Kadın girişimcilere kıymayın efendiler!

A -
A +
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan ve çok da önemli projelere imza atan Kadın Girişimciler Kurulu ile ilgili bilgilendirme yazısını iyi ki yazmışım…
 
Başarılı projelere imza atan kadınların bazı sorunları olduğunu öğrendim bu vesile ile…
 
Önce seçimlerle ilgili duyuruyu tekrarlayalım. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi seçimleri Oda/Borsalarda 19 Ekim Perşembe günü saat 10.00 -17.00 arasında yapılacak.
 
Seçimlere katılmak için 8 Eylül tarihine kadar üyelik için başvuruda bulunmak gerekiyor. Başvurular internet üzerinde yapılabiliyor. İşte sorun bundan sonra başlıyor.
 
Başvurular arasında “Seçime katılacak isimler Oda ve Borsa yönetimleri tarafından belirlenecek” ifadesi işin renginin değiştiriyor.
 
Bu durumda, seçime katılacak ya da seçilecekleri Oda ve Borsa yönetimleri istediği gibi belirleme şansına sahip oluyor.
 
Yani kadın girişimcilerin il yönetimlerini Oda ve Borsa yönetimleri belirlemiş oluyor.
 
Özellikle bazı Oda ve Borsa yönetimlerinin bu konuda çok subjektif davrandıkları ileri sürülüyor. Çoğunluğu erkeklerden oluşan Oda ve Borsa yönetimlerinin kadın girişimcilerin yönetimini belirlemesi çok hoş karşılanmıyor.
 
Bazı Oda ve Borsa yönetimlerinin bu konuda kadınların görüşleri doğrultusunda ilerlediğini öğreniyoruz.
 
Ancak bazı Oda ve Borsa yönetimleri ise tamamen subjektif değerlendirmeler yaparak kadın girişimcilerin morallerini bozuyor. Esas tartışma da bu konuda yetkinin Oda ve Borsa yönetimlerinde olmasının ne kadar doğru olduğu noktasından çıkıyor.
 
Çünkü Kadın Girişimcilerin il düzeyindeki örgütlenmelerinden çok önemli isimler çok önemli projelere imza attı.
 
Kayseri’de Tuğbahan İlgü’nün, Trakya’dan Aynur Çeşmeliler’in, Kahramanmaraş’tan Nazlı Ceylan Balduk’un Çanakkale’den Birce Bilici Şimşek’in ya da Diyarbakır’dan Zülâl Koç’un seçilmemesi mümkün olabilir mi? Ya da Rize’den Yasemin Suyabatmaz’ın Eskişehir’den Elif Gürkaynak’ın seçilmek için birilerinin denetiminde geçmesine ihtiyaç var mı?
 
Şimdi bu sorular gündemde… Bu kadınlar geçmiş dönemde çok önemli projelere imza atarak bölgelerinde, illerinde kadın girişimciliğinin gelişmesine katkı sağlamış isimler. Şimdi siz bu ve benzeri isimleri hiç de objektif olmayan bir elekten geçirip moral bozmaya neden gerek duyuyorsunuz?
 
Üstelik TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu kadın girişimcilerin katıldığı bir toplantıda yapılan çalışmalara gönderme yaparak memnuniyetini bildirmişken, kadın girişimcilerin seçimlerini Oda ve Borsa yönetimlerine bağlamak ne kadar doğru?
 
Şimdi kadın girişimciler bu sorunun çözümünü bekliyor. Oda ve Borsa yönetimleri seçmek yerine seçilmişleri değerlendirme gibi bir tavır gösterebilir. Bu bir orta yol olabilir. Aksi hâlde kadın girişimcilerin adaylıkları çok anlamlı olmayacak.
 
Bir de Kadın Girişimciler Kurulu’nun herhangi bir bütçesi bulunmuyor. Oda ve Borsa yönetimlerine rağmen seçilecek kadınlar istedikleri desteği alamayacakları için elleri kolları bağlanacak, proje yapmakta zorlanacaklar.
Bu durumda bu yapının Oda ve Borsa yönetimleri ile uyumlu olmasını zaten zorunlu hâle getiriyor.
 
Ancak bu uyum, uydu hâline gelirse ne kadar başarılı olur bunu da Türkiye’nin en büyük iş insanı örgütlenmesi olan TOBB Yönetimine sormak gerekiyor.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından gönderilen seçim takvimi ile kurulların mevzuatlarına ilişkin bilgilendirme notunda yer alan ifadelerin ne anlama geldiğinin acil açıklanmasında fayda olduğu kanaatinde olan kadın girişimcilerin sayısının çok fazla olduğunu belirtmek isteriz.
 
