Turizmden heyecan veren veriler geliyor

Sesli Dinle
A -
A +
Turizm sektöründen öyle güzel haberler geliyor ki… Bakanlığın 2023 için koyduğu 60 milyon turist, 56 milyar dolar turizm gelirinin tutması kesin gibi… Çünkü yılın ilk 4 ayında turist sayısındaki artış geçen yılın yüzde 28 üstünde... Sevindirici olan ise aynı dönemde gelirdeki artışın yüzde 30’ları geçmiş olması.
 
Daha da ilginç bir haber, Antalya’ya 2023’ün ilk 5 ayında gelen turist sayısındaki artış geçen yıla göre yüzde 40’ı aşmış durumda. Bütün bu rakamlar Antalya’da Şahinler Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin’in otel açılışında gündeme geldi. Açılışta iki önemli isim önemli bilgiler verdi. Turizm hamlesinin başladığı yıllardaki turizm bakanlarından şimdinin İyi Parti Milletvekili Lütfullah Kayalar ilk tespiti yaptı:
 
“Devletimiz üzerine düşeni yapacak ama devletle birlikte bizim iş insanlarımızın başarısı da çok önemlidir. Bu bakımdan Kemal Bey’in hikâyesi de ilham verici. Sanıldığının aksine girişimcilik sadece para kazanmak değil. İşin heyecanını duyabilmek ve onu büyütebilmek önemli. Ben Türk girişimcilerinde bunu gördüm, görmeye de devam ediyorum.”
 
Açılışta bürokratlığı döneminde Türkiye’den markalar çıkmasının önünü açan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın şu sözleri de heyecan vericiydi:
 
“Girişimcilik, yeni yatırım yapmak bir aşktır. Tutkuyla yapılır. Burada bunu görüyorum. Türkiye, dünya verilerine göre turizmde en çok tercih edilen ülkeler sıralamasında dördüncü sırada. Hem turist sayımız hem de turist başına gelirimiz artıyor.”
 

Sizce tatile gelirken otel sahibine hediye getiren turist var mıdır?

Son dönemde birbiri ardına oteller açarak dikkat çeken Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, oğlu ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyesi olan Deniz Şahin ve son açılan otel Megasaray Resort Side Genel Müdürü Uğur Önder Yurtseven ile sohbet ediyoruz.
 
Önce turizmde işlerin iyi gittiğini öğreniyoruz. Hem de çok iyi gidiyor… Sonra Antalya’daki Megasaray markalı önceki iki otelde doluluk oranının yüzde 95’lere ulaştığını aktarıyorlar… İşler bu kadar iyi giderken yeni bir otelin risk olup olmadığını soruyoruz. Cevap Kemal Şahin’den geliyor:
 
“Biz bu işi çok iyi yapmaya başladık… Bizim önceki otellerimize defalarca gelen misafirlerimiz var. Tatile gelirken bize hediye getiren, memnun olup eşine dostuna tavsiye edenler var. En çok Almanlar geliyor. Başka ülkelerden gelenler de var. Onlarla dost olduk. Tesislerimiz Avrupalı turistlerin beklentilerine ve kültürüne uygun, spora, özellikle tenise önem veren bir aile tesisi yaptık. Bu bize neredeyse 12 ay açık kalma imkânı sağladı.”
 
Kemal Şahin bunları anlattı, sorumuza cevap alamadığımızı anlamış olacak ki noktayı şöyle koydu:
 
“Baktık misafirlerimiz mutlu oluyor bize hediye getiriyor. Daha çok hediye için biz de yeni oteller açmaya karar verdik. Bu otel var. Yani fırsatlar çıkarsa düşünüyoruz.”
 
Hediye elbette işin esprisi… Girişimcilik böyle bir şey olsa gerek… Anladığımız, Kemal Şahin turizmde büyümeye devam edecek, yeni misafirlerden hediyeler gelecek. Türkiye döviz kazanacak.
Tam bu sırada Deniz Şahin söze giriyor ve anlatıyor:
 
“Pandemi ve ekonominin sıkıntılı olduğu dönemlere rağmen son 3 yıl içinde, 4 oteli daha bünyemize katarak Megasaray Hotels çatısı altında topladık. Bir anlamda krizi fırsata çevirdik. Megasaray Hotels markamızla, Megasaray Club Belek, MegasarayWestbeach Antalya, Das3917 ve bu kış sezonunda kapılarını açacak Megasaray Mount Erciyes’in ardından, Megasaray Resort Side ile otel sayımız 5’e çıktı. Ve bütün bu otellerde dikkat ettiğimiz en önemli nokta sürdürülebilirlik. Bütün tesislerimizde Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) Belgesine sahibiz. Hem enerjide hem de atık yönetiminde çevreye duyarlıyız.”
 
