Şekib Avdagiç’e tam destek geldi

A -
A +
 
 
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 140. Yıl Özel Ödülleri törenindeyiz… Herkes Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı beklerken, gündemde İTO seçimleri var.
Her köşede bir komitenin görüşmesi, konuşması yapılıyor. Heyecanlı bir seçim dönemi olacağını daha önce yazmıştık, görünen manzara yazdığımızı doğruluyor. Daha önce mobilyada çekişmeli bir seçim olacağını ifade etmiştik. Turizmde, tekstilde hatta hizmetlerle ilgili değişik komitelerde iki hatta üç listenin görüşmeleri yapılıyor.
Toplantı başlıyor. Kürsüye önce İTO Başkanı Şekib Avdagiç çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a desteğini, “Biz ama’sız, fakat’sız bir şekilde, yerli ve millî ekonomiyi sarsılmaz bir şekilde inşa edenlerle ‘beraber yürümeye’ devam edeceğiz” sözleri ile ifade ediyor…
Sonra kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıkıyor… Herkes merakla Şekib Avdagiç’e destek verip vermeyeceğini merak ediyor.
Ve beklenen destek geliyor. Erdoğan Şekib Avdagiç’in bundan sonra da başarılı çalışmalarını sürdüreceğini vurguluyor. Üstüne de Şekib Avdagiç ve arkadaşlarının göreve geldiklerinden bu yana düzenlenmesi için mücadele ettikleri yemek kartları meselesinde müjdeyi veriyor:
"İlk müjdemiz hemen her üyemizi ilgilendiren yemek ücretlerinin değiştirilmesiyle ilgili. Temmuz ayından itibaren çalışanlara ödenen yemek bedeli vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkardık. Yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Artık çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecek. Böylece çalışanlara daha fazla alternatif sağlıyor işverenlerin üzerinden de işlem maliyetini kaldırmış oluyoruz.”
Bu müjde Şekib Avdagiç’e en büyük destek olarak kayıtlara geçiyor… Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özer bu müjdeye ilişkin şu yorumu yapıyor:
“Şekib Avdagic Başkan’ın, göreve geldiği günden beri gündemleyip projelendirdiği yemek parası muamması çözüldü… Artık birileri iş gören üzerinden bedava para kazanamayacak.”
Hemen belirtelim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Gelin, başta kamu bankaları olmak üzere, düşük faizle sizleri yatırıma davet ediyorum” sözleri toplantıda en fazla alkışı aldı. Bu alkışı iş insanlarının işlerini büyütme isteği olarak değerlendirmek yanlış olmasa gerek.
Bu arada iki önemli notu aktarmak isteriz. Birincisi, adı İTO başkan adayları arasında geçen Murat Kalsın toplantıda yoktu. Telefonla aradık. Çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. İkinci önemli not ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıya katılmıştı. Bu katılımı “Cumhurbaşkanı katılıyor o yüzden oradaydı” diye yorumlayanlar olduğu gibi bunu “Şekib Avdagiç’e destek” diye değerlendirenler de vardı.
 
 
İSO’da üçüncü bir aday gündemde mi?
 
Ödül töreninde sadece İTO seçimleri konuşulmadı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) seçimlerine ilişkin kulisler de gündemdeydi. Toplantıya İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da katılmıştı. İSO’da komite seçimlerinde pek fazla çekişme olmazdı. Genellikle seçimlere tek liste ile gidilirdi. Bu defa sanki öyle olmayacak gibi. Bu arada kulislerde başkan adaylığı için Erdal Bahçıvan’ın yanı sıra Adnan Dalgakıran’ın da adı geçiyor. Ama bazı üyeler üçüncü bir ismin gündemde olduğunu vurguluyor.
 
