Kaydet
a- | +A

Tütünün etkili maddesi olan nikotinin, bir damladan az miktarı insanı öldürür. Bir sigara içinde bulunan nikotin, deri altına şırınga edilirse, iki insanı öldürür. Tütün dumanında nikotinden başka birçok şiddetli zehirler vardır. Mesela, bir sigara dumanında bir miligram siyan asidi, % 5 karbon monoksit, amonyak, % 1,5 kükürtlü hidrojen mevcuttur.

Sigara yanarken nikotinin % 25''i harap olur. % 30''u dumanla havaya gider. % 45''i de sigara içinden ağza doğru çekiliyor ise de, bunun üçte ikisi sigaranın soğuk kısmında sıvı hâlde kalıp, ağza, sigaradaki nikotinin, ancak % 15''i dahil olur. Ağza giren nikotinin mühim bir kısmı, tükürük ile mideye gidip mide ifrazını azaltarak iştahı keser. Nikotin, ağız ve mide zarlarında kana karışır. Kanla dolaşan nikotin, böbrek üstü bezlerini tahriş ederek adrenalin ifrazı artıp tansiyon yükselir ve derideki damarlar sıkışarak, renk solar, ishal yapar. Safra yollarını daralttığından safrası ve karaciğeri zayıf olan, fazla tütüne dayanamaz.

45 yaşın altındaki genç erkeklerden, koroner kalb hastalıklarından ölenlerin % 80''i sigara tiryakisidir. Sigara içenlerde akciğer kanseri, içmeyenlere nispetle 15 kat fazladır. Akciğer kanserine yakalanan hastaların % 94''ünün sigara tiryakisi olduğu ortaya çıkmıştır. Sigara içmeyen kadınlarda kısırlık % 3.8 iken, sigara içenlerde bu oran % 41''dir. Günde bir paket sigara içilen evlerdeki çocukların da, günde 5''er adet sigara içmiş gibi olduğu tespit edilmiştir. Sigaradan bir nefes çekip üfleyen kimse, dumanla beraber çevreye 70 mg yanmış madde ve 25 mg karbonmonoksit vererek etrafındakileri zehirlemektedir.

Bacaklarında damar tıkanıklığı olan kişilerin % 90''ının sigara içenlerden olduğu ilmi bir gerçektir. Sigara içenle, sigara ile kirlenmiş havayı teneffüs eden arasında, gördüğü zarar bakımından fark azdır. Sigara içilen yerde duran sigaranın zararından etkilenir. Gerek hamilelik öncesinde, gerekse hamile ve emzikli iken sigara ve alkole devam eden ana babalar, çocukların hayatlarına kastetmiş sayılırlar.

Sigaranın bu zararlarını düşünen bazı kimseler, (Madem zararlıdır, o halde haramdır) diyerek kafadan konuşuyorlar. Halbuki nakli esas almadan konuşup yanlış fetva verene melekler lanet eder. Şahsen sigara içmem ve sigaranın kokusundan da nefret ederim. Buna rağmen dinin emri ne ise onu bildirmek zorundayım. Ben nefret ediyorum diye aksini söyleyemem. Bir şeyin haram olduğu, ayet-i kerime, hadis-i şerif veya kıyas-ı fukaha ile belli olur. Onun bunun kafası dinde senet olmaz.

ÖNE ÇIKANLAR