'Cip'te yeni moda MİNİ pazarda rekabet MAXİ

A -
A +

Şehirlerde yaşayanların sayısı her geçen gün artıp aileler küçüldükçe, Türk halkının otomobil tercihi de değişiyor. Küçük ama yerden yüksek olsun, 4X4 olsun ama az yaksın, şehirde her boşluğa girebilsin ama karda, buzda, arazide de gitsin diyenler çoğaldıkça, SUV'ların yani halk dilinde 'cip'lerin de satış grafiği yükseliyor. Çok değil bundan 4 yıl önce sedan otomobil satışları yüzde 54'le ilk sırada yer alırken, bu rakam şu an yüzde 44'lere kadar geriledi. Yüzde 7 olan SUV satışları ise şu an yüzde 12'lere yaklaştı. Bu oranın büyük bir kısmını ise mini SUV ya da diğer adıyla 'crossover'lar oluşturuyor. Türkiye'de Opel Mokka'yla başlayan daha sonra Nissan Juke, Peugeot 2008, Suzuki SX4, Daihatsu Terios gibi modellerle devam eden rekabete, 1935'te Suburban Carryall'ı satışa sunarak, SUV'un öncüsü olan Chevrolet de yeni modeli Trax'la katıldı. Uluslararası lansmanı Hırvatistan'ın Zadar kentinde yapılan Chevrolet Trax, benzinli 1.4 litre 140 HP'lik manuel (isteğe bağlı 4X4), benzinli 1.4 litre otomatik ve benzinli 1.6 litre 115 HP'lik motorlarla önümüzdeki ay Türkiye'de satışa sunulacak. Otomatik versiyon ise ekim ayında gelecek. 5 koltuklu Trax'ta, koltuklar sekiz farklı konfigürasyonda düzenlenebiliyor. Çok sayıda saklama bölümünün yer aldığı iç mekânda, ayrıca arka bölümde bulunan 230 V'luk prizle de laptop, cep telefonu ve daha pek çok elektrikli cihaz kullanılabiliyor. 4.2 metre uzunluğa ve 1.7 metre genişliğe sahip olan Trax, 1.6 metrelik yüksekliğiyle şehir trafiğine hakim bir kullanım sunuyor. Bringo navigasyon sistemine sahip olan araç, MyLink özelliği ile de kullanıcıların mobil cihazlarına kolay erişim sağlıyor. LS ve LT olmak üzere iki farklı seçeneğe sahip olacak Trax'ın fiyatı ise 48-55 bin aralığında olacak.


 
4 ÇEKER SADECE 1.4 TURBODA
1.4 litrelik turbo motorla birlikte sunulacak olan 4 çeker AWD sistemi, mevcut yol şartlarını otomatik olarak algılayarak, kaygan veya çakıllı yollarda yol tutuşunu iyileştiriyor. Trax'ta ayrıca, Yokuşta Kalkış Desteği, İniş Kontrol Sistemi 
ve Çekiş Kontrol Sistemi gibi özellikler bulunuyor.

 
PAZAR İKİYE KATLANABİLİR
Hırvatistan'daki lansmanda sektörü değerlendiren Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Tolga Atmaca, mini SUV pazarının 2016 yılına kadar ikiye katlayabileceğini söyledi. Mini SUV pazarı geçtiğimiz yıl Türkiye'de 155 bin adetlik satış rakamına ulaşmıştı.


 
Mokka, 55 bin TL'den başlıyor
Türkiye yollarına çıkan ilk mini SUV'lardan olan Opel Mokka, 55 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Akıllı çekiş sistemi (4X4 AWD) sayesinde, araç arazinin şartlarına göre arka veya ön tekerlere güç uyguluyor. 1.7 litrelik 130 beygirlik dizel motor otomatik şanzıman seçeneğine sahip olan Mokka'nın ayrıca, 1.6 litrelik 115 HP ve 1.4 litrelik 140 HP'lik versiyonları da bulunuyor. Mokka, ismini Arabistan'ın ünlü kahve şehrinden alıyor.


 
Renault Captur GÜN SAYIYOR
Renault'nun mini SUV'da iddialı modellerinden biri olan Captur, önümüzdeki günlerde Türkiye'de satışa sunulacak. Şık bir tasarıma sahip araçta benzinli ve dizel seçenekleri de olacak.

 
Sırada Juke NISMO var
Mini SUV denince ilk akla gelen markalardan olan Nissan Juke, 44 bin 660 liradan başlayan fiyatıyla dikkat çekiyor. 200 HP'lik motora sahip olacak Juke Nismo ise yakında gelecek.

 
Yerli Crossover Adapazarı'ndan
Mini SUV pazarında Urban Cruiser'la varolan Toyota, Adapazarı'ndaki fabrikasında yine bu sınıfta otomobil üretecek. Fabrikada RAV4'ten küçük bir model üretilecek.


 
Yeni C3 Picasso yollarda
Citroen C3 Picasso, yenilenen haliyle yollara çıktı. "Stop & Start" özellikli dizel otomatik seçeneğine sahip olan araç, LED gündüz sürüş farları, viraj aydınlatmalı ön sis farları ile daha dinamik görünüme sahip oldu. Arka park sensörü ve katlanabilir yan aynalarla konforu artırılan araçta, otomatik vitesli 1.6 litrelik dizel motor seçeneği de bulunuyor. Ortalama 4.2'lik yakıt tüketimine sahip olan Picasso, 45.800 TL'den başlayan anahtar teslim fiyatına sahip.

OTOMOTİV
İhracatta gaza bastı
Otomotiv, nisan ayında ihracat artış hızını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artırarak bir milyar 770 milyon dolara çıkardı. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, yakaladıkları artış hızıyla Türkiye'nin genel ihracatındaki artışın yaklaşık iki katına ulaştıklarını vurgulayarak, "Bu yıl 20 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.