TİGEM varsa hayat var

Sesli Dinle
A -
A +

Çok önemli bir hayalimiz gerçek oldu. Güvenilir Ürün Platformu olarak Tarım ve Orman Bakanlığı paydaşlığında başlatılan “Tarım Varsa Hayat Var” projesi kapsamında bu defa TİGEM Karacabey İşletmesi’ni ziyaret ettik ve TİGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç’ten bilgi aldık.

 

Atları ve cins köpekleri ile herkesin ilgisini çeken işletmeyi anlatan Hasan Gezginç TİGEM’i öğrenme hayalimizi gerçekleştiren isim oldu.

 

Bilgilendirme buluşmasına; Hayvancılık Daire Başkanı Faruk Erkan, Bitkisel Üretim Dairesi Başkanı Ali Noyan Avgın, At Islahı ve Yetiştiriciliği Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, İnsan Kaynakları Daire Başkanı Gürcan Çatal, Karacabey Tarım İşletmesi Müdürü Ünal Kılıç ile birlikte gelen Gezginç tarımsal faaliyet vizyonuna ilişkin çok anlamlı bir sunum yaptı, anlatımda TİGEM’in görkemi ile tanıştık. Ne kadar stratejik bir kurum olduğu konusunda görüş birliğine vardık.

 

TİGEM 1300’lü yıllarda Osmanlı Ordusu’na at yetiştirmek için kurulmuştu. Yani devletin en önemli ihtiyacını gidermek üzere stratejik bir görev üstlenmişti. Bu görev bugün de gıda güvenliği gibi kritik bir alanda devam ediyor. Hasan Gezginç bu önemli vizyonu ve misyonu şu cümlelerle aktardı:

 

-Şu anda tarımın yani gıdanın olmazsa olması tohum ve damızlık meselesi. TİGEM bu alanda hayatın sigortası. Geliştirilen tohumları biz burada deniyoruz. Verimi artırıyoruz. Biz varsak Türkiye özellikle hububatta asla tohumsuz kalmaz. Yine aynı şekilde üstün vasıflı damızlık üretimine önderlik yapıyoruz. Yani tarım ve hayvancılıkta TİGEM varsa Türkiye’nin bileğini kimse bükemez. Bunun yanı sıra Osmanlı döneminden yadigâr safkan Arap atı yetiştiriciliğinde öncü kuruluş olma özelliğini de devam ettiriyoruz. Bunu da belirtmek isterim.

 

TİGEM’in stratejik önemine sık sık vurgu yapan Hasan Gezginç sözlerini şöyle noktaladı:

 

-Türkiye’nin tarımsal ve hayvansal üretiminde azami derecede önemli ve etkili bir kuruluşu olan TİGEM, ülkenin tüm ekolojilerine dağılmış 17 işletmesi, 3,3 milyon dekar arazi varlığı ve köklü geçmişiyle ülkemiz tarım ve hayvancılığının garantisi olarak görülmeli.

 

TİGEM varsa hayat var

En büyük organik adımı atıyoruz

Hasan Gezginç bir de heyecanını paylaştı sunum sırasında… Çok ilginç bir gelişmeydi aslında paylaştığı… Aktaralım:

 

-Manisa’da Gölmarmara diye bir kasaba var. Burada bir zamanlar göl varmış ama şimdi kurumuş. Bu gölün bulunduğu yerin doğru kullanılmayacağını anlayan kentin yetkilileri bize geldi. Burayı koordine edin dediler. Çalıştık. Yerin organik tarım için çok elverişli olduğunu gördük. Ve işlemi başlattık. Şimdilik arpa, buğday ve ayçiçeği gibi ürünler yetiştiriyoruz. Ama çalışmaya devam ediyoruz. Mesela burada soya yetiştirmek istiyoruz. Dünyada organik soya yok. Soya mamada bile kullanılan bir ürün. Düşünün organik soya üretip bunu dünyaya satabiliriz ve bu çalışma büyük ses getirir. Bu bölge dünyanın tek parçada en büyük organik üretim noktası olacak. Çok heyecanlıyız.

Yolları Dubai’de kesişti düğünde herkes buluştu

Kısmet… Bu kelime o kadar doğru ki… Bakın size bir düğün hikâyesinin kısmet bölümünü aktaralım. Türkiye’deki en önemli içecek kuruluşlarından sektörde başarı hikâyesini yazan Oğuz Gıda’nın patronlarından Osman Nuri Oğuz’un oğlu Burak ile yine içecek sektörünün büyüyen markalarından Buzdağı Su Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un kızı Elif’in düğünü nedeniyle iş dünyasının önde gelen isimleri bir araya gelmişti.

 

Nikâhı kıyan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım genç çifte sordu:

 

-Nasıl tanıştınız.

 

Burak Oğuz hiç düşünmeden cevapladı:

 

-Dubai’de…

 

Aslında iki kuruluş da Sakarya’da komşuydu. Peki tanışma neden Dubai’de olmuştu. Öğrendik. Paylaşalım. Dubai’de gıda fuarında iki kuruluşun stantları yan yana denk gelmişti. Ve Burak, Elif’i orada tanır. Türkiye’ye döner dönmez babası ile konuştu ve Osman Nuri Oğuz kızı istemeye gitti. Buna “kısmet” denmez de ne denir. Biraz önce ifade ettiğimiz gibi bu düğüne sektör de tam destek vermişti. Amca Hulusi Oğuz’un konuklarla tek tek ilgilendiği düğüne Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü uçuşlardaki sıkıntıyı aşarak katılmıştı. Adana’dan, önceki belediye başkanı Hüseyin Sözlü ile milletvekillerinden Faruk Aytek katılmıştı. Sakarya’dan ise Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile milletvekili Ali İnce siyaseti temsil ediyordu.

 

TİGEM varsa hayat var

 

Bizim Toptan’ın Satın Alma Müdürü Ali Güven, Hakmar’ın Direktörü Savaş Taşkın, Metro Satın Alma Müdürü Onur Günaydın, A101 Genel Müdürü Aziz Şahin ve BİM Yönetim Kurulu Üyesi Galip Aykaç perakendeyi temsilen oradaydı. Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan düğündeki tanıdık isimlerden biriydi.

 

Geline evlilik cüzdanını Beyoğlu’nun efsane Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan verdi. İşin ilginç yanı Mahmut Kösemusul’un daha önce evlenen kızı da evlilik cüzdanını Demircan’dan almıştı. Bir de Mahmut Kösemusul’un Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yaptığı şu paylaşıma damat için dikkat çekip, genç çifte mutluluklar dilerim.

 

-Güçlü kızlar güçlü yarınlar…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.