Kadın girişimcilerin seçimleri nasıl olacak?

Sesli Dinle
A -
A +
"Kadın girişimcilere kıymayın efendiler!" yazımız çok ses getirdi… Yazıyı sert bulan dostlarımız oldu. Yanlış anladığımı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) tanımadığımı ifade eden sevgili başkanlar oldu. Hemen şunu söyleyelim. Yazı kadın girişimcilerden tam destek aldı. Çok teşekkür ederiz.
 
Bir de hiç kimse kadınların seçme seçilme hakkına müdahale edilmesinin doğru olduğunu söylemedi. Bir teşekkür de buna…
 
Zaten bizim de dile getirdiğimiz itiraz, seçime katılacakların oda ve borsa yönetimlerince belirlenmesi anlamına gelecek maddeye ilişkindi.
 
Şimdi TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Seçimlerine Dair Usul ve Esasların yer aldığı bir bilgi notu yayınlandı.
 
Burada seçimlerin nasıl yapılacağına ilişkin bütün hükümler yer alıyor.
15 maddeden oluşan ayrıca her maddenin altında onlarca ayrıntılı hükmün yer aldığı bu bilgilendirme notu TOBB’un bu konudaki resmî bakışını ortaya koyuyor.
 
Seçime katılmak isteyen bütün kadın girişimcilerin bu ayrıntılı metni okuması, buna göre ilerlemesi gerekiyor.
 
TOBB’un resmî belgesinde yer alan “Seçmenin oy hakkını sınırlayıcı hiçbir tedbir alınamayacağı” cümlesini bilgilerinize sunarak bu konuyu noktalamak isteriz.
 
Şimdi gelelim yazıya yönelik itirazların aktarılmasına… Bir görüşe göre oda ve borsalar sıradan bir dernek değil. Bazı kadın dernekleri ile karıştırmamak gerekiyor.
 
Bu görüşün haklı olup olmadığını tartışmak mümkün. Ama bu benim işim değil. Bu konuda karar vermek, tartışmak TOBB üyelerinin, özellikle de kadın girişimcilerin işi.
 
Bir de bazı oda ve borsa başkanları olayı tamamen kadınlara bıraktıklarını seçimlere asla karışmak gibi bir niyetlerinin olmadığını vurguluyor.
 
Başkanların çoğunluğunun böyle davrandığını biliyoruz. Ancak ya karışırlarsa, hakları var mı? İşte kadınlar bunu sorguluyor.
Sonuç olarak kadın girişimcilerin seçimleri renkli geçecek. Bütün odalar son bilgi notunu üyelerle paylaşmış durumda. Üyelik için çok sayıda başvuru yapıldı ve yapılıyor.
 
İcra Kurulu adayları da şekillenmeye başladı. Bugüne kadar önemli projeleri hayata geçiren kadın girişimcilerin önünü açan TOBB yönetimi bu hareketin gördüğü ilgiden çok memnun olmalı. TOBB önemli bir potansiyeli harekete geçirdi. Bu potansiyel nüfusumuzun yarısı. Bir başka ifade ile bugüne kadar atıl kalmış bir potansiyel özellikle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öngörüsü ile etkin hâle gelmiş durumda.
 
Şimdi sıra bu potansiyelin önünü açmakta… Mesela oda ve borsa başkanlarının bütçeleri olmayan bu kurulların önünü açmak için çözüm yolları bulması yerinde olabilir.
 
Doğru olan projeleri bugüne kadar destekleyen çok sayıda oda başkanı olduğunu biliyoruz. Bu sayının artması çok önemli.
 
Son olarak peki seçime ilişkin kulis bilgisi yok mu diye sorduğunuzu duyuyorum.
 
Daha çok erken… Daha önce belirtmiştik. Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığını Nurten Öztürk yapıyor. Görüştüğümüz isimler onun başkanlığının devam etmesinden yana… Ama Nurten Öztürk’ün bu görüşte olmadığı söyleniyor. O daha çok torunlarının girişimciliğini desteklemek istiyor.
 
Bu arada Nurten Öztürk aday olmazsa Kadın Girişimcileri Kurulu’nun aktif isimlerinden Fatma Aydoğdu’nun başkanlığa soyunacağını söyleyenler olduğunu da duyuyoruz. Bakalım göreceğiz…

Kentsel dönüşümesigortalı çözüm

Maher Holding’in Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar her zaman sektörle ilgili inovatif projeleri aktarır. Her görüştüğümüzde sektörün sıkıntılara nasıl panzehir olacağını anlatır.
 
