Kaydet
a- | +A

ACELECİLİK, bizde... Paldır küldürlük, yalap şalap işler de bizde. Bir bakıyorsunuz, etrafınızda yığınla yanlış hesap. Daha acısı:

Ali Bey ne söylerse kabul.

Veli Bey ne yazarsa alkış.

İnce eleyip sık dokumak ne olacak? Hiç... Bizim o taraklarda bezimiz yok ki.

* * *

Baş aceleciliğimiz, 2000 yılını 21''inci yüzyıla giriş zannetmek idi. 1999 lig şampiyonu Galatasaray hemen hemen bütün gazetelerce "Asrın Son Şampiyonu" îlân edildi. Halbuki önümüzde daha bir yıl var. Doğrusu; bu yıldan 96, önümüzdeki seneden de 365 gün eklerseniz, yeni bir asra "Merhaba" demek için 461 gün beklemek gerekiyor.

20''nci Asır 1901''de başlamıştır.

21''nci yüzyıla da 2001 yılında erişilecek.

Şimdi merak ediyorum, aceleci basın acaba 1999-2000 yılının lig şampiyonunu nasıl ve hangi sıfatı ekleyerek tanıtacak?

* * *

Beyler!

Hukuk bir matematiktir. Spor, siyâset hatta sanat bir matematiktir.

Düşünce, hüküm, plânlar, projeler, yazıp çizmeler dahi matematik temellidir. Ne demiş Aristo?.. "Matematik bilmeyenler toplantılarıma katılmasın!"

Ciddiyete bakınız.

Ve bu ciddiyet altında yatan îkazı, istikameti, mecburiyetleri kabul edip hizâya geliniz.

* * *

Nedense; acelecilik, paldır küldürlük, yalap şalap hükümler peşimizi hiç bırakmıyor. 17 Ağustos''ta Marmara Bölgemiz harabeye dönmüş, 250 bin kişi yalınayak-başıkabak halde... Ve 90 bin eve ihtiyaç var.

Derken bir yetkili, Eylül ortalarında beyanat veriyor: "Önümüzdeki kışa kadar herkes evine kavuşacak. Kimse merak etmesin."

O yörede Kasım kış demektir.

Kaç ay kalmış?.. İki...

Kaç ev yapılacak?.. 90 bin...

Ey matematik, neredesin? Belin mi kırıldı, gözün mü oyuldu? Yoksa sen de mi enkaz altlarında kaldın?

* * *

"İki ayda 90 bin konut."

At martini Debre''li Hasan...

Yo yo... Bunlar güven sarsıcı ve ikinci bir kere daha yıkıcı beyanlardır. Yakışıksızdır. Günde 1500 ev yapılmaz. Bunun için gerekli malzeme ve onbinlerce işçi ve usta nasıl bulunacak?

Ama, hesapsızlık baş köşede ya...

Acelecilik, paldır küldürlük başımıza dert ya...

Ve matematik bu diyara hiç uğramaz ya...

* * *

Sadece Ankara''dakiler değil; basın-yayın organları, yazar-çizer takımı da şu acelecilikten vazgeçmeli. Yalap şalap hükümler vermemeli.

Sahi, geçen yıl Galatasaray "Asrın Son Şampiyonu" idi. 2000 senesindeki lidere ne ad verilecek?

"Afedersiniz Şampiyonu" mu?

.....................

FATMA PEKŞEN-SİVAS, ne güzel bir dünyanız var. Mektubunuzla sevindim! Varolun. Mahir Bey''e selâmlar.