Kaydet
a- | +A

Dünkü yazımı "MHP''nin önü açık..." diye bitirmiştim.Hâlâ da öyle düşünüyorum.

Ancak, fevrî davranmayıp, tabanda "militan" görüntü vermemesi lâzım. Çünkü, birileri onları yiyip, bitirmek için pusuya yattı bile. Medyada şu kaset, bu kaset diye MHP''lilerin zafer sarhoşluğu içindeki bazı demeçlerini Anadolu''nun en ücra kasabalarından çıkarıp, ana haber bültenlerine monte edebilirler.

Fazilet''in, Refah''ın nasıl derdest ettilerse, türbanda bir zaaf, kadrolaşmada bir mübalağa ile MHP''yi aynı kulvarda infâzı deneyebilirler. MHP''nin bu tuzaklara hazırlıklı olması lâzım. Dahası, MHP''yi Tuğrul, Yazıcıoğlu kanatlarına da dağıtıp çözmeye çalışılabilir. Taban, eğer tavizleri sindiremezse bu kaçınılmaz dahi olur.

Kısa dönemde Devlet Bey''in işi zor. Çekiçle örs arasında.

Bir kere, ne yapsanız kırılan vazoyu onaramazsınız. O meşhur çıkış, kaygıların telâffuzuna ne hizmeti olmuşsa sorgulanır; ama bıraktığı iz; ciddî bir güven bunalımıdır. Ve DSP-MHP ile iktidar oluştursa da bu güvensizlik, siyaset gibi dedikodunun bol olduğu bir alanda, her an nöbet geçirebilir.

Şimdi düşünüyorum da, acaba Ecevitler o çıkışı tavandaki çatlağın sahibi Rıdvan Budak ve arkadaşlarının bilinçaltındaki bazı planlarından çekinerek mi yaptılar?.. Budak, DSP başkanlığını düşünüyor mu? Siyasi bir sandalye Meclis''te kendine sağlamış iken, hayallerini geniş tutup, CHP''yi kendi başkanlığında yeni adresine mi taşımak istiyor? CHP''de liderlik bir uzlaşamamazlık konusu iken, acaba parti, 5 yıl yasaklı partiyi Meclis''e sokan Rıdvan beyi bir "rıdvan" olarak görür de; bu jeste bir genel başkanlık ikrâm eder mi? DİSK''in eski başkanı kendine yeni ve siyasi bir liderliği yakıştırmış olamaz mı?

Ecevit, Bahçeli''nin kendisinden beklediği jesti yerine getirse ve DSP olarak Somuncuoğlu''nu desteklese, Budak ve arkadaşları bunu hurûçları için bahane bilirler mi? (Göreceğiz.) Bahçeli, temkinli davranıyor.

Belki, bu koşullarda ANAP ve DYP ile "soft" bir MC (veya merkez sağın toparlanması) ön plana çıkıyor. Hele buna dışarıdan Fazilet desteği de katılırsa.

Ne var ki, MHP, diğer sağ partilere ne kadar güvenebilir? Kendisinin Meclis deneyimi olmadığını bilen diğer yelpâzedaşları en küçük fırsatta onu ekarte etmeyi denerler mi? Hoş, diğer partilerdeki MHP kökenli/gönüllü milletvekilleri partilerinin MHP aleyhtarı tuzaklarına karşı "caydırıcı" bir dengeyi kurabilirler. Kaldı ki, Bahçeli transfer kapağını da kaldırırsa, o zaman kaybeden MHP olmaz.

Öte yandan Budak''ın transferi, eğer gerçekleşirse, MHP''yi yine birinci parti kılar. Aslında DSP''nin işi, MHP''ninkinden daha zor. Ecevit''in MHP''den kaygısı, aslında başka bir kaygının kaygısıydı, galiba.