Şimdilerde en çok konuşulan ama bir türlü istediğimiz hızı yakalayamadığımız kentsel dönüşüm ile ilgili sigortanın nasıl bir çözüm olacağını anlattı. İşte o sözleri:
 
“Ülkeyi depreme dayanıklı kentler konusunda farklı bir noktaya taşıyacak olan kentsel dönüşüm için sigorta çok önemli. Gayrimenkul dediğiniz zaman yapı ve yapıda sigorta aslında birbirinden ayrılmaması gereken kavramlar. Hele Türkiye gibi depremle, selle, doğal afetle iç içe yaşayan ülkelerde bu konu çok önemli. Bina tamamlama sigortası kavramını biliyorsunuz, finansal sigortalar kavramıyla birlikte 2018’den beri ülkenin gündemine taşıdık. Bina tamamlama sigortaları alanında MHR GYO ile birlikte çok ciddi projeler gerçekleştireceğiz. Ve en önemlisi kentsel dönüşümde uygulama sırasında sigortanın devreye girmesi büyük bir güven kaynağı olacak.”

Görevden alınmadı,ayrılma kararı verdi

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli görevden ayrıldı. Ayrılma kararına ilişkin Benli, dostlarına ilettiği veda mektubunda şu noktaların altını çiziyordu;
 
“Güneş Sigorta’nın Genel Müdürü olarak 16 Ocak 2019’da başladığım, sonrasında kuruluşunu tamamlayarak sektör liderliğine taşımaktan büyük onur duyduğum Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürlüğü görevimden, farklı hayalleri hayata geçirme, yeni yolculuklara yelken açma isteğim ve şirketlerimizin sürdürülebilir başarısı için bayrağı yeni ve yetkin profesyonellere teslim zamanının geldiğine inanmam dolayısıyla ayrılma kararı aldım.”
 
Bu kararı bazı kesimler görevden alma şeklinde değerlendirdi. Sektörün önde gelen isimlerinden bu değerlendirmelere şu cevap geldi;
“Atilla Bey sağlık sigortacılığında uzmanlaşmış Bupa Acıbadem’in yeni Genel Müdürü oldu. Hem de ayrıldıktan birkaç gün sonra bu karar açıklandı. Bu tür kuruluşlar görüşmeleri aylar önce yapar. Bu yüzden Atilla Benli’nin ayrılma açıklaması doğru. Görevden alınması söz konusu olamaz.”

Enerjiyi depolayan öne geçecek, biz de öne geçmeyi planlıyoruz

Ali Ağaoğlu gayrimenkul sektöründe hep ilklere imza attı. Başladığı projeleri önceki müşterilerine satması, projeleri erkenden bitirmesi, baretsiz işçi çalıştırmaması, bütün projeleri online takip etmesi Türkiye’deki ilkler arasında yer aldı.
 
Ali Ağaoğlu son dönemde kurumsallaşmaya büyük önem verdi. Bu yüzden profesyonelleri öne çıkardı. Ve gayrimenkul sektörünün yanına başka sektörleri de koydu.
 
İşte bu yeni gelişmeyi geçtiğimiz günlerde Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Burak Kutluğ anlattı.
 
Ağaoğlu’nun yeni gözdesi geleceğin enerjisi olarak anılan yenilenebilir enerji… Aslında bu sektörde de ilk yatırımları Ali Ağaoğlu yapmıştı.
Tatlıpınar Enerji ile borsada rekor kırdıklarını belirtiyor Burak Kutluğ ve devam ediyor:
 
“Yenilenebilir enerji, geleceğimizin enerji kaynağı rolünü üstleniyor. Bu yüzden grup içinde ilk halka arzı bu alanda yaptık. Şu an tüm dünya enerji depolaması üzerinde çalışıyor, bunu başaran enerjide oyunu değiştirecek. Yine tüm dünyanın üzerinde çalıştığı bir diğer teknoloji ise yeşil hidrojen. Bu iki konu bizim de radarımızda ve ciddi çalışmalarımız var. Entegre bir enerji grubu hâline gelmek için bu alanlara da yatırım yapma hedefimiz var.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.