Türk diasporası Avrupa'da atağa geçiyor

Sesli Dinle
A -
A +
Nail Olpak Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı seçildiğinde çok önemli bir hedefin altını çizdi. Bu hedef ekonomiden, onun ifadesi ile ticaretten gelen gücün diplomaside değerlendirilmesi şeklinde özetlenebilirdi. O günlerde ekonomi gazetecileri ile birlikte gerçekleştirilen “Ticari Diplomasi Yolculuğu” buluşmaları bu hedefin bir parçası oldu. İş Konseyi Başkanları yaptıkları çalışmalarla ilgili oldukları ülkelerdeki ağırlıklarını ortaya koydular. Muhteşem bir gücün varlığını fark etmiştik o günlerde…
 
Çalışmalar devam etti. Ve son olarak Nail Olpak DEİK Başkanı olarak bir süredir yeterli ilginin gösterilmediği Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) buluşmasını Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleştirdi. Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı'nın açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldı. Bu katılım dünyanın dört bir yanından gelen iş insanlarını müthiş motive etti.
Ayrıca Ticaret Bakanı Ömer Bolat başta olmak üzere çok sayıda bakan ve önemli isim de toplantıya katılarak önemli mesajlar verdi.
 
Türk diasporasını en güçlü şekilde bir araya getirmeyi başarmıştı. Ve şimdi diasporalar arası iletişim ve ticaretin geliştirilmesi için çalışmalar başladı.
Olpak, Kurultay’a ilişkin mesajında, dünyanın her tarafına saçılan Türk diasporasının, bulundukları şartlara uyumlu ve yenilenmeye açık yapılarıyla yaşadıkları topluma güç ve anlam kattığını ifade etti.
 
Bu çok doğru bir tespitti ve bunun somut bilgileri Avrupa’dan geliyordu.
Başta Almanya olmak üzere Hollanda, Fransa gibi ülkelerde en ikinci hatta üçüncü kuşak Türk girişimciler yılın iş insanı seçiliyor, büyük başarılara imza atıyordu.
 
İki yıldan bu yana medya grubumuzun gerçekleştirdiği İş Dünyası Almanya Buluşmaları’na katılan iş insanlarının Nail Olpak’ın ifade ettiği gibi göçten güce dönüştüklerini net bir şekilde gözlemliyoruz.
 
Ve artık Türkiye’nin "diaspora diplomasisi" hem de bir sivil toplum oluşumunun önderliğinde başlamış oldu. Nail Olpak’ın bunun altyapısını kurduğunu ve işin takipçisi olacağını çok iyi biliyoruz...
 
Şimdi gelelim toplantıya katılan iş insanlarının motivasyonlarına… Öncelikle Avrupa’da ülke temsilcisi olmak için büyük bir yarış yaşandığını sevinerek gözlemledik. Almanya gibi önemli bir ülkenin temsilciliğine tecrübesi ve başarısıyla herkesin tanıdığı bir isim Kemal Şahin seçildi.
 
Yine Türk iş insanlarının yoğun olduğu Hollanda’nın başına ise Turgut Torunoğulları getirildi. Sonra Avrupa seçimleri yapıldı. Avrupa Türk İş Konseyi Başkanlığına da Turgut Torunoğulları oy birliği ile seçildi.
Turgut Torunoğulları DTİK’de daha önce de görev yaptı. Diaspora konusunda tecrübeli bir isim. Ve işe nerede kalmıştık diye başladı.
İlk iş olarak ekim ayında Avrupa’daki bütün ülke temsilcilerinin katıldığı bir zirve düzenleneceğini açıkladı. Avrupa’daki bütün ülke temsilcisi iş insanlarının katıldığı zirvede belki de ilk iş olarak vize sorunu masaya yatırılacak.
 
Bildiğiniz gibi bugünlerde çok sayıda iş insanı vize alamadığı için fuarlara katılamıyor, iş görüşmelerine gidemiyor Avrupa’ya…
 
İkinci adım ticari ilişkilerdeki tıkanıklığı ortadan kaldıracak adımların atılması için Avrupa’daki iş insanı örgütleriyle toplu görüşmeler yapmak olabilir.
Bütün bunlar ekim ayında yapılacak toplantıda ele alınacak. Ancak Turgut Torunoğulları’nın bu ve benzeri konularda önemli çalışmaları şimdiden başlattığını biliyoruz.
 
