Hatay'ın yeniden doğuşu için projeler hazırlıyorlar

Sesli Dinle
A -
A +
Evrim Kırmızıtaş Başaran Cumhuriyet'in 100'üncü yılına çok iyi başladı. Emlak dünyasının bu başarılı iş insanı, yılın hemen başında yapılan Kadın Zirvesi'nde ödüllendirildi. Sonrasında Avrasya İş İnsanları Derneği (ASİAD) Başkanlığı'na oy birliği ile seçildi.
 
Önceki cumartesi bu seçimin kamuoyuna duyurulması için Türkiye'nin “Gelecek Yüzyılı” başlığı ile bir toplantı düzenlendi ve alkışlar Evrim Kırmızıtaş Başaran ile buluştu.
 
Topkapı Uranus Otel'de yapılan bu toplantının ev sahibi Ömer Niziplioğlu ile yan yana oturmuştuk. Hatay sevdalısı olarak bilinen Niziplioğlu'nun depremde yerle bir olan, büyük acılar yaşayan Hatay için neler yapılacağına ilişkin hazırlıkları vardı.
Geçtiğimiz akşam çok sayıda STK bir araya gelerek Hatay'ın yeniden yapılandırılmasını konuştular. Ve bu toplantıda yeniden yapılandırılmanın turizm ile olacağı ortak görüşüne varıldı ve bir komite oluşturuldu.
 
Bu komitenin başkanlığına iş insanı Ömer Niziplioğlu getirildi. Ve biz Ömer Niziplioğlu'na neler yapılacağını sorduk, o da anlattı:
 
-STK'lar, iş insanları ve bilim insanları bir araya geldik. Hatay için uzun süredir üzerinde çalışılan somut projelerin geliştirilmesi ve herkese sunulması kararı aldık. Hatay bir turizm kenti olmalı. Her türlü turizmi burada uygulamak mümkün. Kent nasıl yapılanacak. Bu konuda hazırlıklar var. Bütün bunları birleştirip yetkililere sunacağız. Bu proje Hatay’ı yeniden hayata döndürecek. Hatay Antalya gibi olacak...
Ömer Niziplioğlu'nun başkanlığında oluşan komitede kentleşme uzmanları, bilim insanları ve turizm sektöründen isimler yer alıyor.
 
Hatay için önemli bir başlangıç olabilir. Bu arada komite; fikri olan ya da mevcut projelere katkı vermek isteyen herkesin katılımına açık. Hedef hep birlikte, güç birliği yaparak daha yaşanabilir ve mutlu bir Hatay oluşturmak...

Önce hasat sonra, ekim için düğmeye basılacak

Hatay'dan bahsederken dün biz de bu kentteydik. Güvenilir Ürün Platformu Genel Sekreteri Elif Attepe, gıda perakendecilerini, İstanbul'daki önemli iş insanlarını ve kadın girişimcileri Hatay için bir araya getirdi. Amaç daldaki ve tarladaki ürünleri ekonomiye kazandırmak. Bu nedenle Hatay'ın yerel yetkilileri ve çiftçilerle bir araya gelindi. Önce hasat için farkındalık oluşturacak, ardından da belki hep birlikte ekim için harekete geçilecek. Katkı vermek isteyenlere duyurulur.

Artık bizim de bütün dünyanın takip edeceği gıda fuarımız olacak

Geçtiğimiz yıl 30'uncusu düzenlenen "Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı-WorldFood İstanbul"da Güvenilir Ürün Ödülleri verildi. Ödül alanlardan biri de İHBİR Başkanı Kazım Taycı oldu. Toplantıya katılanların ortak görüşü çok doğru bir ödül olmuştu. Hatta İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “İHBİR'i yakından takip ediyoruz, Türkiye'nin önünü açacak projelere hazırlanıyor" demişti.
 
Haklı çıktılar. Kazım Taycı Türkiye'de gıda ve tarımla ilgili herkesin hayalini gerçekleştirmeye çalışıyor. Dünyanın önemli üreticilerinden Türkiye'nin, dünyanın ajandasına yerleşmiş bir gıda fuarı yok... Çok sayıda fuar yapılıyor ülkemizde ama bunların hiçbiri Anuga veya SIAL gibi dünyanın buluştuğu etkinlikler değil.
 
Şimdi Türkiye'nin dünya çapında ses getirecek bir fuarı olacak. Heyecan verici gelişmeyi Kazım Taycı şu sözlerle aktarıyor:
 
-Gıdayı temsil eden bütün STK yöneticileri ve birçok fuar firmasıyla bir araya geldik. “Bizim neden SIAL gibi Anuga gibi bir fuarımız yok” diye konuştuk. Gıdada ciddi bir üreticiyiz ve önemli oyunculardan biriyiz. Hep birlikte STK yöneticileri gıda dernekleri federasyonları olarak birleştik. Türkiye'de de hâlihazırda fuar düzenlemekte olan bir şirketimizle anlaştık. Topyekûn bu fuara hep birlikte destek vereceğiz. TÜYAP'ta düzenlenmekte olan WorldFood fuarını Türkiye'nin en büyük gıda fuarı hâline getirmeyi planlıyoruz. Mevcut bir fuara destek veriyoruz. Biz de Gıda Platformu isminde bir platform oluşturduk, hatta bu fuarın ismine ek olarak bu ismimizi de vereceğiz. Hep birlikte gıda üretip ihraç eden tüm firma ve STK yöneticileri ile birlikte destek verip hâlihazırda yaklaşık 26 bin metrekare alanda yerleşimi olan bu fuarda hedefimiz 50-55 bin metrekareye çıkmak. Belki daha sonra İstanbul Fuar Merkezi'ni de katarak tıpkı mobilyacılar gibi iki yerde aynı anda fuar yapabiliriz...
 
Evet artık bir hayal gerçekleştiriliyor. Bunun da önderliğini Paris'te SIAL Fuarı'ndaki sohbetimizde "Herkesi bir palet ihracat yaptırmak için çalışacağız" diye yola çıkan üçüncü kuşak gıdacı Kazım Taycı yapıyor. Başarırsa büyük başarı olacak. Önümüzdeki günlerde lansmanının yapılacağı söylenen başlangıcı heyecanla bekliyoruz.

Demet Sabancı Çayırova'da konuşacak

İş dünyasında kadının yükselişini herkes yakından takip ediyor. Bu köşenin okurlarına sık sık bu konuda bilgiler aktarıyoruz. Son olarak konuya ilişkin önemli bilgileri kadın girişimciliğinin yılmaz savaşçılarından Demet Sabancı Çetindoğan, Çayırova'da organize sanayi bölgesinde anlatacak. Yarın yapılacak toplantı saat 09.30'da başlayacak. Toplantıda ayrıca Teksan Yönetim Kurulu Üyesi genç girişimci Ebru Ata Tuncer de önemli mesajlar verecek. Toplantıyı düzenleyen Dr. Özlem Kozankurt bölgedeki kadınları da konuşturacak. Önemli bir toplantı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.