Yeni ekonomi yönetimi işe Mardin’den başlamalı

Sesli Dinle
A -
A +
Milletvekili seçimleri bitti… Meclis’in yapısı belli oldu… Cumhur İttifakı çoğunluğu sağladı. Birkaç hafta sonra yeni ekonomi yönetimi oluşacak. Bizce yeni ekonomi yönetiminin ilk işi Mardin olmalı.
 
Geçtiğimiz hafta Mardin’de yaptığımız Ekonomi Zirvesi bize bunu söylettirdi. Çok önemli bir katılım vardı.
 
Hatta etkinliğe katılan gazetemizin Genel Yayın Koordinatörü Yücel Koç, “Seçim nedeniyle siyasetin bu kadar gündemde olduğu bir günde bu kadar iş insanının ekonomiyi konuşmak için buluşması çok önemli” tespitini yaptı.
 
Evet, çok önemli isimler ekonomi için bir araya geldi ve Mardin’in ekonomide öne çıkması için çok önemli bilgiler paylaştılar.
 
En önemli tespiti Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik yaptı. Hatip Çelik son seçimlerde yönetime geldi. Başarılı bir yönetim kurulu oluşturdu ve yılların yönetim yapısını değiştirmeyi başardı.
 
Yeni Başkan Hatip Çelik, Mardin’in Türkiye ve özellikle de bölge için çok önemli fırsatlar sunduğunun altını çizdi ve bölgesel kalkınmanın yeni yıldızı olabileceğini şu sözlerle anlattı:
 
> Kentimiz 17 eski çarşısı ile İpekyolu'nun kadim üretim ve ticaret merkezlerinden biri oldu her zaman.
 
> Genç bir nüfusa sahibiz. 22 gibi bir yaş ortalamasıyla geleceğin yükünü sırtlamaya hazırız.
 
> Altyapısı hazır bir Mardin, Türkiye’nin dünyada en gelişmiş ekonomilerinden birine dönüşmesini sağlayacaktır.
 
> Bu kapsamda tarımdan tekstile, lojistikten enerjiye, turizmden gastronomiye her alanda projelerimiz var ve yeni projelere açık durumdayız.
 

İşte Mardin’deki bazı fırsatlar

> 3,1 milyon dekar tarım alanı ile Türkiye'nin en önemli buğday, mısır, kırmızı mercimek ve üzüm üretim merkezlerinden biridir. Özellikle GAP sulama kanallarının tamamlanması ile tarımsal üretimde rekor kırabilir.
 
> Mardin un, bulgur ve makarna üretimi konusunda lider kentlerden biri. Yeni yapılan yollarla birlikte kent önemli bir lojistik üssü olmaya aday. 29 bini yakın kamyonet ve kamyon sayısı ile Türkiye'nin en yüksek kara yolu taşıma kapasitesine sahip.
 
> Turizm sektöründe Antakya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde benzer modern bir müzenin kurulmasını bekliyoruz. Mardin Kültürel Miras Fonu adımı atılmalı ve UNESCO için gerekli altyapı yatırımları gerçekleştirilmeli.
 
> Tekstil sektörü son 10 yılda Mardin'in en önemli sektörlerinden biri hâline geldi. Mevcut durumda 300’e yakın iş yerinde 20 bine yakın istihdam sağlanıyor.

İstanbul'dan gittiler, yatırım yaptılar

İstanbul’da yaşayan Mardinli iş insanlarından yatırım bekleniyor. Bu konuda iki önemli ismin yatırımları dikkat çekiyor.
 
Mardinliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kaya bu isimlerden biri. Kaya Otel yatırımının yanı sıra başka yatırımcıların da kentte iş yapması için çalışmalar yapıyor. Son dönemde Mardin’e en büyük yatırımlardan birini ise MARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş yaptı. “İstanbul’da olsam da aklım fikrim Mardin’de” diyen Akkuş şu noktaların altını çiziyor:
 
> 1988 yılında Mardin'de tekstille başlayan yolculuğumuz bugün yüzlerce kişiye istihdam sağladığımız üç farklı sektör üzerinden devam ediyor. Dünyanın en önemli markalarına burada üretim yapıyoruz.
 
> Amacımız ihracatın daha da yükselmesini sağlamak. Bu yüzden İstanbul ve çevre illerdeki iş insanlarını Mardin'e yatırıma teşvik etmek gayemiz. Mardin turizmine dikkat çekmek isterim. Mardin’in yakın gelecekte yükselen bir şehir olacağından şüphemiz yok.

Önemli isimler destek verdi

Ekonomi Zirvesi’ne Mardin’den çıkıp dünya markası adayı hâline gelen iş insanları da katıldı. ARİŞ Pırlantı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş bu isimlerden biriydi. Dünyanın en büyük müteahhitlerinden biri olarak gösterilen Mithat Yenigün de önemli mesajlar verdi. Zeynel Abidin Erdem’in konuşması ilgi ile izlendi. Savur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Muhammed Kaya ise Mardin insanının büyümeyi ve gelişmeyi oldukça önemsediklerini dile getirerek, Mardinli iş adamlarının şehre yatırım yapmasının önemine değindi.
Ayrıca TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, Prof. Aydın Ayaydın, ASKON Başkanı Orhan Aydın ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da ilettikleri mesajlarla Mardin’e tam destek verdiler. 

Başkan Demir şehri anlatacak

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Şerif Öter, Davut Selim Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ayla, Tekin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Tekin, Denizbank Şube Müdürü Murat Koç, Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, Kösen Holding Kurucu Başkanı Kenan Kösen ve Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir’in aralarında bulunduğu isimlere teşekkür belgesi verildi. Ayrıca şu bilgiyi vermeden geçmeyelim, fırsatlar kenti Mardin’de Başkan Hayrettin Demir ile önümüzdeki günlerde yatırımcılarla buluşacağımız bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu toplantıda Başkan Demir, kirazdan üzüme çok önemli bilgiler aktaracak...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.