Turizm başta olmak üzere birçok sektörde başarılı projelere imza atan iş insanı Turgut Torunoğları’nın ve diğer temsilcilerin katılacağı bu önemli toplantıyı yakından takip edeceğiz.
 
Benzer bir takibi Asya-Pasifik’i Murat Kolbaşı ile yapacağız. Diğer bölgeleri de izlemeyi sürdüreceğiz. Gücümüzü biliyoruz. Bizim de çok güçlü diasporamız olmalı.

Ahmet Güldal’dan buğday ile ilgili çok önemli mesajlar

Hububat (buğday, arpa vb.) dünyanın gündeminde. Türkiye bu konuda dünyada oyun kurucular arasında yer alıyor. Çünkü Türkiye’de hububat politikasını Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yürütüyor. Bu kurumun başında çok tecrübeli bir isim Ahmet Güldal bulunuyor. Ahmet Güldal’ın TMO’nun başında bulunmasının bir şans olduğu İstanbul Ticaret Borsası’nın Güvenilir Ürün Platformu desteği ile düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantısında vurgulandı.
 
Bu toplantıda Ahmet Güldal soruları cevapladı ve şu noktaların altını çizdi:
“2023 yılı hareketli ve bereketli… Rekolte ve verim arttı. Fiyat politikası ve teşvikteki genişlemelerle ekim alanı arttı. 2023 hasadında 7 milyon hektarın üzerinde buğday ekimi oldu. Bu durumda kuraklığın olmamasının da etkisi oldu tabii… Sulu ve kuru alanlardaki verimlilik arasındaki fark da azaldı. TMO olarak bu yıl 11 milyon 273 milyon ton arpa ve buğday alımı yaptık. Bu da tarihî bir rekor olarak kayda geçti. Stok oluşturma ve arz güvenliği açısından bunun olumlu olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki ekim ayında da buğday ve arpanın yeterli miktarda ekileceğini öngörüyoruz. Pandemi, savaş ve 2021 yılındaki büyük kuraklığın etkileri bu yıl bitti. Şu anda hububatta arz güvenliği üç yılın üstünde… Birkaç yıl kıtlığı yönetmiştik, geçen sene ve bu yıl bereket ve bolluğu yönetmeye çalışıyoruz.”
Bu çok iyi bir gelişme bir de en çok sorulan iki soruya da açıklık getirdi Ahmet Güldal, şu bilgileri verdi:
 
“Hem makarna hem de un ihraç etmek için buğday ithal ediyoruz. Türkiye 20-21 milyon ton buğday ürettiğinde, kendi ihtiyacı için ithalata ihtiyaç duymuyor. Örneğin bu yıl biz mart ayına kadar kuraklık riski dolayısıyla ithalat yaptık ama sonrasında yapmadık.”

Sigortacılar değişiyor mu?

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Olağanüstü Genel Kurulu oldu. Üç adaylı yarışta neredeyse oy birliği ile başkanlığa Uğur Gülen seçildi.
 
Çok adaylı yarış, seçimler sonrasında bilgilendirme TSB’de değişimin sinyalleri olarak değerlendirilmişti.
 
Sektörde değişim devam ediyor. Önceki Başkan Atilla Benli’nin seçimlerde ifade ettiği sektörün rüştünü ispatladığı görüşü doğrultusunda çözüm odaklı yaklaşım öne çıkıyor.
 
Uğur Gülen bu defa sigorta haftasını boş geçmedi. Dün başlayan bugün de devam edecek çok önemli bir etkinliğe imza attılar.
 
Türkiye’nin tartışması gereken “Afet Riskleri” masaya yatırılıyor.
 
Çok önemli isimler bu konuyla ilgili görüşlerini ifade edecek. Uğur Gülen ile hızlanan değişimi takip etmeye devam ediyoruz.
 
Ve biliyoruz ki TSB’de güçlü bir başkanlık yapısı var ve Uğur Gülen’den çok şey bekleniyor.
 
Ve yine biliyoruz ki önümüzdeki nisanda yapılacak olağan genel kurulda yeni yönetimi, yapılacak çalışmalar belirleyecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.