"Su Gücü" -l-

A -
A +

Sıcak bir günde yüzünüzü soğuk suyla yıkayın, ferahlarsınız ve suyun yumuşaklığını hissedersiniz. Aynı sıcakta aynı suyun hızla aktığı bir nehre atlayın, suyun gücüyle sürüklenip gidebilirsiniz. Su yumuşak ve ferahlatıcı olabilir. Su güçlü, tehlikeli ve tehditkâr olabilir. Yakın zaman önce ABD'de güney Florida'da sakin bir denizde gün batımı yansımasında gördüğüm gibi çok güzel de olabilir. Su çok şeydir. Su hayattır. Yiyecek yetiştirmek için suya ihtiyaç duyarız. Temiz ve sağlıklı kalmak için suya ihtiyaç duyarız. İnsanların yaklaşık yüzde 60'ı sudur.
Petrol, gaz, kömür ve hatta bir süre yiyecek olmadan yaşayabiliriz. Ancak su olmadan uzun süre yaşayamayız. Yarın başlayacak Ramazan ayında Müslümanların sabretmesi gereken şeylerden biri imsaktan akşama kadar su içmemektir. Bu yaz aylarında zordur. Ancak, dünyada birçok insan hayatlarının büyük bir kısmını su olmadan, özellikle temiz su olmadan geçiriyor.
Su başka özel bir iş için kullanılabilir. Elektrik üretebilir. Eh, doğrudan değil. Elektrik üretmek için suya ya da içine bir şeyler yapmak gerekir. Su, H2O bazı çok özel şeyler yapabilen özel bir moleküldür.
Su döngüsü denilen şey aracılığıyla sürekli verilen armağanlardan biridir. Su yağmur olarak yere düşer. Toprağa süzülür. Bir kısmı buharlaşır. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler hayatta kalmak ve büyümek için bu suyun bir bölümünü kullanır. Su, doğal olarak toprak tarafından filtre edilir ve özel cihazlar ve tesislerle temizlenir. Su tekrar ve tekrar ve tekrar kullanılır.
Bazen dersimde ve yaptığım konuşmalarda bir bardak serin, temiz su gösteriyorum. Sonra orada bulunanlara bu su kaç yaşındadır diye soruyorum. Genelde tuhaf bakışlarla karşılaşıyorum. 300 milyon yıl kulağa nasıl geliyor? Pek çok bilim adamı dünyadaki suyun, dünyanın ilk zamanlarında çarpan buz dolu asteroitler ve diğer uzay nesneleri ile geldiğini düşünüyor. Dünya her zaman bugün olduğu gibi değildi.
Birçok su bilimcinin inandığı gerçek şey ise, suyun ilk defa "Büyük Patlama" denilen, her şeyin bir patlamayla meydana geldiği zaman ortaya çıktığıdır. Birçok bilim adamına göre yıldızlar oluşurken ve yok olurken, oksijen ve hidrojen su denen bu şeyde donmuş, sıvı ya da gaz formlarında birleşti.
Asteroitler ve kuyruklu yıldızlar ortalıkta H2O ile dolanır. Evrendeki birçok diğer nesnede buz veya gaz haline H2O bulunur, ya da geçmişte bir zamanlar bulunurdu. Bazı gezegenlerin buz kaplı uyduları vardır. Merkür'ün kutuplarında buz vardır. Satürn'ün ve Jüpiter'in halkalarında buz vardır. Bu buzlu alanlardaki su ve yeryüzündeki su arasında büyük bir fark vardır.
Güneşe uygun bir mesafede ve etrafında iyi bir yörüngede olduğumuz için ve diğer gezegenlerin yansıtıcı etkisi nedeniyle bu gezegende bolluk içinde bir hayat sürdüğümüz için çok şanslıyız. Ve bizim çok miktarda serin, temiz suyumuz bulunuyor. Ancak dünyadaki suyun yüzde 97'si tuzlu sudur. Yüzde 3'ü tatlı sudur. Tatlı suyun yüzde 68'i buzullarda bulunur. Yeraltı suyu yüzde 3 tatlı suyun yüzde 30'udur, yani dünyada bulunan bütün suyun yüzde 0,9'udur. Normalde aklımıza gelen nehirler, göller, göletler gibi yüzey suları dünyamızdaki suyun sadece yüzde 0.3'üdür. Nehirler tüm suyun yaklaşık yüzde 0,006'sıdır. Göller tüm suyun yaklaşık yüzde 0,261'idir. Bataklıklar tüm suyun yaklaşık yüzde 0,033'üdür...
Su hakkında daha fazla bilgi edindikçe, daha çok dikkat etmemiz gerektiğini görebilirsiniz, özellikle nüfusumuz ve su ihtiyacımız arttıkça ve dünyamızdaki suyun miktarı hep aynı kaldığı için dikkat etmeliyiz...
Önümüzdeki haftalarda suyun enerji yönünü ele alacağım, şimdilik sizlere mutlu bir ramazan dilerim, ramazan ayınız mübarek olsun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.