 
Kahramanmaraş çıkarması
tekstil sektörüne iyi geldi
 
Fuardaki büyük başarının ardından Kahramanmaraş çıkarması iyi geldi İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) yönetimine…
Başkan Ahmet Öksüz, Başkan Yardımcısı Ahmet Şişman, yönetim kurulu üyeleri Ali Sami Aydın, Orhan Aydın, Sultan Tepe, Vehbi Canpolat, Zekeriya Tanrıverdi, Natan Yakuppur, Mehmet Toraman, Mehmet Yasubuğa, Besim Özek, Kemal Özhaseki katılımı ile Kahramanmaraş’taydılar…
Ahmet Öksüz Başkan, memleketi Kahramanmaraş’a yapılan bu geziye özel önem vermişti. Önce KİPAŞ gezildi… Ahmet Öksüz’e KİPAŞ’ın dünden bugüne hikâyesini anlattı gezi öncesi:
“1984 yılında yola çıktık. Önce iplik üretimine girdik. Ardından dokuma, hambez yatırımlarını yaptık. Ve son olarak boyahane ile devam ettik. Böylece tam entegre bir tesis kurmuş olduk.”
Sonra tekstilde Türkiye’nin geldiği noktayı konuştuk hep birlikte… Yazıya başlarken belirttiğimiz başarı hikâyesi yani Texhibition İstanbul Fuarı ile başlandı. Başkan Ahmet Öksüz fuarın ikinci yılında katılımın ikiye katlandığını vurguladı. Bu arada bazı yönetim kurulu üyeleri Bursa’nın da katılımının sağlanması hâlinde dünyanın en büyük fuarlarından birinin ortaya çıkacağı bilgisini verdi.
Ahmet Öksüz başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarında bir daralma olacağına dikkat çekerek şu önemli gerçeğin altını çizdi:
“İhracattaki artış, ülkemize döviz kazandırmak bizim millî sorumluluğumuz. Ancak ithal ürünler konusunda sektörümüz haksız rekabetle karşı karşıya. Türk üreticileri yatırım için bütün varlığını ortaya koyarken dampingli ürünlerin ülkemize çok yoğun bir şekilde giriş yapması ve ithal ürünlere uygulanan ilave gümrük vergilerinin düşük kalması üreticilerimizi zor durumda bıraktı. Yaşanan bu durum yerli üretim yapan firmaların haksız rekabetle karşı karşıya kalmasına sebep oldu. Eğer bu sorunlar karşısında acil tedbir alınmazsa 78 milyar dolarlık dev bir büyüklüğe ulaşan üretimde düşüş yaşanması kaçınılmaz olacak.”
 
 
Toplantıdan önemli notlar
 
Kahramanmaraş gezisinde ilginç notlar da vardı… Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör kentin üçte dördünün şair ve sanatçı olduğu esprisi ile toplantıya renk kattı.
Bir ara konu Rusya’ya geldi. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yasubuğa bu ülkeden yeni gelmişti. Söz aldı ve “Rusya pazarı büyük fırsatlar içeriyor mutlaka görmelisiniz” dedi.
Tarım İl Müdürü olarak İstanbul’da uzun yıllar hizmet veren Ahmet Kavak KASKİ’ye genel müdür olmuş. Su konusunda dünyada önemli kentlerden biri olan Kahramanmaraş’ta su yönetimini yapıyor…
Toplantı devam ederken Kahramanmaraş Ticaret Borsası Meclis Başkanı (yeni dönemde başkan olması bekleniyor) Mustafa Narlı heyecanlı bir şekilde salona girdi ve “Bugün bizim için çok önemli, tam 10 yıllık hayalimiz gerçek oldu. Organize sanayi bölgesine yeni araziyi aldık” dedi.
Yıllar önce askeriyenin atış talimi için kullandığı alanın alınmasında Kahramanmaraş iş dünyasının önemli isimlerinden KİPAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz’ün de büyük çabaları bulunuyor.
Şimdi başta dondurma üretimi olmak üzere, tencere-tava yapan, tekstil üretimini büyütmek isteyenlere bu alanda yer tahsisi söz konusu olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.