Sivas beyaz yakalıların geri dönüşüne önderlik yapabilir

A -
A +

Sivas çoğunuz gibi benimde enlerim arasında yer alır. En çok gittiğim illerin başında gelir. Dostların arasında en önde Sivaslılar yer alır. Ekonomisini en yakın takipte olduğum iller arasında Sivas öne çıkar. Sivas, ekonomisini hepimizin en yakından takip etmesi gereken iller arasında son dönemde öne çıktı.

 

Anlatalım… Uzun bir süre önce Sivas’ın önde gelen iş insanlarının katılımı ile çok önemli bir ekonomi forumu yapmış ve bunun ilk adımını atmıştık.

 

Devamında geçtiğimiz dönemde İhlas Medya Grubu’nun önemli isimlerinden Tuba Gençay ve Volkan Ormanlı ile birlikte kentin önde gelen isimleri ile görüşmeler yaptığımız bir Sivas gezisi yaptık. Ve o gezide Sivas’ta Türkiye’nin geleceğini etkileyecek gelişmelerin işaretini aldık. Bir cazibe merkezi hâline getirilen Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nden kentin kızıl elması diye bahsedilmişti. Ve o kızıl elma Sivas’ı belki de bir süre sonra Türkiye’yi kanatlandıracak noktaya geldi. Geldi diyorum çünkü hafta sonu Sivas’taydım ve çok önemli bir açılışa tanıklık ettim.

 

Türkiye’nin önde gelen teknoloji kuruluşlarından Tezmaksan, Sivas’ta Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde yani kızıl elmada açılışını yaptı. Karanlık fabrika konseptine uygun şekilde tasarlanan fabrikada, tek vardiya düzeninde yılda 300 adet CubeBOX üretimi gerçekleştirecek. Yani kızıl elma konseptine uygun bir şekilde katma değerli ürün üretilecek. Tam da Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş anlayışına uygun bir adım atılmış oldu.

 

Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde geleceğe yön veren, ileri teknoloji üretimi hedeflenmişti. Mesela tekstil üreticilerine bu bölgede yer verilmedi.

 

Bölgedeki yatırımlarla bazı alanlarda Avrupa ve Orta Doğu’da en önemli üretim ve tedarik merkezi olmak gibi bir misyon üstlenildi. Teşvik sistemi ve altyapı da buna göre planlandı. Mesela hızlı tren ile ilgili çalışmanın hızlanması da bu önemli çalışmanın bir parçası oldu.

 

Sivas’ın eğitim yapısı da buna uyumlu hâle getirildi. Çok önemli bir birikime sahip olan Cumhuriyet Üniversitesi’nin yanına bir de Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi açıldı. Devamında Türkiye’nin önde gelen teknoloji kuruluşları ve savunma sanayinin yıldızları birer birer Sivas’a gelmeye başladı.

 

Özellikle İstanbul’da Sivas’tan fazla Sivaslı olduğu biliniyor. Bu büyük göç Sivas’ın İstanbul’a taşınması anlamına geliyor. Yeni yatırımlar beyaz yakalıların bile İstanbul’dan Sivas’a dönmesi anlamına geliyor.

 

Tersine göç Sivas’ın hayalet köylerini yeniden canlandıracak. Teknoloji kullanmayı bilenlerin tarıma da girmesini sağlayacak ve Sivas tarımla yeniden barışacak. Sivas, tarihteki önemine yeniden kavuşacak. Sanayide bütün dünyaya robotlar satabilen bir Sivas, tarımda da teknolojiye dayalı üretimle farklı bir zenginleşmeyi yakalayacak.

 

Sivas’tan göç bir yanlışlığın başlangıcı olmuştu. Şimdi Sivas’taki yeniden yapılanma doğruya dönüşün başlangıcı olabilir.

 

Sivas’a gitmenin tam zamanı… Aklından geçirenler, İstanbul’da bir dakika bile durmamalı. Valilik, belediye ve üniversiteler bu gelişmelere ayak uydurmalı. Tam bu noktada belediyenin açılışta olmadığının altını çizmek isteriz.

 

Sivas’ta bu defa da ekonominin yeniden ayağa kaldırılması için bir kongre toplanmalı. Ve son olarak İstanbul’daki Sivaslı başarılı iş insanları bu gelişmeye tam destek vermeli. Sivas’taki iş insanı örgütleri de bu işin önderliğini üstlenmeli. Sonuçta onlar işin merkezindeler…

 

Önerimiz bu…

 

 

Sivas beyaz yakalıların geri dönüşüne önderlik yapabilir
Mustafa Aydoğdu

 

 

Koca Sivaslı kızıl elmayı uçuracak yatırım yaptı

 

 

Sivas’a çok önemli bir yatırım yaparak bir ilke imza atan Tezmaksan, 1981 yılında bu kentten İstanbul’a giden Mustafa Aydoğdu tarafından kuruldu. Kurulduğu günden bu yana ilklerin öncüsü oldu. CNC Makine Analiz Platformu KAPASİTEMATİK’i kurdu.