Sonra sözü Megasaray Resort Side Genel Müdürü Uğur Önder Yurtseven alıyor ve ekliyor:
 
“Misafirin mutluluğu çalışanın mutluluğundan geçiyor. Bunu çok önemsiyoruz.”
 

Kırmızılı kadın geldi, emlak sektöründe her şey değişti

Emlak ya da yeni adıyla gayrimenkul sektörü kayıt dışından kurumsallaşmaya hızla yelken açıyor. Uluslararası dev zincirlerin Türkiye pazarına girmesinin bunda etkisi var.
 
Ancak bir isim var ki içimizden biri… Türkiye’nin artık en önemli gayrimenkul uzmanları arasında sayılıyor. Ve esas onun etkisinden söz etmek istiyoruz.
 
Evrim Kırmızıtaş Başaran’dan bahsediyoruz. Redstone markası ile sektörün kurumsallaşması yolunda adımların hızlanmasına katkı yaparken dünyada da bir Türk markası olarak ses getirmeye çalışıyor.
 
Yani dünya devleri Türkiye pazarına girerken o da dünyaya açılarak onlara rakip olmaya hazırlanıyor. Şimdi sizlere bu markanın önemli bir etkinliğindeki gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım.
 
Sahnede kırmızı giysisi ile Evrim Kırmızıtaş Başaran… İstanbul’dan İzmir’e, Muğla’dan Eskişehir’e Türkiye’nin dört bir yanından ofislerin temsilcilerini sahneye davet ediyor ve ödüllerini veriyor.
 
Ödüller öylesine değil, ciro üzerinden ya da işlem üzerinden veriliyor. Yani her şey kayıtlı. Başarı ölçümlü.  Ödüller tam yerine gidiyor.
Cirolar lanse ediliyor. Yani kayıt dışının en yaygın olduğu sektörlerden biri olan gayrimenkulde cirolar, işlemler açıklanıyor ve ödüller veriliyor.
 
Her şey kayıt altında… Cirolara bakınca izleyicilerin “Gayrimenkul danışmanı mı olsak?” diye düşündükleri anlaşılıyor gözlerinden… Onların isteklerini bir yana bırakıyorum ve Evrim Kırmızıtaş Başaran’ın kısa sürede geldiği noktayı da aktarmak istiyorum…
Evrim Kırmızıtaş Başaran’ın Redstone markasının Türkiye’de 140 ofisi bulunuyor. 2025 yılına kadar ofis sayısını 300’e ulaştırmayı hedefliyor.
 
Redstone son bir yılda 3 bin 700 işlem adeti ile 7 bin 400 alıcı, satıcı ve kiracıya hizmet verdi. 325 milyon dolar gibi ciro hacmine ulaştı. Bu alanda dünyaya açılan tek yüzde 100 sermayeli Türk şirketi. Ve kırmızı giysili kadın ofislerine kazandırıyor, kayıt dışına meydan okuyor. Gayrimenkul sektöründe bir ilki başarıyor.

Dünya devlerine meydan okuyor

Dünyada asırlık markaların ağırlık koyduğu gayrimenkul danışmanlığı sektöründe Evrim Kırmızıtaş Başaran, önce asırlık dünya markalarına Türkiye pazarında rakip oldu. Bu yetmedi şimdi de deplasmana çıktı. Dünyada devlere rakip olmak için kolları sıvadı.
Yurt dışı master franchise ve franchise anlaşmalar yapılan ülke sayısı şimdiden 76’ya ulaştı.
 
Bu ülkeler içinde Amerika Birleşik Devletleri İngiltere (Master Franchise) Almanya (Franchise Ofisler) Polonya (Master Franchise) gibi çok önemli pazarlar bulunuyor. Dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda ödülü bulunan Evrim Kırmızıtaş Başaran, erkek patron ağırlıklı gayrimenkul danışmanlığı sektöründe özellikle kadın girişimciler için ayrıcalıklı davranıyor. Son olarak bu genç kadın neredeyse tamamı erkeklerden oluşan Avrasya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin başkanlığına oy birliği ile seçilmeyi başardı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.