"Umutlar ve bombalar"

A -
A +
Yoksulluk, şiddet, yolsuzluk ve kötü eğitim sistemi başta olmak üzere, bilhassa yanlış dini eğitim IŞİD'in ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu yepyeni bir terör örgütü türüdür. Ahlaki değerleri neredeyse hiç yok - hatta El Kaide'de olan şiddete karşı sınırlı kısıtlamalar bile yok - ve çalıntı petrol, benzin, motorin, silah ve insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçaklığı ve diğer gayrimeşru işlerden elde ettikleri büyük savaş ganimetine sahipler.
IŞİD durduk yere ortaya çıkmadı. Ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi yoksullaşma ve baskının, dünyada bir çok kişinin hayal bile edemeyeceği noktaya ulaşmasıyla ortaya çıktı. Varlıklarına bahane sunmak için değil, kısmen açıklamak için yazdım.
Sadece bombalama, savaş, polis operasyonu ve diğer şiddete-karşı-şiddet yöntemiyle başa çıkılabilecekler var. Şimdi gerçekçi olalım, IŞİD denen organize terör örgütü üyelerinin ikna edilerek normal, sıradan insanlar olabileceğini hiç sanmıyorum. Bunlar en azılı teröristlerdir. Ve kendi sapkın yorumlarına "gerçekten inanan" insanlardır.
Ancak dünyanın bu suç çetesine katılmaya ikna edilebilecek genç insanlara, kızlara ve oğlanlara, erkeklere ve kadınlara odaklanması çok önemlidir. Bu genç insanların pek de umut olmayan yerlerde umuda ihtiyacı var. Bu insanların işe ihtiyacı var. İyi bir yaşam becerileri eğitimine ihtiyaçları var, aynı zamanda okumak, yazmak, matematik, fen, mühendislik, iş becerileri, yöneticilik becerileri ve dahasına ihtiyaçları var. Dünyada daha rekabetçi olmaları için desteklenmeleri lazım. Hayatta kötü bir iş, kliması olmayan ufacık bir dairede yaşayan sefil bir aile ve gürültücü komşulardan daha fazlası olduğunu görmeleri gerekir. Bölgedeki liderlerin ve dünyanın yeni nesilleri geri değil, ileri götürmesi gerekir, hem de hemen.
Hayatın ve iş dünyasının pratik yönleriyle ilgili, aynı zamanda siyasi ve toplumsal hayatla ilgili iyi bir eğitim genç bir insan için çok şeyi değiştirebilir. Ancak, eğitim ve öğretimin sonunda bulunan bir iş, hem de onurlu bir iş olması gerekir.
Kesinlikle gerekli olan eğitimin başka bir türü de, özellikle zor durumlarda neyin doğru, neyin yanlış olduğuna karar verebilmeyi öğrenmektir. Ayrıca genç insanlara hayattaki değişiklikler ve zorluklar ile nasıl başa çıkmak gerektiği öğretilmelidir. Açık fikirli insan yetiştirmek hayati önem taşımaktadır. Kapalı zihinler radikal terör örgütlerinin besinidir.
Beklentilerin dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerekir. Eğer çok fazla umut verilirse bu daha büyük problemlere yol açabilir. Bir insana yapılacak en büyük kötülüklerden biri, özellikle gelişme çağında olan genç bir insana, yanlış ümitler verip çökmesine neden olmaktır. Kahve köşelerinde parçalanmış umutlarıyla oturan iyi eğitimli yeni mezun bir mühendis ya da kimyacı terör örgütleri için iyi bir avdır. Zayıf ve parçalanmış bir ruh halinin, yapıcı ve yıkıcı bir amaç için kullanılan yeteneklerle birleşmesi genç bir insanın bulunmaması gereken bir bıçak sırtıdır.
Hızla değişen bir dünya ile karşı karşıyayız. Dünyaca gençler için doğru olanı yapma cesaretini göstermemiz gerekir, onlar için ve bizim için çok geç olmadan önce.
IŞİD yok olsa veya başka bir şeye dönüşse bile terör kalıntılarının büyümesi için verimli bir ortam kalır.
İş, eğitim, öğretim ve umudun barış için gerçek silahlar olduğunu görmeden önce kaç bomba atılması gerekiyor?


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.