"En çok satan benim" savaşı

A -
A +

Yıllardır dünyanın en çok satan otomobili olarak tahttan inmeyen Toyota'nın Corolla modeli ile Ford'un Focus'u arasında, 'liderlik' savaşı yaşanıyor. Amerikalı Polk araştırma şirketinin 2012 küresel pazar araştırması sonuçlarına göre, toplam 1 milyon 20 bin 410 adet satılan Focus resmi olarak dünyanın en çok satılan modeli oldu. Listede, Corolla ise 872 bin 774 adetlik satışla ikinci sırada yer aldı. Açıklamanın ardından sıralamaya itiraz eden Japon devi Toyota, 1.16 milyonluk satış adediyle kendilerinin birinci olduğunu savundu. Toyota, Polk'un araştırmasında sadece Corolla markasıyla satılan araçların değerlendirildiğini, ancak markanın Altis ve Axio, Wagon, Fielder ve Rumion isimleriyle de satış yaptığına dikkat çekti. Toyota, bu araçların da Corolla olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek bu durumda sıralamada birinci olduklarını iddia etti. Hâtta bazı otomotivle ilgili internet sitelerinde oylama bölümleri bile açıldı. Sitelerde 'size göre en çok satan kim?' şeklindeki soruya Focus diyenlerin sayısı Corolla'yı savunanlardan daha fazla. Öte yandan, Polk'un araştırmasında, Ford Fiesta ise 723 bin 130 adetle 6. defa sınıfının en çok satılan modeli oldu. 

 
 


 
49 BİN 590 LİRAYA YOLLARA ÇIKMAYA HAZIR
Skoda Yeti'ye 1.4 TSI motorlu DSG otomatik vites seçeneği
Skoda'nın SUV sınıfındaki ilk temsilcisi Yeti'nin, DSG otomatik şanzımana sahip yeni 1.4 TSI 122 HP motor seçeneği de Türkiye'de satışa sunuldu. Yeni Yeti 1.4 TSI DSG, 49 bin 590 TL'den başlayan kampanyalı tavsiye edilen satış fiyatlarıyla Skoda yetkili satıcılarında yerini aldı. 122 HP'lik güce sahip turbo beslemeli benzinli motora sahip Yeti, DSG şanzımanla 0'dan 100 km/s hıza 10.6 sn'de ulaşırken, 182 km/s azami hız yapabiliyor. Yeti 1.4 lt TSI 122 HP DSG, 100 km'de ortalama 6.8 lt yakıt tüketiyor. Çarpıcı tasarımının yanı sıra kapsamlı güvenlik donanımlarıyla da dikkat çeken Yeti, bağımsız değerlendirme kuruluşu Euro NCAP testlerinde 5 yıldızla ödüllendirildi.
 

BMW EFSANE SERİYİ TAMAMLIYOR
X6'yı küçülttü 240 HP'lik yeni SUV X4'ü hazırladı
Alman otomobil devi BMW, bünyesine yeni modelleri eklemeye devam ediyor. Önümüzdeki yıl üretim bandına girecek olan yeni BMW X4'ün konsepti gün ışığına çıktı. Kompakt SUV sınıfındaki temsilcisi X3 ile aynı sınıfta SUV olarak BMW X4 modelini sunacak olan BMW, X4'ü X6 modelinin küçük versiyonu olarak satışa sunmayı planlıyor. 240 HP'lik 6 silindirli 3.0 litrelik motora sahip olan araç, 8 ileri otomatik şanzıman sistemi ile donatıldı. Araçta bu güç ünitesinin yanısıra, benzinli, dizel ve hybrid motor seçeneklerine de yer verilecek. 2014 BMW X4'te, 450 beygirlik BMW X4M versiyonunun da yer alması bekleniyor. Güney Karolina'nın Spartanburg şehrindeki fabrikada üretilecek olan BMW X4'ün küresel lansmanı ise Çin'deki Shanghai Otomobil Fuarı'nda gerçekleştirilecek.

 
YIL SONUNA KADAR İZİN ÇIKACAK
LPG'li araçlara kapalı otopark yasağına son
LPG sistemine sahip araçlara kapalı otopark yasağı sona eriyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Sanayi Genel Müdürü Sufyan Emiroğlu, Bakanlığın LPG'li araçların kapalı otoparklara girebilmesine yönelik çalışma başlattığını söyledi. Hazırlık aşamasında olan yasanın yıl sonuna kadar çıkması bekleniyor. Emiroğlu, LPG sistemi üreticileri ve alışveriş merkezlerinin temsilcileriyle görüşme yapıldığını söyledi. Yapılan görüşmede dünyada LPG'li araçların kapalı otoparklara girebilmesi için hangi şartları sağlaması gerektiğini konuştuklarını belirten Emiroğlu, "Hangi tedbirler alınıyor bunların çalışmasını yapıyoruz. Bu çalışmalarla işin fiziki alt yapısını hazırladıktan sonra mevzuat alt yapısını da hazırlamış olacağız. Bu işlemlerden LPG'li araçlar da kapalı otoparklara girebilecek" dedi. Avrupa'nın birçok ülkesinde LPG'li araçların kapalı otoparklara girebildiğini söyleyen İstanbul Makine Mühendisleri Odası LPG Komisyon Başkanı Gürkan Topuzlar da, LPG sisteminin kaliteli ve montajı gerçekleştirenlerin de uzman olması gerektiğini vurguladı. Topuzlar ayrıca, kapalı otoparklarda gaz sızıntılarına karşı uyarı sistemlerinin olması gerektiğine dikkat çekti. İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.