Kaydet
a- | +A

Sıcaktan değil, inanın. Ama, artık tepem attı. Otuz yıldır temcit pilavı gibi tekrarlanarak seçmeni avutmak için kullanılan şu "sağın birleşmesi" yılan hikâyesinde bazı gerçekleri yalın, hatta iddialı bir şekilde ortaya koymak lâzım.

"Merkez sağ bütünleşsin!.."

Ne diye? Aman statüko bozulmasın diye! Hani liberal ekonomiden taviz verilmesin! Gelir dağılımını kimse zikretmesin! Vahşi kapitalizmin sorgusu yapılmasın diye!.. Bu sistemin sürmesi için merkez sağın birleşmesine gerek yok ki! Zaten, Türkiye''de egemen güçler, iktidara gelenlerin merkez sağ ekonomi politikalar uygulamalarını sağlıyorlar!.. Öyleyse, bu telâş niye?

Dikkat ediniz, şu merkez sağ gündemi, MHP''nin Meclis''te Yüce Divan yönünde oy kullanmasının akabinde devreye girdi. Bu kavşağa, zamanlamaya dikkat çekerim.

En siyaseten nasipsiz kişi bile titiz bir mühendislikle MHP''nin giderek merkeze doğru yayıldığını ve yayıldıkça ANAP ve DYP''yi erittiğini görüyor. Peki, neden bu merkez sağsız olmaz şikayetleri? Cevabı: MHP''nin Yüce Divan''lar sırasında görülen yolsuzluk hassasiyeti! Türkiye''de ekonomik statükonun ayrılmaz bir parçası hâline gelmişse ekonomik yolsuzluk, MHP buna çomak sokuyor!

Yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele edeceğiz, diyor.

Bunun benzerini Refah da söylemişti. Alaşağı ettiler. Adil düzen eşittir ilkel bir komünizm dediler.

Aman MHP, dikkat. Pusular görüyorum. MHP''nin yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele programı birilerinin hoşuna gitmezse, tahrikler başlar!..

Ama, merkez sağ''dan kasıt, liberal demokrat bir duruş ise, ben de oradayım. Ne var ki, eğer bu duruşu, zorlayarak ANAP ve DYP''nin birleşerek dolduracağını sananlar varsa, yanılıyorlar.

Her iki parti de artık herhangi bir siyasi duruşu, felsefeyi temsil edemeyecek kadar yıprandılar. İnandırıcılıklarını kaybettiler.

Milletin onlara güveni yok.

Merkez sağ, proje ister. Formül ister: Dünyada merkez sağın ciddi sorunları var. Küreselleşmenin sakıncalarını gidermede onca araştırmaya ve deneyimlerine rağmen merkez sağ partiler yetersiz kalmakta iken, bizimkiler mi yeni bir heyecanla kitleleri peşlerinden sürükleyebilecekler!

Hangi liderle? Hangi yeni liderlik anlayışı ile? Evelemeden, gevelemeden konuşalım.

Eğer siyaset dışı güçler müdahale etmezlerse, MHP, sağın sahibidir. Fakat, bazı dayatmalar, zorlamalar tepkileşirse, sağ Fazilet''e kayacaktır!..