Kent tarımı fiyatları terbiye eder

A -
A +
Yaklaşık bir ay önce Türkiye’nin önemi giderek artan kurumlarından TİGEM’in Bursa Karacabey işletmesindeyiz… Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yeni bir kavramı şu sözlerle gündeme getiriyor:
“Yakın tarım, ya da yakından tarım… Büyük kentlerin yakın çevresinde tarım yapmalıyız.”
Navlun fiyatlarındaki artış ve tazelik gibi iki önemli kavram önümüzdeki günlerde kent tarımını yaşam biçimi hâline getirecek.
Tam böyle düşünürken geçtiğimiz hafta gazetemizde bu konu manşete taşındı. C. Fırat Aydoğmuş belki de son dönemin en önemli haberlerinden birine imza attı ve bakanlık kulislerinde konuşulan bu konuyu bütün ayrıntıları ile gündeme taşıdı.
Manşet tam da işin bam teline dokunmuştu. Herkes gıda enflasyonundan dertli de bu iş nasıl çözülecekti?
Çözüm için ilk önemli adım atıldı. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyük kentlerin çevresinde tarım yapılacak.
Uygulama yakın tarım kavramının hayata geçmesi anlamına geliyor. Böylece hem fiyatların düşürülmesi hem de taze ve güvenilir ürüne ulaşılması hedefleniyor.
Olur mu?
Bizce olur… Bakanlığın attığı adımlar var. Ama esas yerel yönetimler bu işin arkasında durmakta kararlı.
Birkaç gün önce Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken kent tarımı doğrultusunda atılan adımları yerinde gösterdi.
Güvenilir Ürün Platformu’nun ‘Tarım varsa hayat var' çalışması kapsamında yapılan gezi umut verici mesajlarla doluydu. Başkan Deniz Köken iddialıydı ve şöyle diyordu:
“Biz örnek model olsun diye başladık. Ama köyler sahip çıktı projeye. Sebzede iddialıyız. En azından bizim ilçemizde fiyatların anlamsız yükselişini önleyeceğiz. Hele yumurtada göreceksiniz fiyatlar terbiye edilecek. Fiyat terörüne karşı herkes üzerine düşeni yapmalı. Biz de büyük kentin çevresindeki köyleri, toprakları harekete geçirme kararı aldık.”
Kent tarımı fiyatları terbiye eder
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken kent tarımı konusunda atılan adımların ses getirmesi için teknoloji kullanmayı çok önemsiyor. Yani dijital tarımı hedefliyor. Bunun için eğitim çalışması başlatıyor. Proje gıda enflasyonu ile mücadelenin yanı sıra kırsal kalkınmayı da tetikleyecek gibi görünüyor.
 
Enflasyonun belini kırarız
 
Kent tarımı konusunda başka çalışmalar da var. İzmir’de önemli adımlar atılıyor. Ordu fındık altı tarımı devreye sokuyor. Ve Balıkesir bu konuda ses getirecek çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz hafta bu konuda yaptığı çalışmalar nedeniyle ödül alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise sohbette bakın neler anlattı:
“Osmanlı döneminde İstanbul’un iki önemli gıda tedarikçisi olmuş. Biri Sakarya biri de Balıkesir. Biz yeniden peynirden zeytine, etten süte bu alanda yeniden İstanbul’u desteklemeye hazırız. Zinciri iyi oluşturmak gerekiyor. Zincir iyi oluşursa gıda enflasyonunun belini kırarız.”
 
Cengiz Günay’dan kadınlara mesaj var
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 67’nci Başkanlar Kurulu toplantısındayız. Ev sahibi Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak… Onur konuklarından biri Tekirdağ Ticaret Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay… Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Kadın Girişimcilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olan Cengiz Günay’a oda ve borsa seçimlerini soruyoruz…
“Bizim için bir demokrasi şöleni” diye cevaplıyor… Ve ekliyor:
“Çok arkadaşımız görev almak istiyor. Çok güzel bir gelişme.”
Sonra işi esas getirmek istediğimiz noktaya getiriyoruz. Kadın girişimcilerin yeni dönemde yönetimlerde olup olmayacağını soruyoruz:
“Daha zengin bir ülkede yaşamak istiyorsak ki istiyoruz… Kadın girişimcilerimizi desteklemeliyiz. Biz son dönemde onların içinde rol model olanları öne çıkardık. Başarı hikâyelerini, başta başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere hepimiz her yerde anlattık. Türkiye'de girişimciliğin bu kadar çok konuşulmasında TOBB'un, Kadın Girişimcileri Kurulu’nun büyük katkısı oldu. Kadın girişimcilerin sayısı artmalı diyorsak, onların oda yönetimlerinde de daha fazla yer bulmasını istemeliyiz.”
Kent tarımı fiyatları terbiye eder

Seçimler ve kadın girişimciler
 
Kadın girişimcilerin son dönemde performansı ortada… Onların önümüzdeki günlerde yapılacak oda ve borsa seçimlerinde, yönetimlerde, kurullarda yer alıp almayacağını hep birlikte göreceğiz.
Kadınlar artık tamamı erkeklerden oluşan yönetimler istemiyor. Oda ve borsa yönetimlerine renk gelsin isteklerini dile getiriyorlar. Bu arada kadınların artılarının da (mesela duygusal zekâ) oda yönetimlerine yansımasının önemli olduğunu vurguluyorlar.
Bugüne kadar en çok İstanbul Ticaret Odası kulisleri yansıdı oda seçimleri ile ilgili bilgilere… Evet İstanbul Ticaret Odası’nda bazı komitelerde çalışmalar yapılıyor, ancak Anadolu’daki odaların yönetimine girmek için de büyük bir heyecanın olduğunu aktarmak isteriz.
Ama önce kadınları yazalım… TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün Opet’teki başarısı biliniyor. Oda seçimleri ile yakından ilgilenmiyor. Ama daha çok kadının oda kurullarında olmasını başından beri destekliyor.
Cevahir Asuman Yazmacı TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı… Urfa’da çok başarılı çalışmalara imza attı. Bütün Türkiye onu tanıyor. Bakalım oda seçimlerinde onu nereye koyacaklar.
Günseli Özen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı… Oda yönetimlerinde hiçbir zaman görev almayı düşünmedi. Ancak fikrinin sorulmasını istiyor.
Melisa Tokgöz Mutlu TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı… Kadınları ihracatçı birliklerinde temsil ediyor. Çok başarılı projelere imza atıyor.
Fatma Aydoğdu TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi… Her yere yetişiyor. Her yerde var. İhtiyacı olan odanın her türlü kurulunda görev almalı…
Aslı Elif Tanuğur Samancı TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi… Sivil toplum örgütlerinde önemli projelere imza atıyor. Uluslararası projelerde çok etkili… Dünyaya açılmak isteyen odanın yararlanabileceği çok önemli bir girişimci…
Kurul’dan birkaç ismi örnek diye sizlerle buluşturduk. Önümüzdeki günlerde daha somut gelişmeler oldukça diğer kadın girişimcilere ilişkin bilgileri de yazmaya gayret edeceğiz.
Oda ve borsalardaki kadın ağırlığını ilgi ve merakla takip edeceğiz.
Kent tarımı fiyatları terbiye eder
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.