Yılda 3 milyon kamyonun satıldığı Çin'e Türk motoru

A -
A +

Ford Otosan tarafından 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla Türkiye'de geliştirilen, Euro6 normlarına uygun yeni ağır vasıta motoru Ecotorq, önümüzdeki dönemde üretime geçecek. Ecotorq motor ayrıca, yılda 3 milyona yakın kamyonun satıldığı Çin'de de JMC markalı araçlarda kullanılacak. Ford Otosan ürün başına 150 ila 190 euro arasında lisans ücreti alacak. Düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, fikri mülkiyet hakları yüzde 100 kendilerine ait olan ve Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen yeni motorların 11 ve 13 litre hacimlerinde olacağını söyledi. Eskişehir'deki İnönü fabrikasında 2 yıl içerisinde üretilmesi planlanan motorun 100 milyon dolar olan yatırımın yüzde 40'a yakının ise devlet teşviklerinden karşılanması bekleniyor. Gelecek yıllarda Avrupa ve Türkiye'deki regülasyonlar gereği uygulanacak olan Euro 6 emisyon standartlarına uygun olarak üretilecek yeni Ecortorq motor için ağır ticari, sanayi ve marin uygulamalarını içeren geniş kullanım alanı hedeflediklerini kaydeden Yenigün, "Ford Otosan artık lisans haklarıyla da kazanç elde ediyor. JMC ile yapılan anlaşmayla Ford Otosan, fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu Ecotorq motorlarının, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere Çin'de üretilmesine izin veriyor. 2016 yılından itibaren 12 yıl süreyle geçerli olacak ve anlaşma kapsamında ürün başına 150 ila 190 euro arasında değişen bir lisans ücreti alacak olan Ford Otosan 1 milyon euroluk lisans bedelini de avans olarak alacak" diye konuştu.

Ford Otosan'ın artık bir teknoloji şirketi olduğunu dile getiren Yenigün, 2 bin 240 beyaz yakalı çalışanın önemli bir bölümünü oluşturan 1.780 mühendisin 1.240'ının sadece Ar-Ge özelinde çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekti.

 
Yeni Opel Cascada, 50 km hızla giderken 17 saniyede üzerini açıyor
Opel'in Türkiye pazarına yeni sunduğu modeli Cascada, 50 km'ye kadar olan hızlarda sürüş esnasında veya araç park halindeyken uzaktan kumanda vasıtasıyla bir dokunuşla 17 saniyede üzerini açabiliyor. Ayrıca ilk defa Cascada modelinde yeni nesil 1.6 SIDI Turbo ECOTEC motoru kullanıldı. Opel'in bu motoru daha sonra diğer orta sınıf ve kompakt modellerde de kullanılacak. 4.250 ila 6.000 devir arasında 125kW/170 HP güç ve bir overboost işlevi sayesinde 280 Nm'ye kadar tork üreten motor, bu güç kategorisindeki bir 1.6 Turbo motor için en iyi tork değerini sunuyor. Start/Stop sistemli, 6 ileri otomatik şanzımanla donatılan araç, 222 km son hıza ulaşırken 0'dan 100'e 9.6 saniye çıkıyor. Araç bu performansına karşılık 100 km'de 6.3 litre tüketim değeri sunuyor. Termal yalıtımlı kumaş tavanın kullanıldığı araçta, ısıtmalı direksiyon simidi ile önceden ısıtma ve hızlı ısıtma sistemleri, üstü açık otomobili her mevsimde kullanma imkânı sunuyor. Araça, LED teknolojisini kullanan gündüz farları ile arka lambalar, Opel'in imzası haline gelen kanat biçimini taşıyorlar. Arka taraftaki yeni nesil 3D homojen LED modüller, üst sınıf otomobillere özgü keskin, yoğun bir aydınlatma sağlıyor.

