Kaydet
a- | +A

Fas Emiri İkinci Hasan''ın kalb krizi neticesi vefatı üzerine Rabat''ta dünya liderleri (55 ülkeden devlet başkanı ve üst düzey temsilcileri) cenaze törenine katıldılar. Ayrıca cenazeye 2 milyon Faslı da iştirak etmiştir. Tabuta el sürmek isteyen halk ile polis arasında büyük arbede yaşandı. Bu arada Emir''in cenazesi "Gülsuyu" ile yıkandı. Cenaze tabuta konup Emir''in "Saray"ında mozoleye bıkakıldı ve üzerinde "Ayet-i kerimeler" bulunan yeşil bir örtü ile örtünen naaşın önünden protokola dahil olanlar geçtiler.

Cenaze üstü açık bir askeri araçla namazının kılınacağı Tour Hasan Camii''ne getirildi. 2 kilometre uzunluğundaki güzergah üzerinde Fas halkı bulunuyor, hüzünleri yüzlerinden okunuyordu. Cenaze arkasında kalabalık bir grup halinde imamlar, Fas''ın yeni Emiri Ş. Sidi Muhammed ve aile efradı ile 55 ülkeden gelen devlet başkanları ve yine üst düzey devlet temsilcileri yaya olarak, 45 derecelik sıcağın altında saraydan camiye 1.5 saatte yürüdüler. Cenazeye ABD Başkanı Clinton ile eski Başkan Bush da katıldı. Yaser Arafat ve Barak''ın da hazır bulunduğu cenazeye, Esat son anda katılmaktan vazgeçti. Fas Emiri''nin cenazesine katılan Süleyman Demirel, Türkiye''ye dönüşünden hemen sonra Mısır''a gitti. Vefat eden Fas Emiri 2. Hasan için, "Kral" takdimini kullanmak istemiyorum. Çünkü Müslüman ülke liderlerine Emir, Melik, Sultan, Padişah, Şah denmesi daha doğru olur. Ayrıca 2. Hasan aleyhine çıkan yazıları da tasvip etmiyorum. Bu kişi Evlad-ı Resüldür. Onun kusurları olabilir (Hangimizin yok ki?) ama mübarek ceddine olan sevgi ve hürmetimiz gereği; Onun ehl-i beytine son derece saygılı olmak ve sevmek imanımız ve inancımızın tabii tezahürüdür. Ben şahsen şu anıma kadar, Ehl-i Beyt''e ve İslam büyüklerine edep çizgisi içinde davranmaya gayret ettim ve inşallah bundan sonra da ederim. 30 milyona yakın nüfusa sahip Fas''ı, 38.5 yıl yöneten 2. Hasan, ABD''nin müttefiki olarak ABD ve hatta AB ile Arap dünyası arasında bir köprü idi. 2. Hasan, babası 5. Muhammed''in vefatı üzerine 1961 yılında tahta çıktı. Fas''ta çok partili parlamenter demokratik bir rejim kurmak istediyse de; 1971, 1972 ve 1973''te yapılan darbe üzerine bu maksadını gerçekleştiremedi. Fas, Cezayir, Moritanya ve İspanya arasında ihtilaf konusu olan Batı Sahra''ya, 1975 Kasım''ında 100 binlerce kişi tarafından yapılan "Yeşil Yürüyüş" ile Batı Sahra ele geçirildi. Batı Sahra eski adıyla İspanyol Sahrası petrol, altın ve fosfat bakımından zengindir. Batı Sahra, Fas ile Moritanya arasında paylaşıldı. Ama burada yaşayanların kurduğu "Polisario Cephesi" Fas''ı 1990''a kadar çok uğraştırdı. Bir ara bu ihtilaf neticesinde Fas ile Cezayir savaş eşiğine geldilerse de korkulan olmadı. Bu sebepten 1970''li yıllarda Batı Sahra ile ilgili çok yazım çıkmıştır.

7 Temmuz 1929 doğumlu olup, 70 yaşında vefat eden Şerif İkinci Hasan''ın ceddi, 1363 yılında Hicaz''dan Fas''a göç etmiştir. Göç eden atası, Hazreti Hasan (R.A)nın 17. torunu idi. Bu aile 1509''da Fas''ın emiri oldu. Bugünkü aile "Filali Şerifleri" ile aynı ailenin kolu olup, 1640 yılında iktidar oldular. İkinci Hasan, bu ailenin 16. neslidir. Fas tarihinde Ş. Sultan İsmail''in 55 yıllık (1672-1727) hariç en uzun tahtta kalan sultanıdır. Vefatı ile yerine geçen oğlu Melik (Sidi) Ş. Muhammed 36 yaşındadır. Fas''ın huzur içinde olması ve ahirete intikal eden Ş. İkinci Hasan''ın kabrinin cennet bahçesi olması için duacıyım.