Son söz: Erkeklerin egemen olduğu dünyanın çok iyi olmadığını biliyoruz. Bırakın kadınlar da etkin olsun. Onların başarısını engellemeyin, kadın girişimcilere değmeyin efendiler…

Afrika’da yeni iş fırsatları masayayatırılacak

Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Fatih Akbulut son 10 yılının neredeyse üçte birini Afrika’da geçirdi. Son dönemde gözlerin çevrildiği bu kıtada çok önemi ilişkiler geliştirdi.
 
Bugün başlayacak yarın ve perşembe günü de devam edecek Afrika İş Forumu’nda (AFEX) bu çalışmaların meyvesi olarak çok sayıda iş insanı ve devlet adamını İstanbul’a getirecek.
 
Çok önemli görüşmeler yapılacak. Afrika’da iş yapmak isteyen Türk iş insanları için yeni fırsatların kapısı açılacak. Kapı açılacak toplantılardan biri de yarın gerçekleşecek.
 
Tempo BPO’nun Kurucusu Cemal Akar, EVSİD’in Kurucu Başkanı Burak Önder, TÜRKTOB Başkanı Savaş Akçan, The Green Park Hotels & Resorts Başkanı Adil Üstündağ, İmperial Lojistik Afrika Müdürü Hale Toksabay ve İSTOÇDER Başkanı Ahmet Acar’ın konuşmacı olduğu toplantıda Afrika’da yeni iş fırsatları masaya yatırılacak. İstanbul Pullman Otel’de yapılacak toplantı yarın yani 30 Ağustos’ta saat 11.00’de başlayacak.

Dünyada yeni kuşağın markaları bizden çıkabilir

Türkiye’de yeni kuşak iş kadınları arasında en fazla koşturan isimlerden biri Kübra Orakçıoğlu Kazan… Türkiye’de moda endüstrisi konusunda büyük emekleri olan amcası Süleyman Orakçıoğlu’nun izinden gidiyor. Gece gündüz, hafta sonu hep işinin peşinde. Kübra Orakçıoğlu Kazan geçtiğimiz günlerde İtalya’nın İstanbul Başkonsolosu Elena Clemente’yi ziyarete gitti.
Konu dönüp dolaşıp Made in İtaly meselesine geldi. Kübra Orakçıoğlu Kazan markalaşmanın üstadı İtalya’nın başkonsolosundan bu konudaki gelişmeleri dinledi.
Kadın girişimcilere kıymayın efendiler!
Kübra Orakçıoğlu Kazan & Elena Clemente
 
Bu arada satır arasında çok önemli bir ayrıntı yakaladı… Son yapılan araştırmalara göre yeni kuşak artık kaliteyi gözünden tanıyor. Kübra Orakçıoğlu Kazan bu ayrıntıdan hareketle şu önemli bilgiyi paylaştı bizimle:
 
-Tamam Made in İtaly önemli ama yeni kuşak eğer kaliteyi gözünden tanıyorsa bu bir şans. Biz onlara kalitemizle Made in Türkiye’yi de satabiliriz. İşte bu bizim için tam bir fırsat…
 
Diye anlatır Kübra Orakçıoğlu Kazan ve şöyle devam eder:
 
-Yeni kuşak yeni markaları da gündemine alıyor. Biz bunun en iyi örneklerinden biriyiz. İtalya’ya satışımız her geçen gün artıyor. Son dönemde bu ülkeye markalı ihracatımız arttı. Başka markaların da bu şekilde yol aldığını biliyorum. Şimdi tam zamanı… Yeni kuşağın markaları biz olabiliriz. Yeter ki kalite, yenilik ve tasarımda etkili olmaya devam edelim.
Bu arada son dönemde İtalya’da çok sayıda mağaza açtıkları için başkonsolosun defalarca teşekkür ettiğinin altını da çiziyor.
 
Özetle siz İtalya da olsanız yeni yatırıma ihtiyacınız oluyor. Bu yüzden her türlü yatırımcıya kucak açmaya devam edelim. Hiçbir yatırımcıyı küstürmeyelim. Her yatırımcı iş ve aş demek. İş ve aşa çok ihtiyacımız var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.