 
Gençlere özel LEON SC biri dizel 3 motorla geldi
Seat'ın yenilenen modeli Leon'un, iki kapılı ve daha sportif tasarıma sahip SC versiyonu, 48 bin 750 TL'den başlayan fiyatlarla Türkiye pazarına sunuldu. İspanya'da Yılın Otomobili seçilen Yeni Leon'un, daha dinamik ve sportif odaklı versiyonu olan SC, ilk bakışta tasarımı ile öne çıkıyor. Keskin köşeleri ve dinamik kıvrımları ile bir Spor Coupe'den beklenen agresif tasarıma sahip olan Leon SC, geniş renk kartelası ile fark oluşturuyor. Leon SC, ilk etapta Türkiye'de 1.2lt TSI 105hp DSG Style, 1.4lt TSI 140hp FR ve 1.6lt TDI CR 105 hp DSG Style motor seçenekleri ile satışa sunuluyor. Leon SC'nin Style paketinde, Bluetooth sistemi, hız sabitleme, 16 inç alüminyum alaşım jantlar standart yer alıyor. Style donanımında, deri ve Alcantara koltuklar, SEAT Ses Sistemi, Navigasyon sistemi, 17 inç alaşım jantlar ve elektrikli panoramik Sunroof opsiyonel olarak sunuluyor.

 
LED FARLAR OPSİYONEL
Dikkat çekici FR logosu, spor süspansiyon ve alaşım 17 inç alüminyum jantların standart olduğu FR paketinde,  navigasyon sistemi opsiyonel olarak alınabiliyor.?Opsiyonel olarak sunulan?Panoramik?Sunroof,?Full LED farlar ve sportif jantlar ile Leon SC sürüş keyfine keyif katıyor.

Yeni Corolla bugün bantlardan inecek
1966'dan bu yana 40 milyon adet satılan ve Sakarya'da sıfır hata ile üretilen Toyota Corolla'nın yeni modeli, bugün üretim hattından çıkıyor. 150 milyon euroluk yatırımla yaklaşık 1.5 yıl süren çalışmaların ardından tamamlanan yeni Corolla için bugün tören düzenlenecek. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün yanı sıra Toyota Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda'nın katılacağı törenin ardından Corolla'nın seri üretimine başlanacak. 1994 ve 2006 yılları arasında da Sakarya'da üretilen Corolla'nın yeni modelinin 52 ülkeye ihraç edilmesi planlanıyor. AA

Mazda3, İstanbul'dan dünyaya tanıtıldı
Mazda lokomotif modeli Yeni Mazda3'ü İstanbul'da gün yüzüne çıkardı. Dünyanın beş ayrı noktasında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen organizasyon için seçilen üç Avrupa şehrinden birisi canlı karakteri sebebiyle İstanbul oldu. Diğer etkinlikler ise New York ve Melbourne'un yanısıra Londra ve St. Petersburg'da gerçekleştirildi. Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, "Yeni Mazda3'ün dünya prömiyeri için seçilen şehirlerden birinin İstanbul olması bizi oldukça sevindirdi. Yeni Mazda3'ün sahip olduğu tasarım ve teknolojisi ile Mazda CX-5 ve Mazda6'dan sonra Mazda'nın yeni nesil araçlar arasındaki yerini alması ise ayrıca heyecan duyduğumuz bir nokta. Yeni Mazda3'den beklentimiz çok yüksek" diye konuştu. Yeni Mazda3, konfor ve yakıt ekonomisi sunmaya yönelik Mazda stratejisi Sürdürülebilir Zoom-Zoom'un uygulandığı en yeni model olarak tanınıyor.


6 İLERİ EDC ŞANZIMAN
Yeni Clio HB ve Sport Tourer'a otomatik vites
 Renault'nun pazara sunulduğu anda bütün dikkatleri üzerine çeken yeni Clio'da, HB ve Sport Tourer modellerine EDC otomatik vites seçeneği eklendi. 120 HP 1.2 Turbo motora sahip olan araçlar, yeni şanzımanla karma parkurda 10 km'de 5.2 litre yakıt tüketiyor. 6 ileri EDC otomatik vites kutusu, manuel bir vites kutusunun tüketimine benzer bir yakıt tüketimiyle birlikte seri vites geçişleri ve canlılık sunuyor. EuroNCAP'ten 5 yıldıza sahip olan aracın standart donanımlar arasında; sürücü ve yolcu hava yastığı, acil fren destek sistemi (AFU), ABS, ASR, baş, göğüs, yan hava yastıkları, direksiyondan kumandalı hız ayar ve sınırlayıcı, LED gündüz farları, elektronik denge programı (ESC), yokuşta kalkış destek sistemi bulunuyor. Türkiye'de başarılı bir satış grafiği elde eden Clio, EDC (Çift Kavramalı) vites kutusu ile başarısını daha da ileriye taşıyor. Clio HB 1.2 Turbo EDC 120bg 42.500TL, Clio Sport Tourer ise 46 bin 590 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.