İKLİM

A -
A +
Karalar çabuk ısınır çabuk soğur. Gün hattâ saat farkıyla yaz ve kışı yaşayabiliriz. Denizler böyle değil. Üç günde ısınmazlar, üç günde soğumazlar.

Medeniyyetlerin yükseliş ve inişleri de böyle. Bunları tesbît edebilirsin o kadar. Müdâhale imkânın yok denecek kadar azdır. Nitekim Kânûnî devri iniş yolunda ilk sinyalleri vermişdi. Devlet ve münevverler bunu farketmişdi. Çâre de düşünmüşlerdi. Lâkin ne yapdılarsa olmadı. İrtifâ kaybı önlenemedi. Üç yüz senelik tırmanış bitdi, bir o kadar sürecek iniş başladı.

Batı da aşağıya gidiyor. Teknolojik gelişmeler bunu görmeyi zorlaşdırıyor ama bu neyi değişdirir ki? Garb tayyâresinin burnu bir asırdır eğik. Hızla zemîne yaklaşıyor. Yumuşak bir iniş mi olacak, çakılacak mı? Bilemiyoruz. Fakat emâreler çakılmaya işâret ediyor. Aslında can alıcı mevzûlardaki hatâları çakılmaya, doğrularıysa nisbeten emniyyetli bir inişe sebeb olacak. Ya'nî her hâlükârda onlar için göklerde salınma işi bitdi!

Bizim tayyâremizin burnu ise yüz senedir yukarıya bakıyor. Allahü teâlâ dilemedikce bu gidişât değişmez. Yükseliş devâm eder. İyi, kötü veyâ hâin idâreciler bu gidişi ya hızlandırır ya yavaşlatır. Başka bir ihtimâl yok. Ya'ni memleketimizin istikbâli parlak. Bilhassa orta ve uzun vâdede. Dolayısiyle günlük hâdiselere bakıb da kaygılanmamız yersiz...

Endîşelenmesi gerekenler yok mu? Tabîî ki var. Kim bunlar? Uçağın burnunu eğmeye çalışanlar. Asırlarca cihâna nizâm veren bir milleti ehl-i salîb önünde diz çökdürmek için çırpınanlar. Sahte milliyetçiler, sahte vatanperverler, sahte mehdîler ve birçok ıvır-zıvır... Bunlar şimdilerde ellerini oğuşduruyor. Güç bizde zannediyor. Suyun başını tutduklarını düşünüyor. Memleketin anahtarına sâhib olduklarını zannediyor. İyi zannetmeler! Bu azîz millet pek yakında anahtarın kimde olduğunu onlara da ağa babalarına da öğretir. Bırakalım biraz daha çirkinleşsinler, biraz daha küçülsünler.

O şenî hedeflerine bu zamanda varamazlar. Her yer bülbüllerle dolu. Kargaya kim kulak verir? Hâsılı iklim müsâid değil. Yaza doğru kış olmaz. Bahar bitecek, yaz bitecek, sonbahar bitecek... Bütün bunlardan sonra belki. Tabîî o vakte kadar alacak nefesleri varsa. Tabîî ehl-i îmâna imdâd-ı ilâhî yetişmezse...

"El-fırsatü temerru merre's-sehâbi" diyor bir atasözü. Türkçesi: "Fırsat bulutun geçdiği gibi geçer" Ba'zılarının treni kaçırmakda olduğuna şâhid oluyoruz. Ağırdan satıyorlar. Gûyâ puan alacaklar. Bu tavırla ancak hava alırlar. Millet yanıltılabilir ama düşünme fırsatı bulduğu ilk anda taşları yerine koyar. Bunu yapanlara dersini verir. Üstelik denemesi bedâva değil. Pahalıya patlar. Her şeyi göze alarak denemek isteyeceklere sözümüz yok. Kendileri bilir...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.