yer aldı. Seçim sonrası Kındap yeni dönemde çalışmaları hızlandıracaklarını belirtti ve ekledi:

 

“Yeni dönemde jeotermal enerji, elektrik üretiminin yanı sıra konut ısıtmasından termal turizmine, sera ısıtmasından meyve kurutmasına kadar çok farklı sektörlerde daha etkin kullanılacak. Jeotermal enerjide 2010-2020 yılları arasındaki yatırım ivmesi, dünyada eşi ve benzeri görülmeyen bir başarı öyküsü yazdı. Ve sektör uluslararası literatüre 'Türk Harikası' olarak geçti. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’nda (YEKDEM) 2021 yılındaki değişim sonrasında yatırımlar durma noktasına geldi. Yönetim Kurulumuzun yeni çalışma döneminde öncelikli görevi, jeotermal enerji yatırımlarının yeniden yapılabilir noktaya ulaşması yönünde doğrularımızı dile getirmeyi sürdürmek olacak. Sektörümüze ve üyelerimize mutlu haberleri vermek en önemli dileğimiz. Kamu otoritelerimiz ve bürokrasi nezninde, sektörümüzün talep ve beklentilerini sürekli dile getiriyor ve takibini yapıyoruz.”

Kentler akıl teri ile yönetilecek

Hafta sonu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile inovasyon arayışındaydık. İşi gücü inovasyon olan ve “insanlığın ihtiyacı ne ise biz ona çözüm bulmak için varız” diye yola çıkan Mir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları’nı dinledik.

 

Ve gördük ki her şeyin çözümü var… Kentlerdeki hava kirliliği için çözüm geliştirmişler… Bunu anlattı İbrahim Mirmahmutoğulları ve devam etti:

 

“Biz keşfetmeye çalışıyoruz.  Ar-Ge gelirini en fazla bu alana ayıran kuruluşların başında geliyoruz. Bildiğiniz gibi Dizayn Grup olarak işe başladık. Boruda ilklere imza attık. Almanya’da üretim yapıyoruz. Tarımda varız… En verimli domatesi biz yetiştiriyoruz. Kentlerin bu sorununu çözmeye talibiz. Son olarak öyle bir ürün geliştirdik ki yapılan evlerde ısınmak için enerji harcamıyorsunuz.”

 

Gıda perakendecileri yeni başkanı seçti, beklenen adımı attı

 

Bütün bunları yapmak için ciddi bir kadro ile çalışıyor İbrahim Mirmahmutoğulları ve devam ediyor:

 

“Sadece Ar-Ge alanında 50'den fazla doktora derecesine sahip Ar-Ge mühendisi ile çalışan firmamız; 25 profesör, toplamda 150 araştırmacıyı istihdam etmektedir. Üretime dönüşen patent sayısı açısından Türkiye'de lider konumdadır.”

 

Bir bilim insanı olarak Hatay’da çok önemli çalışmalara imza atan Lütfü Savaş açıkçası anlatılanlardan etkilendi. Benzer uygulamaları kendilerinin de yaptığını anlattı. Ve gördük ki kentler önümüzdeki dönemde akıl teri ile yönetilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.