Kadınlarla gurur duyuyorum

Sesli Dinle
A -
A +

Siz Cevahir Asuman Yazmacı’yı tanır mısınız? Ben tanıyorum ama son olarak onu bize Nurten Öztürk anlattı. Bildiğiniz gibi Nurten Öztürk Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı… Konuşmasına şöyle başladı:

 

-Asuman Hanım TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı… Aynı zamanda 5. Bölge Güneydoğu Anadolu Temsilcisi ve TOBB Şanlıurfa KGK Başkanı… Depremin ilk dakikalarından itibaren saatlerce hiç uyumadı. Her yere ulaştı. Deprem bölgesindeki kadın girişimcilerin taleplerine yetişmeye çalıştı. Aynı şeyi diğer başkan yardımcılarımız Melisa Tokgöz Mutlu da Günseli Özen de yaptı. Aynur Çeşmeliler Malkara’dan bölgedeki talepleri karşılamaya çalıştı.

 

Evet kadın girişimciler depremde başarılı bir sınav verdi… Doğru zamanda doğru yerde olmaya çalıştılar. Bu başarının temelinde organizasyon var. Bilgiyi yine Nurten Öztürk’ten alıyoruz:

 

-Orman yangınları sırasında eksiklerimizi gördük. Özellikle organizasyon konusunda. Halkımız orada da yardıma koştu. Ama istenen organizasyon olmadığı için zaman zaman kaos olmuştu. Bundan yola çıktık ve afetten sonra ne yapılabilir buna çalıştık. Afet Kriz Dayanışma Yardımlaşma Platformu kurduk.  81 il başkanı da her ilin başkanı oldu. Dolayısıyla bu bizim hazırlıklı olmamızı sağladı. Anında organize olabildik. Kadın girişimciler yapılan yardımların yönlendirilmesi konusunda direkt rol aldılar. Onun için biz en kısa zamanda en gerekli yerde olmayı başardık ve ciddi yardımlar yaptık. Bu yardımlarımızı bir Kadın Girişimciler Kurulu olarak kendi platformumuz içinde yaptık. Bir TOBB bünyesinde çalıştık.

 

Tam bu noktada birkaç somut örnek istedik Nurten Öztürk’ten… Şu bilgiyi verdi:

 

-Mesela anında sobaları imal ettirdik, gönderdik. Çadıra ihtiyaç vardı, çadır temin ettik. Tabii ki yerel yönetimlerle ortak çalışma yaptık. İl koordinasyonlarına, AFAD’a dağıtım desteği verdik. Kadınlarımızla gurur duyuyorum. Her biri özel üretimler yaptı, kefen üretimine kadar yaptırdık. Şimdi öğrencilere burs için çalışıyoruz.

 

Evet kadınlar yine bir adım öne geçti… Nurten Öztürk bunları anlatırken Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Opet’teki yapılanları anlatmaya fırsat bulamadı...

 

Kadınlarla gurur duyuyorum

Barınma sorununu çözeriz

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) son Meclis Toplantısı’nda konu deprem bölgesine destekti. İSO 1000 konteyner kent için harekete geçmişti. Ancak 800 civarında destek alabilmişti. Üyelerden biri de böyle bir bütçemiz yok deyince Meclis Üyesi ve Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi dayanamayıp kürsüye geldi ve şöyle dedi:

 

-Bölgeye gittiğinizde 1000 konteynerin bir şey ifade etmediğini görüyorsunuz. Koca İstanbul Sanayi Odası’nın 1000 konteyner hedefini az buldum. Üstelik bu hedefe ulaşılmamış. Arkadaşımız kaynak yok diyor. Olacak iş değil. Yapılan açıklamalarda üç kat dört kat kâr edildiği söyleniyor. Sonra da 1000 konteyner bile yapmakta zorlanılıyor. Çok yazık!

 

Toplantı sonrası bu tartışmayı İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat’a sorduk, “Büyükekşi çok haklı” diye başladı ve şöyle devam etti:

 

-Fabrikalara gel çalış dediğimizde çalışanların barınma sorununu çözmemiz gerekiyor. Biz İSO olarak daha fazlasını yaparız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Barınmayı sağlarız. Biz bu işi başarırız. Binaları da kurarız. O yaşanan psikolojiyi düzeltmemiz çok ciddi bir zaman alacak. Giden canı da geri getirmek mümkün değil.

Önce Kırıkhan’ı korudu şimdi ekip dikme işine destek verecek

Depremin en yaralı kentlerinin başında Hatay geliyor… Kent yıkıldı. Türkiye’nin önde gelen kimya şirketlerinden biri Koruma Şirketler Grubu’nun Hatay Kırıkhan’daki fabrikası ise dimdik ayakta. Önce fabrika depremzedelere açıldı ve 1500’ü aşkın depremzedenin hizmetine sunuldu.

 

Sonra Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, Kocaeli depremindeki tecrübesini de devreye soktu çok hızlı bir şekilde yardım kampanyası başlattı. Bu sırada Ordu Valiliği dönemindeki başarılarını bildiğimiz şimdiki Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile yazışmaya başladı. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük kimya organize sanayi bölgesi olan GEBKİM’in de başkanı olan Vefa İbrahim Aracı ne isteniyorsa yerine getirdi.

 

Denizli’den Kocaeli’den her yerden hijyen için gerekli olan malzemeleri Seddar Yavuz’un emrine verdi. Bugünlerde ise çadır ve konteyner kentler hatta daha fazlasını yapıyor.

 

Ama en çok da tarıma yani üretime takılmış durumda. Ekilecek alanların ekilmesi için çiftçiye, tarıma tam destek için çaba içinde… Hasat için de devreye girecek çok yakında. Ekim için ilaç vb. ne gerekirse sağlamaya hazır olduğunu ifade ediyor.

 

Bu konuda bir başka duyarlı isim de İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz… “İkinci felaket üretimin durması olur” diyor. Tarım Bakanlığı da bu konuda yeni bir çalışma başlatmak üzere… Ekip dikmek de yeni dönemde öne çıkacak. Hem Ali Kopuz’un hem de Vefa İbrahim Aracı’nın söyledikleri ve destekleri çok önemli diye düşünüyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.