Muhalefet Meclis'te püfür püfür sigara içiyor

A -
A +
Erdoğan karşıtlığı ve sigaraseverlik... Tabii bu ikisinin birbiriyle ilgisi yok. Daha doğrusu olmaması gerekir.
AK Parti'ye ve onun içinden çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın icraatlarına tepki göstermek ayrıdır...
Sigarayla mücadeledeki matematiksel doğruluğa tepki koymak çok daha farklıdır. Ama....
Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul Esenler'de bir kafeteryada sigara içenlere tepki gösterince, aslında doğru ve yanlış standartlarımızın da nasıl esnek (!) olduğu da ortaya çıktı.
Zira söyleyen Erdoğan olunca, işi sigarayla duygusal ittifaka vardıranlar bile oldu. Ancak hepimiz biliyoruz ki... Birçok iflah olmaz AK Parti muhalifi bile içten içe söylüyor.
Diyorlar ki: "Bu sigara yasağı 12 yıllık AK Parti hükümetlerinin çok önemli bir icraatı. Üstelik uygulayacağını da düşünmüyorduk."
Bu cümleyi takdirle kuran yüzlerce kişiye rastladık. Ama işin pratik yönüne bakalım. Tamam hükümet kafeterya, lokanta ve kahvelerde bu yasağı uyguluyor. Hatta daha da genişletecek. Peki Meclis'te durum nasıl?
Kıdemli bir Meclis muhabiri olarak yıllardır gözlemlediğim...
Şayet Erdoğan'ın ilk dönemki sert kararlılığı olmasaydı. Hâlâ Meclis kulislerinde sigara içilmeye devam ediliyordu. Basın odalarında. Girişteki büyük hollerde bile. Birçok vekil son paketlerini Cumhurbaşkanı'na vererek sigarayı bıraktı. Ancak siyasi partilerin grup odalarında olaya ideolojik bakılmaya devam ediliyor.
Üç muhalefet partisinin Meclis grupları için ayrılan odalarda serbestçe sigara içilebiliyor. Yasağı getiren iktidar partisi olunca. Normal olarak Meclis'te bir denetim mekanizması da olamayınca. Muhalefet iç mekanlarda sigara içmeye yasak getirmiyor. İstisnai uygulamalar olabilir. Ancak. 
Biliyoruz ki oralarda da sigara dumanından rahatsız olan ve sesini çıkaramayan insanlar var. Üstelik sigara yasağı ideolojik bakmayı çok aşan bir konu. Milletin meclisinde bu yasağı uygulamayanlar. Gündelik hayatlarında çocuklarına nasıl örnek oluyorlar? Bunu da tartışmalı.
Acaba iktidara gelirlerse, kapalı mekanlarda sigara serbestisi mi gelecek? Bu da açıklanmalı...
Sigara yasağına ideolojik bakanlar. 
Cumhurbaşkanı tepki gösterdi diye, sosyal medyada sigaralı görüntülerini paylaşanlar, kendilerine ve çevrelerine nasıl kötülük yaptıklarını düşünmeliler.
Çünkü işin ucunda..
Erdoğan'a muhalif olmak adına komik duruma düşmek de var...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.