Kaydet
a- | +A

Muğla''dan "Yaz Yağmuru" rumuzlu okuyucu mektubunda özetle diyor ki:

"19 yaşındayım ve hamileyim. Rahatsızlığım 4 ay önce başladı. Büyük abdestimi yaparken ıstırap çekiyorum. Son bir haftadır da kanama oluyor. Şikayetlerim makat etrafında şişlik ve aşırı kaşıntı ile başladı. Zamanla da büyük abdestimi yapmakta zorlanmaya başladım. Bunun için ne yapmalıyım?" Basur, makat etrafındaki damarların genişlemesi ile meydana gelir. Bu damarlar toplayıcı sistem dediğimiz venlerdir. Makatı çepeçevre sararlar. Basurun değişik dereceleri vardır. 1 ve 2. dereceler hafif olanlardır. 3. ve 4. dereceler ağır olup şiddetli kanama ve ağrı yapar.

Basur hastalığında makat etrafında kaşıntı ve ağrı olur. İleri tiplerde ele dokunan çıkıntılar vardır. Bazen de kanamalar olur. Basur devamlı kabız kalanlarda, hamilelerde sık rastlanır. Basur hastalığında dışarı çıkan damarın içinde kan pıhtılaşırsa şiddetli sancı yapabilir.

Hafif tip basurların zararı yoktur. İleri derecede olanların şiddetli ağrı ve kanama yapma riski vardır.

Basur hastalarının dikkat edeceği en önemli husus kabız kalmamaktır. Kepekli ekmek, posa bırakan sebze lifli gıdalar, olgun meyve, sabahları aç karnına bir bardak ılık su içme faydalıdır. Basur hastalığında ağrı dayanılmayacak kadar şiddetli ise ve kanama fazla oluyorsa cerrahi bölümde ameliyat yaptırmalıdır.

Basur ameliyatında yeni metod olarak lazer kullanılmaktadır. Lazer ile yapılan ameliyatlarda operasyon sonrası komplikasyonlar çok az görülmektedir. İlerlemiş vakalarda lazerden ziyade klasik metodlar kullanılmaktadır.

Size tavsiyemiz bir hastanenin genel cerrahi uzmanına muayene olmanız ve basurun derecesini tesbit ettirmenizdir. Bazen makatta çatlak olup basur zannedilebilir.Teşhis bunun için önemlidir.Tedavi teşhise göre planlanmaktadır. Türkiye Hastanesinde lazer ile basur ameliyatı yapılmaktadır.