İstanbul Sanayi Odası’nda kadınlar başkan oldu

Sesli Dinle
A -
A +

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İMES’in Başkanı Kemal Akar 5 Ocak’ta Dedeman Gayrettepe’de yapılacak olan Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi’nin tek erkek konuşmacısıydı.

 

Türkiye’de İş Dünyası Dergisi’nin de desteklediği Zirve için aradı yerine bir başka ismi önerdi. Bu arada biraz sohbet etme şansımız da oldu.

 

İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası seçimlerini konuştuk.

 

İlginç bilgiler aktardı. Bazıları yazılmamak kaydıyla bizde kaldı. Ama iki noktaya dikkat çekti:

 

- Birincisi aday olmak yetmez hepimiz daha çok çalışmalıyız. İkincisi kadınlar her iki seçimde de aktif rol oynadı. Şimdi de meslek komitelerinde başkanlıkları alıyorlar.

 

Bunun üzerine araştırmaya başladık. İstanbul Sanayi Odası’nda iki meslek komitesinde kadın başkan seçilmişti.

 

Boğaziçi Çorap adına 20. Grup yani Çorap Sanayi’nden komiteye giren Dr. Ceyda Özduğancı başkan seçilmişti.

 

Diğer başkan 52. Grup’tan yani Beyaz Eşya ve Ev Aletleri Sanayi’nden seçilmişti. Bu grupta Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları vardı. Arçelik, Korkmaz gibi markalar bu grupta temsil ediliyordu.

 

Herkes bir kadının başkan olması fikrinde birleşti. Özellikle yıllardır iklim krizi ile ilgili yaptığımız bütün etkinliklerde bizimle görüşlerini paylaşan Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu o kadını, yani Senur Akın Biçer’i başkanlığa önerdi.

 

Tüm komite üyeleri tam destek verdi. Ve meslek komitesi başkanlığına Senur Akın Biçer seçildi. Başkan Yardımcılığı’nı ise Kerim Korkmaz üstlendi. Komitede yer alan Sadık Ayhan Saruhan Oda’nın Meclis Başkan Yardımcılığı’na seçilmişti. Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu Meclis Üyesi olarak görev aldı. Abdullah Böyet de Meslek Komitesi Üyesi olarak görevini sürdürecek. Senur Akın Biçer görevini anlatırken çok duygulandı. Komite üyelerinin kadına yönelik pozitif ayrımcılığı onu çok etkilemişti.

 

Kâşif bir babanın kızı olarak sektöre adımını attığından bu yana yenilik peşinde koşan Arnica markasını çok önemli bir noktaya getiren Senur Akın Biçer, bu görevin kendisine verilmiş olmasının sorumluluklarını artırdığını belirtiyor ve yeni yatırımlara yelken açmak için düğmeye bastığını ifade ediyor.

 

İstanbul Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu’nda zaten bir kadın bulunuyordu. Sultan Tepe çok uzun yıllardır bu görevi hakkıyla yerine getiriyor. Zaten Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi’nin ilk adımını atanlar arasında yer alıyor. Artık İstanbul Sanayi Odası’nda yalnız değil. Daha çok kadının görev alması için başlatılan hamle özellikle erkeklerden büyük destek görüyor.

 

KUTU

 

İstanbul Ticaret Odası’nda artık kadının adı var

 

İstanbul Sanayi Odası'nda durum böyle… Peki, İstanbul Ticaret Odası’nda nasıl… İşte o konuyu da Türkiye’de İş Dünyası’nın genç muhabiri Rumeysa Kocaman ile birlikte araştırdık.

 

Bir kere hemen belirtelim İstanbul Ticaret Odası’nda sanıldığının aksine kadın üye sayısında üç kat artış var.

