Uluslararası tahkime imkan tanıyan ve Danıştay''ın işlevini yalnızca görüş bildirmekle sınırlayan anayasa değişikliği, sonunda Meclis''ten geçti. Aslında bu konudaki beklentileri çok önceden satın alan borsa, geçtiğimiz haftanın son günü 158 puan çıkışla oylamaya tepkisini gösterdi. Ancak, bu olumlu gelişmeye karşın bile işlem hacminde önemli bir artış olmadı. İşlem hacminin desteklemediği ve hisse bazlı işlemlerle gerçekleşen bu çıkış sürekli ve sağlıklı bir çıkış olarak değerlendirilmemeli. Borsanın sağlıklı bir çıkış sürecine girmesi için para girişinin sağlanması gerekiyor. Bunun için de yabancı yatırımcıların piyasaya girmesi bekleniyor. Hükümetin yapısal reformlar olarak yansıtılan değişiklikler konusunda kararlı bir tutum sergilemesi piyasaya güven veriyor. Ancak, değişikliklerin uygulama aşamasına gelmesi ve olumlu sonuçlarının alınması yatırımcılar açısından önemli. Bu görünüm altında geçen haftayı 5 bin 786 puanla kapatan borsanın çıkışını sürdüreceğini ancak bunun sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. Tahkim beklentisi biten piyasa şimdilerde yabancı sermayenin ülkeye akma beklentisinde olduğunu söyleyebiliriz.
Para piyasaları geçen haftanın son günü de sıkışıklık yaşadı. Ancak bu kez piyasa artı rezervle açıldı. Buna karşılık hem kamu maaş ödemelerine hem de hafta sonu olmasına bağlı olarak günün ilk saatlerinde piyasa sıkıştı. Gün içinde bankaların döviz satışıyla repo faiz oranları sabah saatlerinde ulaştığı yüzde 70''lerden yüzde 61 puan düzelerine gerileyerek günü kapadı. Bono piyasası ise tahkimle ilgili gelişmelere bağlı olarak faiz oranlarında ilkin 1.5 puana varan gerilemeler kaydedildi. Stopajla ilgili açıklamaların etkisiyle dalgalanan bono piyasasında faizler kapanışa yakın fonlama rahatlığının etkisiyle düşüşünü sürdürdü ve haftanın son günü faiz oranlarında yaklaşık 3.5 puan düzeyinde düşüş kaydedildi. Tahkim rahatlamasına karşılık piyasa, stopaj ve uzun vadeli kağıtlardaki vergi bağışıklığı konularındaki belirsizliğin etkisinde. Bu nedenle faiz oranlarındaki düşüşün sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz.
Piyasada Türk Lirası sıkışıklığı yaşanması döviz piyasasının satıcılı olmasını getirdi. Bu nedenle geçtiğimiz cuma günü de Merkez Bankası piyasaya iki kez alım müdahalesinde bulundu. Bu hafta da geçici vergi ödemesi nedeniyle piyasada sıkışma olacak. Bu da döviz piyasasının satış ağırlıklı seyrinin süreceğini gösteriyor.