 

Talaşlı imalat sektörünün paydaşlarını bir araya getiren Parkurda.com B2B e-ticaret platformunu geliştirdi ve son olarak robotlu otomasyon sistemlerini yerlileştirmek gibi bir misyon üstlendi. Sivas’taki fabrikanın yanı sıra İstanbul Bayrampaşa, İstanbul Kıraç ve İstanbul Trakya Serbest Bölgesi’nde üretim tesisleri yer alıyor. Çok sayıda ülkeye ihracat yapıyor ve yurt dışında da önemli birimleri bulunuyor.

 

Tezmaksan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydoğdu Sivaslı Sanayici & İşadamları Grubu Derneği önceki başkanı ve çevresinde Koca Sivaslı olarak biliniyor.

 

Mustafa Aydoğdu’nun oğlu Hakan, şirketin son dönemde sözcüsü ve öne çıkan ismi. Diğer oğlu Celal ise daha çok satış tarafını koordine ediyor. Kızları Fatma ve Hatice de şirkette etkin görevler üstlenmiş durumdalar. Son temel atma töreninde Mustafa Aydoğdu’nun kızları Fatma ve Hatice’yi kurdele kesme töreni sırasında bizzat yanına çağırması duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

 

Bu arada Mustafa Aydoğdu önderliğindeki Tezmaksan, bir aile şirketinin avantajlarını yaşarken, kurumsallaşma noktasında da önemli adımlar atmayı başarmış durumda.

 

Mesela açılışla ilgili basına bilgi vermek için toplantı yapan Hakan Aydoğdu’nun açıklamaları sırasında babasının ona duyduğu güven bütün açıklığı ile gözlerinden okunuyordu. Tezmaksan’ın Sivas yatırımında da belki bir aile şirketi olmanın etkisi vardı. Çünkü onlar Sivas’ı ailenin çıkış noktası olarak görüyor ve kızıl elmayı uçuracak robotlarla ilgili yatırımı memleketlerine yapıyorlardı.

 

 

Sivas beyaz yakalıların geri dönüşüne önderlik yapabilir
Sinan Öktem

 

 

Leylekler için elektriği kesip onlara yuva kuruyorlar

 

 

Son dönemde sürdürülebilirlik ile ilgili raporlar şirketlerin olmazsa olmazı hâline geldi. Bu konu çok önemseniyor. Tabii ki biz de önemsiyoruz. Ama somut adımlar atan kuruluşları daha fazla önemsiyoruz.

 

Mesela Uludağ Enerji gibi… Türkiye'nin lokomotif bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde Bursa başta olmak üzere Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da 5 milyonu aşkın bir nüfusa hizmet veren Uludağ Enerji, geleceğini sürdürülebilirlik ve yeni nesil teknolojiler odağında inşa ediyor. Uludağ Enerji Grubu CEO’su Sinan Öktem, Türkiye nüfusunun yüzde 6’sına hizmet verdiklerini hatırlatarak şu somut adımın bilgisini veriyor:

 

-Bölgemiz kuş göç yolları üzerinde olduğundan, çok sayıda göçmen kuşu özellikle de leylekleri misafir ediyoruz. Leylekler için 200’ün üzerinde direk üstü yuva yaptık. Leyleklerin geçişi esnasında kuş gözlemcilerle iletişim hâlinde olarak, onlara zarar vermemek adına halkı da bilgilendirerek enerji kesintilerine gidiyoruz. Eskikaraağaç Avrupa Leylek Köyü'nde çok sayıda yuva hazırladık. Geçtiğimiz yıl da ünlü Yâren Leyleğin yuva yaptığı elektrik direğini yeniledik. Ayrıca bölgemizin tamamında hatlarda mahsur kalan kuşların canlı olarak kurtarılması çok önemli. Bu noktada saha ekiplerimiz gelen tüm ihbarları öncelikli olarak değerlendiriyor ve kuşlar başta olmak üzere tüm canlıların kurtarılması için özel çaba sarf ediyor.

 

Nasıl, bu somut adım sayfalarca raporlardan daha iyi değil mi? Bize iyi geldi paylaşalım istedik...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.