İŞLERİ ucundan kıyısından tutmalara hayır! Güzel bir tâbirimiz var, seneler senesi her işe "Dört elle" sarılmamız öğütleniyor. Oysa, insanda iki el mevcut.
Öyle bile olsa, meselelere dört elle sarılmamız istenmekte.
Yani, yüksek heveslerle, eksilmez azimlerle, yorulmasız.
* * *
Meselenin temelinde hemen anneleri görmek zorundayız. Eğer anneler; güzel huylu, sağlıklı, olgun, bilgili, cesur nesillere öncü olamazsa "Ucundan kıyısından" tutmalar sürecek.
Hep gerilerde seyirteceğiz.
Bu sebeple tekrar ve tekrar seslenmek isterim:
"Anneler!.. Çocuk büyütmeyin, büyük çocuk yetiştirin!"
* * *
Çocuğu tok kılmak, giyimli gezdirmek, okullara yollamakla görev bitmiyor. Bu durumda çocuklar sadece büyümüş, eli ekmeğe uzanmış "Herhangi biri" oluyorlar.
Hepsi bu.
Çocuk büyütmek kolay.
Aslolan, büyük çocuk yetiştirebilmek.
Türkiye''nin ihtiyacı, hem de özlemi bunadır.
* * *
Peki formül ne? N''işlenirse "Büyük çocuklara" kavuşulur? Anlatayım.
Bir kere hedefler yüksek seçilecek. Çocuklar; güzel sanatlara, yabancı dillere, dürüstlüğe, tarih merakına, spora, bilgisayara, edebiyata, iz''ana, millî kültüre yakın tutulacak. Ders kitabı dışındaki eserlere erişip olgunlaşması sağlanacak.
Ve her çocuk; yarının Başbakanı, en aranan sanatkârı, âlimi, girişimcisi olacakmış gibi inatla eğitilecek. Öğretim okullarda, ama eğitim evlerde, anne gayretiyle ediniliyor. Annelerin sorumluluğu hepimizden ziyâde.
* * *
Çocuk büyütmek kolay.
Aslolan, büyük çocuk yetiştirebilmektir.
* * *
Kendinize sorunuz...
Çocuğuma bir sanat ve kültür dergisi okutuyor muyum? Ona yabancı dil öğretiyor muyum? Önüne gazete koyuyor, yazarları tanımasına fırsat veriyor muyum? Gezilere çıkarıyor, müzelere götürüyor, konserlere, sergilere taşıyor muyum? Akîdelerine bağlılığı sağlıyor muyum?
Cevabınız "Evet" ise sizi kutlarım.
Siz çocuk büyütmüyor, büyük çocuk yetiştiriyorsunuz.
* * *
Hayır hayır... Karnı tok, sırtı pek yaşatmak kâfi değil. Her çocuk yarının önderi, ufuk açıcısı, örnek ve üstün bir karakter olarak hazırlanmalı. Kız veya erkek farketmez.
Anneler aman ha!
Çocuk büyütmeyin, büyük çocuk yetiştirin.
* * *
Türkiye''nin ihtiyacı bunadır. Bütün yarışları büyük çocuklar kazanır ve ülke onlar sayesinde dik yürümeyi öğrenir.
Biz, onlarla güzelleşiriz.

