Avrupa'nın devleri Çin'e çıkarma yaptı

A -
A +

Geçtiğimiz sene 13.2 milyon aracın satıldığı dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, dev otomobil firmalarının iştahını kabartıyor. Önceki gün kapılarını açan Şangay Otomobil Fuarı'na 1.300'den fazla modelle çıkarma yapan Avrupa ve Amerikan şirketleri, lüks araçlarla gövde gösterisi yaptı. 2012'de 12.5 milyon aracın satıldığı Avrupa pazarını sollayan Çin, sürekli büyüyen ekonomisine paralel gelişen otomotiv pazarıyla, 13 milyonluk satışa sahip dünya lideri ABD otomotiv pazarını yakından takip ediyor. Ekonomi otoritelerine göre Çin'in en geç 2016 yılında ABD pazarını geçmesi tahmin ediliyor. Bütün bu rakamlar dikkate alındığında Şangay Otomobil Fuarı'nın önemi daha da belirgin olarak ortaya çıkıyor. Çin'de düzenlenen daha önceki fuarlarda, 'kopya otomobiller' ön plana çıkarken gelenek bu sene de değişmedi. Pek çok ünlü otomobilin neredeyse aynısı Çinli firmalar tarafından başka markalarla standlara taşındı. Ancak fuarda asıl dikkat çeken nokta, çok sayıda otomobil devinin sadece Çin pazarı için geliştirdiği modelleri tanıtması oldu. Yerel firmalarla iş birliği yapan dev firmalar, Çince markalara sahip otomobilleri bu fuarda görücüye çıkardılar. 9 gün sürecek fuarı 800 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor. Fuara katılan firmaların ortak görüşü ise şöyle; "Avrupa'da 2007 ile 2012 yılları arasında otomotiv pazarı yüzde 25 daraldı. Yeniden büyüme için de herhangi bir işaret gözükmüyor. İşte bu yüzden fuar çok önemli bir etkinlik..."


 
Gösterişi sevene böyle tasarım...
Komünizmin etkisinin zayıfladığı Çin'de halk hem para harcamayı seviyor hem de gösterişe düşkün. Otomotivciler de bu ikisini bir araya getiyor. Toyota'nın Çinli bir firmayla geliştirdiği FT-HT isimli model, buna en güzel örnek. 6 koltuklu hybrid bir araç olan FT-HT ilk olarak sadece Çin'de yollara çıkacak.

 
Kia Horki, başka ülkede olmayacak
Çinli firma Dongfeng'le iş birliği yapan Kia, sadece bu ülke pazarı için Horki'yi üretti. Geniş bir sedan olarak dikkat çeken Horki, Cerato platformu üzerine geliştirilmiş. 2015 yılında Çin'de yollara çıkması beklenen aracın, hybrid ve elektrikli modelerinin de üretilmesi planlanıyor.


 
211 HP'lik dizel Mercedes GLA
Mercedes, yeni SUV konsept GLA'lı ilk defa Şangay Otomobil Fuarı'nda tanıttı. GLA konseptte, Mercedes'in 211 HP'lik 2.0 litre turbo dizel motor ve 7G-DCT çift kavramalı otomatik şanzıman ile birlikte 4MATIC sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi de yer alacak. Araçta, 350 HP güç üreten AMG versiyonuyla birlikte, Renault'nun 1.5 DCi motorunun da yer alması bekleniyor.

 
Citroen'den 'yakut' kırmızısı yeni SUV
Citroen, DS3, DS4, DS5'ten sonra serinin en son temsilcisi Wild Rubis'i Şangay'da görücüye çıkardı. Wild Rubis konsepti, DS serisinin gelecekteki SUV kategorisinin de ilk çizgilerini temsil ediyor. ?Rubis (yakut) ismi araca da nefis bir kırmızı renk veriyor.

 
iPhone 5'e özel iBeetle
Şangay Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Volkswagen iBeetle, tam iPhone tutkunlarına göre bir otomobil. iPhone 5'e özel Apple ile birlikte geliştirilen otomobil, siz direksiyondayken twitt'lerinizi okuyor, Facebook'unuzu kontrol edip güncellemeleri ekranına getiyor isterseniz de telefon hafızasındaki müzikleri dinletiyor. Ayrıca aracın yakıt tüketimi, yağ ve su durumu ile hararet gibi göstergeler telefonunuzun ekranına getiriliyor.

 
Yeni Octavia'yı Tolga Senyücel ve Ahmet Yüce birlikte tanıttı.

FİYATI 45 BİN TL'DEN BAŞLIYOR
Yeni Octavia'ya 1.6 dizel motor ve DSG şanzıman
Skoda Octavia'nın üçüncü nesli, 1.2 TSI (105 HP), 1.4 lt TSI (140 PS) benzinli ve 1.6 lt TDI (105 PS) dizel motor seçenekleriyle Türkiye yollarına çıkıyor. Yeni Octavia, ilk etapta 1.6 TDI motor ve 7 ileri DSG otomatik şanzımanla pazara sunulacak. Araç, yılın 2. yarısında da benzinli motor seçeneklerine sahip olacak. 1.2  TSI motor, manuel şanzıman ile 100 km'de ortalama 4.9 litre, 1.4 TSI motor ise 5.3 lt tüketiyor. 1.6 lt TDI dizel motorun manuel şanzımanla 100 km'deki ortalama 3.8 litre yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor. Skoda Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce'nin de katıldığı toplantıda konuşan Genel Müdür Tolga Senyücel, 2015'e kadar her 6 ayda yeni modelini tanıtacaklarını açıkladı. Yeni Octavia'nın fiyatları 45.5 ve 65 bin 490 TL arasında değişiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.