6’lı Masa eski Türkiye’yi ve karmaşayı öneriyor! 

Sesli Dinle
A -
A +

6’lı Masa 9. toplantısını yaptı... Bir anayasa paketi üzerinde uzlaştılar ve bunu kamuoyuna duyurdular. Türkiye’nin sorunlarına hiçbir öneri getirmeyen muhalefet havanda su dövmeye devam ediyor. 

 

Cumhurbaşkanını halk 7 yıllığına seçecekmiş. Önceden de böyleydi. Cumhurbaşkanı yapan kişi bir daha siyasete dönmeyecekmiş. Bunun ülkeye faydası ne anlamadım! 

 

Baraj yüzde 3’e inecekmiş. Tamam da şimdi koalisyonla yönetilen ülkeden kime hayır gelir. Şöyle düşünün: Yüzde 4 oy alan ve 7-8 vekili olan biri istediği dayatmayı yapar. “Bana şu kadar bakanlık vereceksiniz” diyebilir. Üç dört partili koalisyonla ülke ne kadar yol alabilir. 6 ayda bir ülkede hükûmet kurulur. Levent Kırca’nın 1990’lı yıllarda bir skeci vardı. Sürekli koalisyon kurulduğu için memurlar göreve geliyor ama iş yapmıyorlardı. “Başka hükûmet gelir, görev yerim değişir” diye düşünüyorlardı. Aynen öyle. 

 

Parti kapatma Meclis iznine tabiymiş! İyi de, daha yakın tarihte AK Parti’ye kapatma davası açıldığında, “Ankara’da hâkimler var” diyen kimlerdi? Bir de kadın hakları ve hayvan haklarıyla ilgili öneriler var.

 

Yeni pakette gensoru varmış. Meclis'te çoğunluğu olan partiye gensoru versen ne, vermesen ne. Hükûmeti mi indireceksin? 

 

HDP’yle ilgili konular es geçilmiş, dış politikaya dair tek mesele yok. Ekonomiyle ilgili zaten bir şey demiyorlar... 

 

Türkiye’nin sorunları parlamenter sisteme dönerek halledilecekmiş. Geçiniz. 6’lı Masa kamuoyunda yaprak bile kımıldatamadı. Kimsenin de umurunda olmadı. Eski Türkiye’yi hatırlatan, karmaşanın, kaosun hâkim olduğu dönemleri hatırlatma dışında bir şey sunmuyor 6’lı Masa...

 

 

 

Anayasa Mahkemesi yeni e-Ticaret Yasasını gündemine almalı 

 

 

 

Yeni e-Ticaret Yasası hakkında birkaç yazı yazdım. 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

 

Birçok olumsuzluğu barındıran yasanın, piyasaya da etkileri olacak. E-Ticaret şirketleri istediği kadar reklam yapamayacak. Yaptırdıkları okul ve diğer hayır işleri reklam sayılacak. 

 

Çok yüksek lisans ücretleri getiriliyor. Bazı şirketler hâliyle batacak. Küçük üretici malını satamayacak. Yeni yasa asla kuryelerin lehine değil. E-Ticaret yasası indirim yapılmasına bile karşı çıkıyor. Enflasyonun düşmesi ya da tüketicinin lehine olan haklar bitiyor. Serbest piyasaya âdeta darbe vuruyor...

 

Daha çok şey sayılabilir. CHP 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Şimdi AYM şirketlere hiçbir faydası olmayan ve E-Ticaret'in dibine dinamit koyan bu yasayı inceleyecek...

 

Yeni yıla bir şey kalmadı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, E-Ticaret düzenlenmesi hakkında değişiklik öngören yasanın ilk incelemesini yapmıştı. Yasanın esastan görüşülmesine karar verilirken, yürütmenin durdurulması talebinin esas aşamasında değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

 

AYM, serbest piyasaya darbe vuran ve hiçbir mantığa dayanmayan E-Ticaret yasasını acilen ele alıp değerlendirmelidir. Şu an abartısız milyonlarca insan E-Ticaret'ten ekmek yemektedir. Geç kalınması durumunda piyasada bir daha iyileşmesi zor yaralar açılacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.