Kaydet
a- | +A

Erzincan''dan "Keskin" rumuzlu okuyucunun suallerine cevaptır: 1. Çiller yüzde ve ellerde fazla bulunur. Deriye rengini veren melamin pigmentinin fazlalaşması sonucu meydana gelir. Kesin sebebi bilinmemektedir. Çeşitli büyüklüklerde ve sayıda bulunur. Çilin tedavisi yoktur. Kışın rengi soluklaşır, yazın fazlalaşır, güneşte çok durulursa renginin arttığı izlenir.

2. Bacağınızdaki ağrılar bel fıtığından ileri gelebilir. Bacak ve ayak ağrılarının beraber bulunması daha ziyade bel fıtıklarında olur. Bel tomografisi çektirmeli. Bunun dışında bazı sinir sistemi hastalıklarında da aynı ağrılar olabilir. Bir nöroloji uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim.

İşitme kaybı Samsun''dan Şükrü Baysal''ın sualine cevaptır: Geçirmiş olduğunuz ateşli hastalık menenjit sebebi ile işitme siniriniz tahrip olmuş. Bunun için de sağırlık meydana gelmiş. İşitme sinirinin tahrip olduğu durumlarda yapılacak fazla bir şey yoktur. İşitme cihazları ile işitme kısmen sağlanabilir. Eğer cihaz iyi seçilememiş ise o zaman kulakta gürültüler meydana gelir. KBB uzmanlarınca takibiniz gerekir. Türkiye Gazetesi Hastanesi KBB bölümünde de muayene olabilirsiniz veya telefonla bilgi alabilirsiniz. 0212 222 64 64 nolu telefondan KBB bölümünü bağlatınız.

Göğüste kitle Çankırı''dan Ferit Demirser''in sualine cevaptır: Göğsünüzdeki 4-5 cm büyüklüğündeki şişlik, yağ bezesi olabilir. Adaleden menşe olan bir kitle de aynı yerde gözlenebilir. Yapılan biyopside ise iyi huylu yağ ve kas dokusundan meydana gelen bir kitle olduğu anlaşılmaktadır. Bu kitleyi ameliyat ile aldırmak lazımdır. Kitlenin tamamını aldırdıktan sonra tekrar patoloji bölümüne göndermelidir.

Ağız kokusu Ankara''dan Hamide Hanım''ın sualine cevaptır: Ağız kokusu yapan birçok sebep vardır. Bunların bir kısmını şöyle sıralayabiliriz. Bademciklerin şişmesi ve iltihabi sinüzit, diş eti iltihabı, bağırsak parazitleri, mide-bağırsak hastalıkları, akciğerlerde iltihaplanma olması gibi. Bütün bunların ayrılabilmesi için detaylı bir muayene olmak ve çeşitli tahliller yaptırmak lazımdır. Öncelikle bir KBB uzmanına muayene olunuz. Sinüs filmi çektiriniz. Gaitada parazit baktırın. Bunlarda bir bozukluk yok ise dahiliye uzmanına gitmenizi tavsiye ederim.