 

273 üyeli Meclis’te geçen dönem sadece 3 kadın üye varken bu dönem kadın üye sayısı 9’a çıktı. Perakendeden Amine Asena Özer, Kimya’dan Dilek Altıparmak, Bilgi ve İletişimden Emel Rima Erdemir Gürgen, Sigortadan Fatma Karataş, Telekomünikasyondan Hatice Güner Kal, Mimarlık-Mühendislikten Melek Yıldız, Restoran ve Yiyecekten Özlem Ebru Koralı, İplik ve Elyaftan Saadet Gülümser Yıldırım, Döküm ve Metalden Şimal Coşkun Uzuner Meclis’e girme başarısı gösterdiler.

 

Yine komite başkanı da tek kadın değil… Dört komitede kadın başkanlar tam destekle seçilmeyi başardılar.

 

Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi Başkanı Esin Edis, Elektrik Ekipmanları Komite Başkanı Gülşah Uçar, Kimyevi Madde Meslek Komitesi Başkanı Ayşe Şişmanoğlu ve Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetler Meslek Komitesi Başkanı Özlem Ebru Koralı oldu.

 

Geçtiğimiz günlerde Gülşah Uçar’ın başkanlığını yaptığı komitenin toplantısındaydım. Komitenin oluşmasını sağlayan Nazım Erdemir’i kutluyorum. Tüm komite üyelerinin toplantıya davet edilmesini sağlamıştı.

 

Ayrıca Nazım Erdemir, Gülşah Uçar’ın da başkanlığını destekleyerek çok önemli bir iş yapmıştı. Çünkü Gülşah Uçar toplantıya gelen herkesle tek tek ilgilendi.

 

Sanki kendi evine gelmiş misafirleri gibi davrandı. Konuşmada heyecanlandı ve alkış aldı. Bu arada Gülşah Uçar tek kadın komite başkanı bilgilendirmelerine içerlemiş ama aldırmıyor ve “biz tek olmadığımızı yaptığımız işlerle göstereceğiz” diyor…

 

Biz de İstanbul Ticaret Odası’nın yeni yüzü kadın başkanları yakından takip edeceğiz.

 

Bu yazı ile birlikte “hep Anadolu’yu yazıyorsun, İstanbul odalarındaki gelişmeleri de ihmal etme” diyen dostlarımıza da cevap vermiş oluyorum.

 

Tohumda bölgesel lider oluruz

 

Tarım öne çıktı bu konuda herkes aynı fikirde… Hemen yanına tohumu koymak zorundayız. Hemen belirtelim tohumda iyi gelişmeler var.

 

Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akçan ile geçtiğimiz günlerde yaptığımız sohbette iyi gelişmelerin en önemlisini ifade etmişti:

 

- Tohumda sattığımız aldığımızı geçti.

 

Savaş Akçan o sohbette ECOSA’dan bahsetmişti. Ekonomik İş Birliği Ülkeleri Tohumcular Birliği Türkiye’yi tohumda bölgesel liderliğe taşıyacak bir yapılanma…

 

Türkiye, Pakistan, İran, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Afganistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın katılımı ile kuruldu.

 

Amacı bu ülkeler arasında tohum ticaretinin geliştirilmesini sağlamak…

 

Başkanı TÜRKTOB’a bağlı TSÜAB yani Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği’nin de başkanı olan Yıldıray Gençer ile bu önemli birlikteliği konuşma şansımız oldu. Gençer:

 

-ECOSA, üye devletler arasında mevzuattan ticarete her alanda tohumculuğu geliştirmeye dönük bir girişim. Dost ve kardeş ülkelerle bilgi paylaşımını güçlendirecek çalışmalara önderlik yapıyor ECOSA… Azerbaycan ile geçen yıl kasım ayında tohumculuk alanında iş birliği anlaşması imzalandı. Kazakistan ile teknik bilgi paylaşımı yapıldı. Özbekistan’da tohum sertifikasyon ve tescil merkezi çalışmalarına katkı sunuldu.

 

Bir sivil yapılanma olan ECOSA’nın yakın takipçisi olacağız ve ilerleyen dönemlerde başarılı işlere imza atacağına inanıyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.